Kormányváltó erődemonstráció? Szivárványos unalom!

2021. július 26. 07:19

A felvonulás egyre inkább egy ellenzéki mini teadélutánná halványul, ahol tulajdonképpen semmi meglepő nem történhet. Avagy egy működő jogállam átlagos hétvégéjéről.

2021. július 26. 07:19
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Olvasgatom a hétvégi Pride-ról a beszámolók rengetegét, nézem a színes-szagos élő közvetítéseket (a mi összefoglalónk itt és itt található). Őszinte kíváncsisággal fürkészem, hogy mivégre is volt az eseményt beharangozó baloldali sajtóhájp. Mi különleges történt, miért érdemel kiemelt figyelmet az idei felvonulás? Azonban akárhogy kutakodom, nem bukkanok semmi rendkívülire. Kénytelen vagyok arra a konklúzióra jutni, hogy

egy teljesen átlagos, ellenzéki színezetű dzsembori zajlott.

Több ezer LMBTQIA…stb. szimpatizáns vonult fel, néha unalmas, néha egész vállalható retró zenékkel; és a nyilatkozatok, illetve a lobogtatott táblák alapján komoly kormányellenes hevülettel.

Nem voltak százezren, talán még több tízezren sem. Ott menetelt viszont az egybesült ellenzék minden prominense, Kunhalmi, Lendvai, Fekete-Győr, Kerpel-Fronius, sőt, Tordai Bence szerint jobbikosok is beépültek a nemi identitás végtelen variabilitásától elragadtatott tömegbe. Apoteózisnak természetesen a zuglói túlélőshow győztese, a miniszterelnöki ambíciókat nem dédelgető Karácsony Gergely beszédét szánták a szervezők. A felvételek alapján

Karácsony nem lett jobb szónok, a Pride-hevületet gyorsan bezárta az erőltetett modorosság karanténjába. 

Természetesen csekély számban, inkább jelzésértékkel, ám ellentüntetők is érkeztek, akik – valljuk meg – nem sok vizet zavartak. A rendőrök becsülettel tették a nem túl sok dolgukat, különösebb atrocitás nélkül zajlott a szivárványos identitásfesztivál. Mondjuk, volt a megszólaltatott résztvevők közül, aki diktatúrát vizionált, de ennyi bornírtság (vagy wishful thinking) bele kell hogy férjen. Az illető feltehetően nem vett részt hasonló törökországi vagy moszkvai rendezvényen, de a nyugat-európai nagyvárosok muszlim közösségének reakcióit sem tapasztalta.

A hasonlóan gondolkodók nagy bánatára a budapesti Pride minden elemében egy élő és jól működő demokrácia jeleit mutatta. Egy olyan államét, amely tiszteletben tartja a véleménypluralizmust,

biztosítja polgárainak a szabad önkifejezés jogát, a gyülekezés szabadságát.

Képes megvédeni saját társadalmi kisebbségeit (emlékezzünk a Demszky-éra gyakorta balhéba fulladó Pride-jaira), ami jelen esetben azzal jár, hogy a rendezvény izgalmassági foka is radikálisan csökken. A felvonulás egyre inkább egy ellenzéki mini teadélutánná halványul, ahol tulajdonképpen semmi meglepő nem történhet.

Azt azért jegyezzük meg, hogy a szivárványos szimbolika viszont roppant találó, a nemi identitások és a szexuális orientációk követhetetlen kaleidoszkópján túl a kormányváltásra gyúró erők sokszínűségét is reprezentálja. A karácsonyi wannabe-zöldek mellett a Momentum hipszterlilája vagy a Gyurcsány-párt csillogó uniós csillagai is belevegyültek az összképbe. Amit leginkább a kormányváltó hangulat helyett a masszív érdektelenség uralt.

Szóval lezajlott a Pride, az ég kék, a méhlegelő tarka. Azt hiszem, inkább érdemes az olimpiára fókuszálni.

_

nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fapipa
2021. július 28. 22:25
Ahogy látom ezek egyik része álbuzi, a másik része bérbuzi . Maradnak még a divatbuzik + a "politikusok" és a média.
Agnieszka
2021. július 27. 10:29
Az én tapasztalataim ezt igazolják, legalább is nekem.
mustarharmas
2021. július 26. 15:00
Jó a fénykép. Egész jól mutatja az egész "mozgalom" felszínes divatjellegét. Hogy butácska tinédzserek, okoskodva jófejkednek és jóemberkednek a világjobbításért....
madárinfluencer
2021. július 26. 13:01
Az EU Parlamenttől követelni kellene, hogy szavazzák meg a női kvótát, nevezetesen: A HÁZASSÁGBAN UGYANANNYI LEGYEN A NŐK ARÁNYA, MINT A FÉRFIAKÉ!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik