Hollywoodban már a sokadik bőrt húznák le erről a történetről – Köbli Norbert a készülő Antall-filmről

2021. szeptember 16. 18:23
A Blokád lesz Köbli Norbert következő filmje, amely Magyarország első szabadon választott kormányfőjét, Antall Józsefet mutatja be a taxisblokádon keresztül. A forgatókönyvíró elmondta, miért választotta ezt a témát, és arról is mesélt, hogy válik valakiből egy csapásra „elnyomottból elnyomó”.

Hiány van az életrajzi filmekből, főként az államférfiakat bemutató alkotásokból, a magyar film valamiért ódzkodik ettől – mondta a Mandinernek Köbli Norbert forgatókönyvíró, aki a produkciót nálunk jelentette be februári interjújában. Az Örök tél, a Vizsga, a Berni követ és számos más kiváló történelmi film szerzője elmondta: arra jutott, Antall József az az államférfi, akinek leginkább „szobrot merne állítani”. Hazánk első szabadon választott kormányfőjének személyes története egyben a rendszerváltást is elmeséli – hangsúlyozza Köbli Norbert. 

A rendszerváltás illúziója és illúzióvesztése sűrűsödik össze a taxisblokád történetében.

Magyarország miniszterelnöke egy súlyos műtét után altatásból ébred fel, és az emberei közlik vele, hogy odakint az utcán országos méretű tüntetés van. Az érdekelt egyfelől, hogyan lehet kórházi ágyhoz kötve egy ilyen konfliktust megoldani, másrészt izgalmas volt belegondolni abba, hogy a mindössze öt hónapja felálló szabadon választott kormány miként tudja a néppel „lenyeletni” a rendszerváltás keserű piruláját – jegyezte meg a forgatókönyvíró.  Hozzátette: hiánypótló film készül, hiszen ezidáig egyetlen film sem született a rendszerváltásról, bezzeg

Hollywoodban már a sokadik bőrt húznák le erről a történetről!

Azon kérdésünkre, hogy a történet izgalmas elemei közül mi az, ami belefér egy mozifilmbe, kifejtette: minden életrajzi filmnél döntést kell hozni, Stephen Spielberg például úgy mesélte el Abraham Lincoln életét, hogy csak a rabszolgaságot eltörlő törvény beiktatásáról szólt az egész mozi. „Vannak olyan momentumok egy életút során, ahol összesűrűsödik minden, ez Antall Józsefnél a taxisblokád.” Itt összeér a magánéleti és a közéleti szál, kicsúcsosodik a konfliktus, óriási dilemmák, nehéz döntési helyzetek feszítik a történetet – fejtette ki Köbli. A film ezért is kapta a Blokád címet.

Hiánypótló film lehet a Blokád” Fotó: Ficsor Márton

A történet két idősíkban játszódik, a taxisblokád az egyik, ezen keresztül ismerjük meg az első szabadon választott kormányfőt, a középkorú Antall Józsefet; a másik pedig 1956, amikor a 24 éves Antall fiatal tanárként az utcára viszi a diákjait, amiért felelősségre vonják. „Nagyon érdekesnek találom a helyzetet, hogy van egy fiatalember, aki felkel az elnyomó hatalom ellen, aztán 34 év múlva ott találja magát, hogy őt nevezik elnyomónak, és ellene lázadnak – fogalmazott Köbli, és nyomatékosan hozzátette, a film nem lesz egyoldalú, a taxisok helyzetét is empátiával fogja ábrázolni. Nem akarjuk utólag megfejteni a történelmet, annyit mutatunk be belőle, amennyit Antall látott és tudott  abban a helyzetben – vallott a filmről a forgatókönyvíró.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotás forgatása vélhetően októberben kezdődik, rendezője Tősér Ádám, producere Lajos Tamás.

Nyitóképen: Antall József miniszterelnök Strasbourgban az Európa Tanács ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés