Lukasenka: Köpök rá, mit gondol rólam az Európai Unió

2021. november 27. 21:59
„Engem nem az Európai Unió választott meg. Negyed évszázada nem ismernek el” – mondta a fehérorosz elnök.

Újabb részleteket közölt a BelTa fehérorosz hírügynökség abból az interjúból, amit Aljakszandr Lukasenka elnök adott múlt héten a BBC brit közmédiának – írja a Magyar Hírlap. 

Az interjúban az államfőt arról is faggatták, hogyan szólította telefonbeszélgetésükkor Angela Merkel német kancellár – a kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Nyugaton többen vitatják a tavalyi fehérorosz választások tisztaságát, így Lukasenka legitimitását is. Mint mondta, Merkel „elnök úrnak” szólította őt, ha nem hiszik el, el lehet kérni a németektől a leiratot.

Nézze, magasról köpök rá, mit gondolnak rólam önök az Európai Unióban.

Engem nem az Európai Unió választott meg. Negyed évszázada nem ismernek el. Engem a fehérorosz nép választott meg, nekem az a fontos, a népem mit gondol rólam” – közölte a riporterrel.

Lukasenka felvetette, inkább azzal kellene foglalkoznia a nyugati médiának, hogyan szólítsák meg Joe Bident, szerinte ugyanis az amerikai elnök legitimitása megkérdőjelezhető annak fényében, hogy még a mainstream média, a BBC és a CNN is beszámolt a választáson tapasztalt csalásgyanús esetekről.

Nyitókép: YouTube

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet Lukasenkát ostoba bábunak mondani, de Belorussziából nem lesz második Ukrajna amerikai bábuval. Putyinnak abban van igaza, hogy amíg a 900 milliós összlakosságú, sokkal nagyobb gazdasági, katonai erejű NATO egyetlen ellenfele Oroszország, addig neki a saját határai mentén önvédelemből mindent szabad. Jobban, mint Amerikának egy másik földrészen. Ma a NATO közelebb van Moszkvához, mint a hidegháború idején, pedig már Varsói Szerződés sincs. Mindez azért, mert Putyin megállította azt a folyamatot, ami Jelcin alatt indult Oroszország globalizációs bekebelezése érdekében.

Demokráciaexport = destabilizálás, gyarmatosítás.

Belaruszban többpártrendszer van, 15 politikai párttal.

Lukasenko olyan amilyen. De ellenfelei még 'olyanabbak'.

Akit körülzárnak, fenyegetnek, annak minden szabad. Oroszország nem akarja magára hagyni a Donbasz 8-10 milliós orosz lakosságát, akik nem akarnak egy, az anyaországgal ellenséges ország határai mögé szorulni. Azt hiszem, az oroszoknál ebben konszenzus van. Ezt nekünk igencsak meg kéne érteni.

A külpolitika pedig máshol sem függetleníthető a belpolitikától. A pravoszláv Ukrajna jobban illett volna a Putyin által gründolt gazdasági övezetbe, mint ahogyan beillene a nyugat által diktált EU-ba. Az EU és Oroszország normális kapcsolata jobb lenne, mint az, hogy az EU az USA orosz ellenes előretolt helyőrségévé vált.

Neked nem tűnik fel, hogy Márki Zay magányosan elmondott hatásvadász, az ellenzéki szavazókat mocskoló dumáit nem kíséri a szövetségesek egyetértése? Márki Zayt jelöltnek választották, ettől még nem lett vezető. Gyurcsány is rámordult, hogy miniszterelnököt nem az előválasztás közönsége választ, az a pártok dolga. Ez a kettő végeredményét tekintve különbözhet egymástól. A nagy csend azt sugallja, idő kérdése és őt is leveszik a tábláról. Karácsony mellett hangzottak el támogató nyilatkozatok, aztán mégis lecserélték.

Örömmel olvasom, hogy az érveidben te sem igazán bízol, akár csak Márki Zay, aki kényszeredetten próbál egyre jobban keménykedni. Különben nem lenne rá szükség, hogy a mondanivalót az ellenfél sértegetésével díszítsétek, vagy próbáljátok nyomatékosítani.

A PC, bár nem értek vele egyet, nem a bunkóságot jelenti, úgy tűnik, hogy ez onnan a magas lóról nem látható.

Ha a pártok nem a tagság akaratát képviselik, akkor mit képviselnek? Akkor miért léteznek? A pártot nem a párt elnöke, vagy szűk vezetői rétege jelenti. Azt már csak te tudod, hogy ez nálad pozitívum, vagy negatívum.

Ami pedig a pártelnöki tisztséget illeti, miért nem lehet változó csapat élén ugyanaz a vezető? Kohl, Merkel ugyanígy volt pártjának vezetője, nem is eredménytelenül. Az csak a ti mániátok, amit frusztráltan, kínotokban mantráztok, hogy gyanús, ha egy pártelnököt újra és újra megválasztanak.

Pártokról beszélsz, többes számban. A többivel mi a helyzet a tagság képviseletét illetően?

A lengyelek a németektől, oroszoktól egyaránt szenvedtek. Az EU-ba belépve a németeket kénytelenek elfogadni, az oroszok miatt pedig vállalták, hogy beengedik az amerikai fegyvereket. Nem biztos, hogy jó ötlet volt célponttá válni.

Lukasenka válaszolt az EU szankciókra és ez a válasz a lengyeleket érinti. Putyin pedig tud finoman játszadozni a gázzal, ha németek valami hülye indok alapján, netán az ukrán tranzit érdekében nem nyitják ki a feltöltött Északi2 végén a csapot. Lehet amerikai érdekek mentén belepiszkálni az orosz, vagy belorusz belügyekbe, de nem biztos, hogy érdemes.

Tudom, hogy nem tudsz hülyeségektől mentesen válaszolni, de ezeken kívül is vannak pártok. Szóval, mi van a tagság véleményének képviseletével? Bár azt is kérdezhetném létezik egyáltalán ez a tagság?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés