Karácsony a hivatali autójával járta be Magyarországot (képek, videók)

2021. december 1. 15:00
Írta: Nagy Gábor
„Nagy ritkán vezetek szolgálati autót, gyakorlatilag soha” – fogalmazott hétfőn Karácsony Gergely (akinek nincs jogosítványa) azt követően, hogy szolgálati autóját buszsávban látták suhanni. Csakhogy a baloldali városvezető autója országjárásának vidéki helyszínein is feltűnt. Nem mindig a legszerencsésebb pozícióban. Gyurcsány Ferenc egykori testőre mellett. Rengeteg a kérdés, ezért a Városházához fordultunk!

Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármesternek nem csak a fővárosi munkájához kell a hivatali autó. Az SDZ-323 rendszámú, hamuszürke Toyota Prius Plug-In Hybrid a baloldali városvezető kormányfőjelölti kampányának vidéki helyszínein is feltűnt – Gyurcsány Ferenc korábbi testőre, Handl Tamás mellett. Arra most nem érdemes kitérni, hogy egy magát közösségi közlekedéspártinak definiáló polgármester reggelente miért nem a tömegközlekedési eszközöket használja munkába menet az olykor szabálytalanul is közlekedő szolgálati gépkocsi helyett. Az előválasztási kampányköltekezések szempontjából sokkal érdekesebb azt felvetni,

  • használhatja-e Karácsony a hivatali autót a fővárosi ügyek intézése mellett például országos kampánytevékenységre;
  • ha igen, mennyit mehet magánhasználati céllal; hogy ez esetben ki fizeti a hivatali autó sofőrjét – lévén a városvezetőnek nincs jogosítványa;
  • és ha már szóba került minap egy megdorgált hivatali sofőr: kérdéses az is, hogy történik az elszámolás, miként számolják a sofőr rendelkezésre állását, amikor például a főpolgármester ellenzéki miniszterelnök-jelöltként épp országot jár?

Kérdéseinket természetesen eljuttattuk a Városházára, mi több, a transzparencia jegyében közérdekű adatigényléssel fordultunk a Főpolgármesteri Hivatalhoz, hogy kiderüljön: ha van Karácsony szolgálati autójának menetlevele, abban mikor milyen úticélok szerepelnek. (A beszerzéstől kezdve.) Szeretnénk megkapni a hivatali gépkocsi 2021. évi üzemanyagelszámolásait – ugyancsak havi lebontásban, számlákkal alátámasztva. Mindemellett a sofőrök munkaidejére, munkabeosztására is kíváncsiak vagyunk!

Egy nappal a cikkünk megjelenése után reagált kérdéseinkre a Főváros sajtóosztálya. Válaszukból kiderül, a főpolgármester szolgálati autója 0-24 órában áll a városvezető rendelkezésére, a kocsit magáncélra is használhatja. (Karácsony elődje, Tarlós István esetében is ez állt fenn.) Idézték a Közgyűlés 1279/2014-es és a 903/2019-es határozatát, amelyekben az áll: a városvezető és a helyettesei „részére és személyi célra a hivatali gépjármű, továbbá a hivatali telefonszolgáltatások (vezetékes- és mobiltelefon, internet) használatát és előzetesen kötelezettséget vállal a használattal összefüggő költségek, valamint a hozzájuk kapcsolódó adó, illetve adó jellegű közterhek pénzügyi fedezetének biztosítására Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal mindenkori éves költségvetésében.”

A kérdések után jöjjön, amit biztosan tudunk a főpolgármester autójáról

2020. január 10-én a Főpolgármesteri Hivatal kiírt egy közbeszerzést, amellyel egyetlen személyautót szeretett volna vásárolni. A G7 akkor azt írta, „egy plug-in hibrid, benzin és elektromos meghajtású személygépjárműről volt szó, szürke színben. A kért felszerelési lista egy olyan autóra utalt, amely nem fapados ugyan, de luxus nincs benne, inkább alsó hangon van felszerelve a ma szokásos, gyakorlatilag már alapból járó extrákkal.” De a kért méretek arról árulkodtak, hogy a Hivatal nem tartotta elég nagynak a kompakt méretet (ilyen például a VW Golf, a Honda Civic, a Skoda Octavia), ennél nagyobb autóra lenne szükségük.

Az első kiírás nem volt sikeres, mivel az egyetlen pályázó, a Toyota Sakura Kft. 9,3 millió forintért olyan autót kínált, amelynek tengelytávja, környezetvédelmi besorolása és a fényszórómosója nem volt megfelelő.

A második nekifutást viszont már sikerrel vette mind a Hivatal, mind pedig a kiskunfélegyházi székhelyű CPM Hungary Kft. Összehasonlítva a két közbeszerzést, a feltételek alig különböznek (a méreteken, a gépkocsi meghajtásán például nem változtatott a Kiíró), a korábban kifogásolt paraméterek – amelyek a Prius műszaki tartalmaira hajaznak – márciusban már megfeleltek Karácsonyéknak.

Az általunk fellelt források alapján merre járhatott Karácsony autója?

- Augusztus 27-én pénteken, az Azonnali tudósítása alapján a baloldali városvezető hivatali autóval mehetett kampányolni Kecskemétre. A rendszám ugyan nem látszik, de egy szürke Toyota Prius és a mellette álló Karácsony látszódik a képeken.

- Szeptember 11-én szombaton egy komlói kampányrendezvényen tűnik fel a háttérben egy parkoló hamuszürke Toyota Prius – zöld rendszámmal. Az előtérben az ellenzéki választás miatt kampányoló párbeszédes társelnök tűnik fel. A videót ITT tudják megtekinteni.

- Három nappal később, szeptember 14-én kedden Érden tartott fórumot a főpolgármester. A Telex két nappal később publikált portréfilmjében több alkalommal is feltűnik egy sötétszürke Toyota Prius a parkolóban. Bár a rendszám itt sem látható.

- Egy napra rá, szeptember 15-én a Mediaworks Hírcentrum felvételein már látható a gépjármű rendszáma, színe, típusa és maga Karácsony Gergely is, aki ekkor épp a szentendrei kampányhelyszínt igyekezett elhagyni. A háttérben egyébként feltűnik a HÉV végállomása.

- Szeptember 22-én szerdán Hatvanban volt a városvezető országjárásának egyik állomása. A Mediaworks Hírcentrum videóján ismét látszódik az autó rendszáma, színe, típusa, és az is, hogy míg a főpolgármester kampányol, addig a gépkocsi vezetője (egy ideig biztosan) a buszmegállóban várakozik.

- Október 5-én kedden Hódmezővásárhelyen is feltűnik a háttérben egy hamuszürke Toyota Prius. Karácsony épp az ellenzéki előválasztási procedúrát végül megnyerő Márki-Zay Péterhez jött egyeztetni. A videót ITT tekinthetik meg.

Nyitókép: Mediaworks Hírcentrum

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az összes, Orbántól Kupa Mihályig mind az én pénzemen viteti a valagát mindenhova.
És még jó, ha nem helikopterrel, repülőgéppel vagy yachttal.
Bár erre is egyre gyakrabban van példa.
Bon mot K. M., tokaji jelölttől: Lóval azér mégse jöhetek!
Egyformák ezek, csak a pártlogó más, hogy a hülyék izgulhassanak.
Felszopók, munkára!

Nem akarod észrevenni, hogy a képmutatással van baj. Ahogyan a nyelvvizsgájánál is.

A fidesz nem képmutató. Soha nem állította magáról, hogy ő jó lenne, de az ellenfele gonosz. Ellentétben Karácsonnyal.

A másik, hogy a keresztény ember nem bűntelen. Soha sem állította azt magárol, hogy egy keresztény nem megy szex orgiára. De azt sem nondta, hogy az helyes lenne. Igaz ez a buziságra is.

Szóval a képmutatás vád egy hazugság.

Nocsak, nocsak a tiszták mégsem akkora tiszták? Csak szólok, a fidesz sohasem kampányolt erkölcsi kérdésekkel, szemben a baloldallal, akinek a fő kampánya az Orbán lop.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés