Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van

2021. október 24. 6:49
Barsi Balázs
Vendégszerző
Egyre elmerülök a fotó által örökre rögzített tény szemlélésében. Benne van az egész emberi történelem.

Szellemi-lelki megpróbáltatás hosszasan nézni ezt a fényképet. Miért? Mert az a tény, amit a fényképész rögzített örök és megváltozhatatlan. Egy, a hazája szabadságáért megölt József sírjánál állnak. Talán nem is rokonai, de

ezekben a napokban mindenki mindenkinek rokona lett,

aki átélte az igazi felszabadulást. Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van. Akkor tízéves voltam. Egy kamasz tévedhetetlen értelmes ösztönével felfogtam, hogy nincs több értelmezése. Istenélmény volt a felszabadulás, mert Isten megáldotta a nemzeteket és az idők végén a Jelenések könyvében láthatjuk, amint a nemzetek hódolnak a Teremtő előtt a saját kincseikkel.

Ilyen kincs az anyanyelv, a közös történelem, a közös kultúra, az ősi énekeink. Ezeket akarták elvenni tőlünk. Most hirtelen vége a magyar nemzet lelki kirablásának.

Miért kell mindig meghalni az igazi szabadságért? Mert az Isten Fia, Jézus Krisztus a végső szabadságunkért halt meg – bűneink rabságából nyertünk szabadulást. Káin megölte testvérét, Ábelt. „Öcséd vére felkiáltott hozzám” – mondja Isten a gyilkosnak.

Milyen megrendítő, milyen félelmetes, hogy az ember vére tud kiáltani!

Ez a kiáltás a legerősebb hang, Istenig hatol az egek egébe. Olyan végletesen erős ez a hang, hogy a csend felel meg neki. A fáról hulló levelek csöndje. A fehér krizantémok csöndje.

Fotó: Lázár Árpád (1932-2001)

A kép jobb oldalán igen zavaró annak a férfinak a mozdulata. Talán félelemmel kémlel valamit? Az ő mozdulatában benne van a megtorlás időszakának megsejtése. A sírnál álló kislány lehajtott, szelíd feje a nagyon távoli megbocsátás szimbóluma.

Egyre elmerülök a fotó által örökre rögzített tény szemlélésében. Benne van az egész emberi történelem, amelynek középpontja a kereszt, Jézus Krisztus keresztje, amelyre fel van írva egy név. Mindegyikünk neve bele van írva Isten szívébe – ezt Jézus kereszthalála bizonyítja és Jézus szava: „Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják, mit tesznek“ (Lk 23,34).

***

 

Nyitókép: Lázár Árpád / Réz Johanna
(A jelen cikkben közölt képek bármilyen – akár digitális, akár nyomtatott – közlése, beleértve az egyes képek részleteinek felhasználását és közlését is, kizárólag az eredeti fényképfelvételek tulajdonosának, Kemenes Tamásnak az előzetes írásbeli hozzájárulása birtokában lehetséges!)

A Mandiner 1956-os ünnepi sorozatának további részeit (bennük korábban soha nem publikált fényképekkel) IDE kattintva olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne mondd már! Csak törpeagyúként és törpelelkűként nem tudsz mélyértelmű gondolatok magaslatáig eljutni.

Igazi Barsi Balázs írás! A kicsiben, egyszeriben meglátja és megláttatja a teljességet, a mélyértelműt, a krisztusi gazdagságot!

Meg kell tanulnunk az úgynevezett kép-meditációt, melyre gyönyörű példa Barsi Balázs atya itt közölt írása is. Vagyis, a közvetlen fizikai látvány, életesemény mögé kell néznünk, mert az életünk is erről szól: a világi-felszíni tapasztalat legvégső értelme, hogy miként tárul fel ebben az Isten akarata, szeretete, ajándéka.

Ott beszél ezekről Jézus, ahol a tanítványoknak-apostoloknak a Szentlélek által a hit megértésére való vezetést ígért / pl. Jn 16.13 /. Ez Pünkösd óta így van, s ezért van a hitben való tanítás, megértés elmélyítésének a lehetősége / vö Tanítóhivatal megléte /.

"Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van"

Legalább kettő van.
1. A Szovjetunió a leggaládabb gyarmatosító, imperialista hatalom, amely valaha létezett a Földön.
2. E gyarmatosítás magyarországi kiszolgálói a legnagyobb gazemberek, akik valaha léteztek Magyarországon.

Szentháromság EGY Isten van: azaz, a Szentlélek nem "felülírja" Jézust és a tanítását, hanem megjeleníti az Atya és a Fiú szeretet-közöségét. Így, szeretet-közösségben létezik a Szentháromság, a teljes EGY-ségben: az Atya Jézus által a Szentlélekben.

Mint 56 túlélőjének, a szilánk is fontos meg kőtömb is.

Melyik ázsiai vagy latin-amerikai népnek nincs képviselete az ENSZ-ben, mert az USA képviseli?
Úgy, ahogy a SZU képviselte Észtországtól Üzbegisztánig a különböző gyarmatosítottait.

A Szovjetunió a cári gyarmatosítás népeit szövetségesítette erőszakkal. Ezek egy része le is lépett 1991-ben. Birobidzsán például nem.
Az USA tagállamai nagy részben önként csatlakoztak a szövetségi államhoz, mint Ausztrália tagállamai, amelyek teljes mértékben önként.

Szerinted akkor csak az oligarchák maradtak.
Norman Finkelstein beszélget az édesanyjával:
- Anyám itt a hír, hogy Oroszország hét legnagyobb oligarchájából hat zsidó.
- Fiam, mi történt a hetedikkel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés