Így működik a fővárosi jutalékos rendszer

2021. november 24. 14:56
A Városháza eladásának ügyében Bajnai Gordon konkrét tárgyalásokat folytatott, Karácsony Gergely szerepe egyelőre nem tisztázott, de a volt miniszterelnök utalt arra, hogy fontos emberrel egyeztetett.

A Városháza-gate-ről beszámoló Anonymus videóiból az is kiderül, hogyan működik a fővárosi önkormányzatban a jutalékos rendszer. A Magyar Nemzet a megjelent cikkek, hanganyagok alapján készített összeállítást a szisztémáról!

A lap azt írja, hogy Berki Zsolt nevét először az Index hozta összefüggésbe a Városháza tervezett eladásának ügyével. A portál birtokába jutott szerződés szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy találjon vevőt a majdnem öthektáros ingatlanra.

Kért kétmillió forint előleget

Berki Zsolt tevékenységéről az Anonymus által nyilvánosságra hozott egyik felvételen Gansperger Gyula beszélt részletesen. A baloldali üzletember így fogalmazott: „Megválasztották Karácsonyt 2019 októberé­ben, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. […] Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz. […] 

Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk,

én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam.

[…] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a fővárosi önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. […] Én kifizettem a Zsoltit.”

Gansperger egy másik alkalommal még részletesebben ismertette a jutalékos rendszert, Berki neve ekkor is többször elhangzott. „Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol” – kezdett bele Gansperger, majd kitért rá, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban”. Berki József – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus – jelenlegi főpolgármester-helyettes –, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt.

Kiss Ambrus és Tordai Csaba dolga

Az üzletember Tordai Csabáról, a főpolgármester jogi főtanácsadórál is beszélt. „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…” – mondta Gansperger, majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. […] Az csak a Kiss Ambrus felé van.” Gansperger hozzátette: „Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga… […]

Hogy lerendezzék.”

Tordai Csaba szerepe tehát annak ellenére fontos, hogy „nem pénzezik”. Gansperger ezt megmagyarázta: „Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.”

Ketten működtetik a Városházát

Tordairól Bajnai Gordon volt is említést tett. A volt miniszterelnök szerint gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.

Fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. […] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi.” Bajnai egyébként arról is beszélt, hogy ő azzal tárgyalt a Városháza eladásáról,

aki jóval Barts felett áll.

Ez a személy vagy a főpolgármester, Karácsony Gergely, vagy a legfontosabb helyettese Kiss Ambrus lehet.

A Városháza-gate ügyével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen.”

(Magyar Nemzet – Mandiner)

(Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bajnainak semmi köze nem lenne semmihez. Nem választotta meg senki, nem munkaadója a főváros.
És mégis vastagon benne van.

Izé, arról mikor fog írni a Mandiner, hogy Rogán uralma alatt hogy ment a hasonló biznisz az 5. kerületben??
Mert ott is történtek igen érdekes dolgok.

https://index.hu/belfold/2016/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés