A magyar konzul pótolta Kapisztrán Szent János zászlóját Texasban

2021. május 7. 11:29
A san antonioi ferences missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták, Széles Tamás adta át a rekonstruált magyar zászlót.

„Ellopták Kapisztrán János zászlóját – mi pótoltuk!” – kezdi posztját a Los Angeles-i magyar konzulátus a Facebookon. 

Texasban 1716-ban alapítottak tartományt a ferencesek, missziójukat pedig 1756-ban telepítették San Antonio-ba. A jelenleg az UNESCO világörökség részét képező „texasi missziós ösvényen” található római katolikus kolostort Kapisztrán Jánosról nevezték el, aki a nándorfehérvári diadal előtt toborzott irreguláris keresztes sereget mellyel Hunyadi János segítségére sietett.

A texasi missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták.

A plébánia egyik tagjának megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium elkészítette a szobor kezéből ellopott történelmi magyar zászló pontos mását, amit kedden adott át Széles Tamás főkonzul Gustavo Garcia-Siller főegyházmegyei érseknek – számolt be posztjában a konzulátus. 

Az átadó ünnepségen – melyen jelen voltak az egyházmegye, San Antonio város és a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal vezetői – az érsek megáldotta a zászlót, a főkonzullal közösen elhelyezte azt a névadó szent szobrán, majd harangszóval emlékeztek meg a névadó szenthez köthető történelmi eseményről – áll a bejegyzésben. 

A San Antonio Missions missziós apátság kiemelt zarándokhely az Egyesült Államokban,

melyet tavaly – a világjárvány ellenére is – több mint egymillióan kerestek fel.

„A magyar állam ajándéka, a »pótolt« történelmi zászló pedig méltóképpen hirdeti a magyar történelem egyik kiemelt diadalát a látogatók számára” – zárta bejegyzését a Los Angeles-i magyar konzulátus.

Fotó: Consulate General of Hungary in Los Angeles

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt még 2015-ben írtam:

Minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben az EU vezetése ura a menekültek Európában megjelenése miatt előállt helyzetnek. Ezt bizonyítják Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament elé benyújtott törvényjavaslatai. Közülük kiemelkedik a menekültek vallási érzékenységét súlyosan sértő déli harangszó eltörlésére tett javaslat. Bár Daniel Cohn-Bendit az Európai Zöldek és az Európai Szabad Szövetség frakció társelnöke ezt a megoldást kevésnek tartja. Ő a déli harangszó eltörlése helyett a megemlékezés jelentésének újraértelmezését javasolja: azt a muszlim törökök feletti 1456-os nándorfehérvári (ma Belgrád) győzelem kétes értékű dicsőségének emléke helyett a szélsőségesen kirekesztő magyarok örök időkre szóló megbélyegzése jelének kell deklarálni, annak érdekében, hogy az akkori keresztény erkölcsökkel és a mostani európai értékekkel összeegyeztethetetlen szégyenletes történet soha többet ne ismétlődhessen meg.

A témában azóta Ferenc pápa is megszólalt. A New York Times riporterének kérdésére válaszolva elárulta, fontolgatja, hogy a Katolikus Egyháznak bocsánatot kellene kérnie, hiszen a magyaroknak a muszlim világ európaiakhoz való közeledését akadályozó erőszakos cselekményeit az Egyház akkori vezetője, III. Callixtus pápa is támogatta, Juan Carvajal spanyol bíboros és Giovanni da Capestrano (magyarul Kapisztrán János) pápai követ keresztes seregek gyűjtésével növelte az elkövetők számát (sőt, az utóbbi nem átallott tevőlegesen is részt venni az erőszakos cselekményekben).

Azóta a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország közös keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) a Magyar Államnak az 1456 évi agresszióban való felelőssége megállapítására. Az EJEB vezetése még nem látta a beadványt, de egyik tagjuk úgy nyilatkozott, hogy ha az abban foglalt vádak bizonyítást nyernek, úgy Magyarországnak jelentős kártérítést kell fizetni a nándorfehérvári sajnálatos események török érintettjeinek utódait képviselő szervezetek részére.

Álljon meg a menet, ez tényleg egy zarándokhely, mert ez " Alamo", amiről először talán egy Bob Dylan dalban hallottam. A missziós templomot és épületeit egy maréknyi texasi védelmezte a sokszoros túlerőben levő mexikói csapatok ellen. Gyakorlatilag mindenki elesett, és azóta is a hősiesség jelképe az USA-ban. Ennek a templomnak lehet a védőszentje a harcos szerzetes, Kapisztrán János.

Nemá! Ott volt az eredeti? Nem az is másolat volt esetleg? Legyünk már azért pontosak!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés