Többet adna űrkutatásra Biden

2021. május 29. 16:28
Jut egy kevés azért kultúrharcra is.

Joe Biden amerikai elnök pénteken benyújtotta az Egyesült Államok 2022-es költségvetés-tervezetét, amiből többek között az is kiderül, hogy az USA jövőre is többet költene űrkutatásra, mint eddig. A NASA tudományos kutatási céljaira 24,8 milliárd dollár jutna a jövő évi büdzsében, ami persze még nem olyan sok, mint amennyit az űrverseny időszakában költöttek ilyesmire az amerikaiak, de jól illeszkedik az eddigi trendekhez – írja a raketa.hu. 

A 2022-es költségvetésben 9 százaelékkal jutna több pénz tudományos projektekre, mint eddig, de megtámogatnák az Artemis programot is, ami 2024-re ismét embert juttatna a Holdra. Jut egy kevés azért kultúrharcra is: 1,2 milliárd dollárral növelnék a Human Landing Systemre fordítható összeget, ennek az lenne a feladata, hogy elrepítse a Holdra az első nőt és az első színesbőrű űrhajóst. A HLS sorsa egyelőre nem tisztázott – írja a portál –, ugyanis a projektben szóhoz jutna az Elon Musk-féle SpaceX is, ami viszont nem tetszett a Jeff Bezos-féle Originnek, így megtámadták ezt az eredményt. 

Több jutna a NASA olyan projektjeire is, amik a Föld változásait tanulmányozzák. 12 százalékkal emelnének az Earth Science Division költségvetésén, így támogatva például a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásokat.

A nyitóképen: Szojuz rakéta fellövése Bajkonurból. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés