Cserbenhagyás

2021. augusztus 25. 9:02

Veczán Zoltán

Újabb kudarc, újabb kivonulás, újabb szégyen. És persze értetlenség, hiszen a létező világok legjobbikát vitte a NATO Afganisztánba, mégsem kellett a szuper termék. Pedig hát a nyugati döntéshozók meg vannak győződve róla, hogy az ő alapelveik mindenki számára axiómák, aki meg nem éri fel ésszel őket, annak majd segítenek megérteni. Az elképzelt és vágyott nyugatias valóság most éppen Afganisztánban szaladt bele a helyi – törzsi – valóság méretes pofonjába, s az újabb apró tévedés ismét emberéletek sokaságát követeli.

Már kaptunk ízelítőt abból, hogy is néz ki Kabul egy hónappal az amerikai nagykövetség Pride-zászlajának kihelyezése után. Azt is tudjuk, hogy az egész tálib blitzkrieg­ben puskalövés nagyjából akkor dörrent először, amikor a kabuli vidámparkban vidáman dodzsemező szakállasok a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikereiket, a lakosság pedig résmentesen fog visszatérni a saría kézlevágós, asszonykövezős verziójához, mert még az is közelebb áll a kultúrájához, mint az úgynevezett nyugati értékek.

Mik is ezek? A tolerancia és az egyenlőség jelszavai alatt a nyugati világban éppen azt számolják fel, ami naggyá tette azt: 
a demokráciát és a meritokráciát. A demokratikus alapértékek – például a szólásszabadság vagy a sajtószabadság – elinflálását most kevésbé a kormányok, mint a közösségi média gigavállalatai végzik; ez kellemetlen, de nem végzetes sérülés. Mélyebben vág a társadalom húsába az érdemalapú érvényesülés felszámolása az élet számos területén. Augusztus eleji hír, hogy az amerikai Nasdaq tőzsdén is bevezetik a cégek felső vezetésében a kötelező női, kisebbségi és lmbtq-kvótát (a kezdeményezést talán az Oscar-díj szabályai ihlették), a transzneműek ráengedésével éppen a női sport kivéreztetését kezdték meg. A sor tetszés szerint folytatható a Bundeswehr transznemű főparancsnokával vagy az amerikai hadsereg kevéssé katonás, elfogadós toborzóvideójával: az elv mindig az ideológiai megfelelőség vagy eladhatóság mint feltétel vagy legalábbis pluszpont, amikor pozíciót, pénzt, paripát osztanak.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés