Tisztázzunk valamit a „mongya má' meg, újságírókám, kinek szurkol” fölböfögésekre

2021. július 21. 14:03

Hont András
Facebook
Húsz éve mondom alapvető dolgokat illetően ugyanazt, és nem, nem unom.

„Akkor százhuszadszorra is tisztázzunk valamit a »mongya má' meg, újságírókám, kinek szurkol« fölböfögésekre. Ezúttal végletekig leegyszerűsítve, mert írtam róla sokat, nagyjából húsz éve mondom alapvető dolgokat illetően ugyanazt, és nem, nem unom. (Vagyis de).

Szóval, a Fidesz 2010-es várható berendezkedését több minden miatt már előre aggályosnak tartottam, és ezek mind be is igazolódtak. (És ez mind-mind független attól, hogy világnézetileg amúgy egyetértek-e a Fidesszel bizonyos kérdésekben). A teljesség igénye nélkül: várható volt, hogy a Fidesz a többségre hivatkozással olyan garanciákat számol föl, amely védte az aktuálisan kisebbségben lévőket, akiknek akkor is joguk van a véleményükhöz, politikai képviseletükhöz, életvitelükhöz, stbstb, ha történetesen az aktuális többség ezt elutasítja. Ez valami olyasféle kompromisszumot föltételez, amelyben a küzdő felek nemcsak egymást korlátozzák, hanem közösen magukat is, azaz biztosítják a lehetőséget a közéletben a később föllépő politikai erőknek, a politikailag nem értelmezhető tevékenységeknek (nem terjesztik ki a politikai küzdelmet mindenre területre). Továbbá: gondnak tűnt, hogy az aktuális többség megszervezése érdekében ennek a többségnek a belső világát a primitivitásig egyszerűsítették, a »négy láb jó, két láb rossz (vagy néha jobb)« szintjére züllesztették, és célnak egyetlen nagy leszámolást tettek meg, ami természetesen sose ér véget. Ez utóbbi persze azon a mélyen rögzült magatartáson nyugszik, miszerint nincs más dolgunk egy demokráciában, mint négy évenként »jól szavazni«. Ennek a szemléletnek, hogy ti. jöjjön a már kétszer leszavazott Orbán Viktor, és a sok szerencsétlenkedés után végre csináljon rendet, a szószolói többek közt olyanok voltak, akik most minden elemi távolságtartást, iróniát és szkepszist félretolva szemérmetlen ellenzéki propagandaportálokat üzemeltetnek.

Ennek a fideszes berendezkedésnek nem az a tagadása, ha valaki ugyanolyat akar csinálni más szereplőkkel. A kompromisszum kizárásának, a kisebbség el nem ismerésének meghaladása nem egy ellenoldali kompromisszumképtelenség, hanem a kompromisszum, amelynek még a mostani ellenzékiek későbbi elképzelt többsége esetén is részesei kell, hogy legyenek a társadalom mintegy harmadát kitevő fideszesek. Természetesen van olyan modell, amelyben két amorf erő sok évtizedes öldöklő küzdelme adja meg az állami lét dinamikáját, csak ez engem nem érdekel. Nem érdekel, ha valaki egy párt vagy személy uralma helyére egy másikat állítana és nem a jog uralmát. (Elméletben ez természetesen némileg bonyolultabb, de szerintem érthető, mire gondolok). Nem érdekel a »rossz« eltávolításának érdekében megszervezett, lebutított táborszemlélet, és változatlanul nem tudok mit kezdeni azzal, hogy egyetlen dolgunk van: jól szavazni. Ami annak fényében különösen mulatságos, hogy az ellenzéki dogma szerint itt diktatúra van, amelyet majd demokratikusan leváltanak. Erre az ellentmondásra amúgy tíz éve nem adtak választ az arra illetékesek.

Azt meg végkép nem értem, hogy ez utóbbiaknak három gyalázatosan elvesztett választás és egy számok alapján szintén elvesztett, a 2006-os, akkor megrendítőnek nevezett vereség után még birtoklott pozíciókat visszaszerző önkormányzati választást követően mire ekkora az arcuk. És hogy a turbólelkű Irmák és Rozikák miért nem őket óhajtják elszámoltatni milliós fizetésükért végzett »munkájukért«, miért engem baszkurálnak, ha egyszer másmilyen világot szeretnénk.”

A képen Hont András Fidesz-képviselő, aki többszöri kísérletére sem kapott szót, hogy költségvetési módosító javaslatát szóban előterjessze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén, ahol az MSZP és SZDSZ képviselői elfogadták a Fővárosi Önkormányzat 2001. évi, 37,5 milliárd forintos hiányt és 287 milliárd forintos kiadást tartalmazó költségvetését. Fotó: MTI, Kovács Attila, Budapest, 2001. 03. 06.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Röviden: a magyar demokrácia gyenge, fejletlen, zsengécske."

Az ország működik. A hatalom leváltható. A gazdaság fejlődik. A rendőrség, ügyészség, bíróságok végzik a dolgukat. Bárki írhat bárhová, nincs központi cenzúra. A különféle platformok saját cenzúrája ebből a szempontból nem számít, ez nem az állam dolga. Jövő tavasszal ismét általános, és titkos választások lesznek.

Nincs különösebb probléma a demokráciánkkal. A többiek sem különbek nálunk, legfeljebb mások.

"Másrészt AZ NEM DEMOKRÁCIA, AHOL NEM FOLYNAK ÉRTELMES VITÁK SZINTE SEMMIRŐL."

Miért, szerinted az Usában, Angliában, Németországban értelmes viták folynak a BLM, LMBTQ, bevándorlás, zöldizé témáiban? Az értelmes viták vannak túlsúlyban?

Te sem és Hont sem, nem értetek semmit.
Ez a halandzsa szöveg, amit Hont előad, semmit nem ér.
Magyarország EGYETLEN, ám annál nagyobb tragédiája: a GYŰLÖLET, A HAZUGSÁG mindennapivá válása.
Ebben a bal-lib média, politikusok járnak az élen:
az, hogy Orbán lop, a NER-fiúk lopnak, Mészáros lop, orbáni korrupció, jogállam lerombolása ecetera:
ezek mind-mind egyetlen célt szolgálnak:
A MÉRHETETLEN ÉS EGYRE ERŐSEBB GYŰLÖLET FELKELTÉSÉT ÉS TÁPLÁLÁSÁT a törvényes, háromszor megválasztott kormány ellen.
EZ MINDEN BAJ FORRÁSA, A GYŰLÖLET.
a BAL OLDAL, A LIBERÁLISOK GYŰLÖLET-INNOVÁCIÓJA.
Amely kifogyhatatlan.

Válaszok:
Teknős | 2021. július 21. 19:30

Te hülye, minden kormány elsősorban a hazait preferálja.
Csak a fajtád az, amelynek mindig az idegen a jó.

Tudom becsülni Hontot - még ha nem is értek vele egyet mindenben -, látszik, hogy van értékrendje, és ahhoz ragaszkodik is, baloldalon Schiffer és Thürmer ilyen. Baloldalon ez nem igazán kifizetődő, ebből nem lesz zsíros újságírói állás, szakmai elismerések, díjak meg pláne, ebből látszik, hogy ez számára erkölcsi döntés, nem helyezkedés kérdése.

Én úgy látom, hogy a baloldal az amelyik minden jobboldali dolgot automatikusan elutasít, ellenzékben megígéri, hogy hatalomra jutva azzal kezdik, hogy ezt visszacsinálják. Nem mondom, hogy a jobboldal tökéletes, azt sem, hogy mindig mindent értékalapon dönt, viszont ott több kísérletet látok a kompromisszumkeresésére, a gesztusokra.

Én ennél is tovább mennék. Hont és a @csuszka kommentelő ugyanazt a szart akarja, ami ránk lenne kenve. Ami Luxemburgban, Szlovákiában van. Meg persze Németországban, de ők túl nagyok az összehasonlításhoz. A kormányzás nem jelentene mást, mint állandó koaliciós zsarolást és impotenciát.
Nekünk választóknak pedig valami " kompromisszumos semmit és szimbolikus ügyeket kellene rágni.
Ezt ismerte fel Gyurcsány is, csak ő egy külföldi internacionalista érdekkört képvisel.
Orbán nemzetit. Ami lehetne jobb is, csak a kedves ellenzéki szavzóknak kellene elküldeni a pi* - be a politikusaikat. Nem teszik és ez nekünk sem érdekünk, mert Schiffer egyedül nem tényező.

Rothadtul rossz a szemmértéked. Magyarország több, mint egy évszázada nem virágzott így, mint most.
Aztán nézd meg Budapestet, mitcsinált belőle a moslék. Nem kell hozzá mutató. Magáért beszél.

Svájcban most még normális a többség, ezért lehet rájuk bízni a demokráciát, például ha felvetnek valamilyen demagóg pénzosztós kérdést, simán leszavazzák. Viszont semmi garancia nincs arra, hogy ez így is marad - ahogy az Egyesült Államok is egy ilyen helynek indult, aztán valamikor száz évvel ezelőtt elkezdett szép lassan megváltozni a helyzet, hogy mára kezdjen szétcsúszni az egész.

egy bolcs ember azt mondta, az orultseg definicioja az, ha ujra es ujra ugyanazt csinaljuk de mas eredmenyt varunk tole.
nos az ellenzek 2010 ota minden valasztasokon kovetkezetesen ugyanazt az ongyilkos strategiat alkalmazza.

Ha Budapesten élsz, és tetszik neked az összeszart és hugyos és szemetes Budapest, akkor lelked rajta. Mi itt vidéken mást találunk szépnek.
Nekünk tetszik, hogy végre nem minimálbéren kell dolgozni, hogy a munkaerő piacon a kereslet erősebb, mint a kínálat, vagy hogy az autók száma megszaporodott. Nekünk ezek fontosabbak, mint a mutatók.

A hülyeséged beszél belőled. 1990-ben meghúzták az akkori demokratikus erők a szabályokat. Addig, amíg ti voltatok kormányon, addig mi tudomásul vettük, hogy akit megszavaznak, az nevezi ki a demokratikus intézmények vezetőit.

Ami pedig az erzéseidet illeti, csak annyi történik, hogy összekevered a demokráciát az impotenciával. A nyugati demokráciának vélt rendszer valójában saját maga foglya. Mi tudatosan nem kérünk az életveszélyes és egyeseknek jól jövedelmező demokratikus impotenciából. Lásd vakcina beszerzés.

Hasonlóképpen látom, azzal a kitétellel, hogy a baloldal egyben a globalistákat is képviseli - egyszerű üzlet, az ígéretes pártok (vagy egyenesen erre felépítettek) megkapják a külföldi anyagi- és médiatámogatást, felkészítést a kampányra, kényegében mindent, ami a sikeres választási szerepléshez kellhet, cserébe pedig nyilván hatalomra kerülve "viszonoznák a kedvességeket". Ameddig külföldön lesznek olyanok, akik szívesen lefölöznék a hazai termelés hasznát (nyilván ez sose fog megszűnni) és ameddig nem lehet fellépni a pártok külföldi pénzelése, támogatása ellen (még jó ideig biztos nem, mivel ez az EU érdekes is), addig nyilván mindig találnak olyanokat, akik jó megélhetési lehetőséget látnak a hazaárulásban. A Fidesz helyében én abban látnám a lehetőséget, ha elkezdenék kinevelni a saját váltópártjukat, egy fiatalokat megcélzó nemzeti jobboldali pártot, akire szavazhatnak azok, akik nem akarnak globálbalt, de a Fideszből is elegük van.

Azt is el tudom képzelni, hogy a '89-90-es időszakot - sok más emberhez hasonlóan - optimista, felszabadult, közel euforikus állapotban élte meg, és ezek az emlékek akkor is megmaradtak, ha utólag tudjuk, hogy akkor már javában zajlott a spontán privatizáció, a megszervezése az állami cégek magánkézbe történő átjátszásának, azaz az állami vagyon baloldalra átmentése közben folyamatosan zajlott, hogy a szóban legharciasabb antikommunista csapat, az SZDSZ valójában az MSZMP által pont erre a helyzetre volt kinevelve, és csak az előre megtervezett forgatókönyvet játszották el.

Csak a szokásos hazudozás. hazudsz éjjel-nappal és minden hullámhosszon.
Hogy ne lenne közöd egyik politikai táborhoz sem? Kit akarsz becsapni?
A száddal a demokráciát siratod, miközben a lelkedben diktatúrárát építesz, ahol elhallgattadnád a tőled másképp gondolkodókat.
Megnéztem az itteni tevékenységedet. Bokros Lajos neked jó közgazdász. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés