Júliusban jöhet az újabb jogállamisági jelentés, Soros-szervezetek is besegítenek

2021. április 10. 8:00
Az Európai Bizottság munkatársai éppen virtuális látogatásokat tesznek a tagállamokban, így hazánkban is. A készülő riport tartalma azonban már részben összeállt, az NGO-k már leadták javaslataikat. Ezekből pedig arra lehet következtetni, hogy a tavaly októberben közzé tett dokumentumhoz hasonló születik majd az idén is, a 2020-as évre vonatkozóan. Márpedig a magyar kormány szerint az hemzsegett a kettős mércére utaló elemektől.

Már folyamatban van a munka a minden tagállamról készülő idei jogállamisági jelentésen, a jelenlegi tervek szerint júliusban várható a dokumentum közzététele – közölte megkeresésünkre az Európai Bizottság magyarországi képviselete. Mint írták, a testület az év elején írásbeli konzultációt folytatott az „érdekelt felekkel”, most pedig munkatársaik (virtuális) látogatást tesznek az egyes országokba, hogy „megvitassák a jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket a tagállamok nemzeti hatóságaival, köztük igazságügyi, bűnüldöző és független hatóságokkal, valamint más érdekelt felekkel, például újságíró-szövetségekkel és civil társadalmi szervezetekkel”.

Tekintve a jogállamiság fogalmának tisztázatlanságát, valamint a következő uniós költségvetés, illetve a helyreállítási alap körüli csörtéket, aligha mindegy, hogy kik azok az „érdekelt felek”. Vagyis az, hogy kiknek a véleményét veszi érdemben figyelembe az EB az előkészítő munka során. Erre több mindenből lehet következtetni, elsősorban abból, hogy mi volt a helyzet az előző, tavaly októberben publikált jelentés esetében.

„Magyarország részéről számos alkalommal jeleztük a 2020-as jogállamisági jelentéssel kapcsolatos aggályainkat, ide értve az önkényes témaválasztásra, a kettős mércére, módszertani hiányosságokra és elfogult forráshasználatra vonatkozó kifogásokat” – közölte megkeresésünkre az Igazságügyi Minisztérium. Hozzátették: „Az előkészítő dokumentumok alapján

tartunk tőle, hogy a 2021-es jelentés sem fogja orvosolni ezeket az aggályokat.”

Tavalyi tanulságok

Varga Judit miniszter tavaly ősszel ennél is keményebben fogalmazott. „A magyar fejezetben az Európai Bizottság tizenkét civilszervezet tizennégy anyagára támaszkodik. Ebből tizenhárom forrás tizenegy olyan civilszervezettől származik, amelyek az elmúlt években pénzügyi támogatást kaptak a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványoktól” – mutatott rá. Az Inforádiónak nyilatkozva hozzátette: a 2020-as jelentés sokszor hivatkozik a bizottság korábbi jelentéseire vagy nemzetközi szervezetek anyagaira. „És ha ezek forrásait megvizsgáljuk, ott is gyakran ugyanezekre a szervezetekre bukkanunk. A helyzet az, hogy jogállamisági jelentésünket ezek a szervezetek írták. Még azokat a részeket is, amelyek látszólag máshonnan származnak” – fogalmazott.

Ettől függetlenül Magyarország mindent megtett azért, hogy a jórészt elmarasztaló dokumentum legalább az „objektivitás és a kiegyensúlyozottság minimális követelményeinek megfeleljen, a kormány részéről ezért részletes elemzéseket juttattak el a bizottsághoz, ám azokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyták”. Az igazságügyi tárca szerint

az anyagban hemzsegnek a kettős mérce példái.

A TASZ és társai már nyilatkoztak

Az is igazolja az igazságügyi tárca idei, a második jelentésre vonatkozó „aggodalmait”, hogy a témafelelős továbbra is Vera Jourová EB-alelnök, aki épp a napokban ismételte meg, hogy Magyarországot beteg demokráciának tartja, amit szerinte az is bizonyít, hogy a „jogállam bizonyos fontos részei egyszerűen hiányoznak”.

Erre jutott az a nyolc, jórészt Soros György által támogatott civil szervezet, akik az idén besegítenek az Európai Bizottságnak a jelentés kidolgozásában. Mint közös közleményükben írják: az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International Magyarország idén is együttműködésben válaszolt a Bizottság kérdéseire. Beadványukban arra jutottak, hogy „2020-ban tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon”.

Olyan, ellenzéki pártoktól is ismerős, sommás megállapításokat tettek, mint hogy rendszerszintű problémák vannak a bírói önigazgatással,

a bírák többsége fél véleményt nyilvánítani szakmai kérdésekben,

továbbá hogy a „kormány visszaél a rendkívüli helyzettel, és a koronavírus okozta válsághelyzet kezelésére kapott felhatalmazást arra használja, hogy a közpénzeket a rendszer kegyeltjeinek a zsebébe juttassa, miközben az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat kárpótlás nélkül kifosztja”. Továbbá: a kormány akadályozza a független sajtó munkáját, megszűnt a társadalmi egyeztetés, a felhatalmazási törvények a „kormány túlhatalmához vezettek”.

Az NGO-k véleménye szerint az Alkotmánybíróság továbbra sem képes ellátni alkotmányos funkcióját, az ombudsman „nem lépett fel megfelelően például a romák, az LMBTQI emberek és a menedékkérők védelmében”. A nyolcas fogat szigorú és határozott lépéseket vár el Brüsszeltől Magyarországgal szemben.

Dénes Balázs, a Liberties egyik alapítója, a TASZ korábbi elnöke a Republikon Intézet 2010-es konferenciáján (fotó: MTI/Soós Lajos)

Berlinben is készült egy munkaanyag Brüsszelnek

Az ugyancsak a magát filantrópnak tartó dollármilliárdos által szponzorált, közvetve általa alapított, berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe, rövid nevén Liberties (magyarul: európai szabadságjogi unió) is külön anyaggal készült az Európai Bizottság számára. A 2020-as évre vonatkozó riportjukban hasonló megállapításokat tesz a számos európai NGO-t, köztük a magyar TASZ-t a soraiban tudó szervezet. A dokumentum kapcsán a Liberties honlapján megjelent írás kifejezetten az „autoriter” (értsd: jobboldali kormány által vezetett) tagállamok, azaz Magyarország, Lengyelország és Szlovénia esetében állapítja meg, hogy

a pandémia idején folytatódott a demokratikus sztenderdek eróziója,

de a „hagyományosan erős demokráciák” is okoztak számukra csalódást. A magyarországi rész nagyvonalakban egyezik egyébként a nyolc hazai, szintén Soroshoz köthető szervezet anyagában foglaltakkal.

A Brüsszelnek is megküldött Liberties-féle jelentés egyik konklúziója egyébként éppen az, hogy az Európai Bizottságnak még az eddigieknél is több forrást kellene biztosítania a „demokratikus és jogállami értékeket, illetve az alapvető emberi jogokat védő” szervezetek számára – e körbe nyilván magukat is értik.

De pontosan mi is ez a Liberties? Az európai NGO-kat tömörítő hálózat még 2017-ben alakult, s arról, hogy miért volt rá szükség, az akkori vezető, a volt TASZ-os Dénes Balázs az Index-nek így vallott: „Ha mondjuk az Európai Bizottság emberi jogokért felelős vezetői valakit fel szeretnének hívni a civil szférából európai emberi jogi ügyekben, akkor nincs egy olyan szervezet, amire azt lehet mondani, hogy ez az európai watchdog-szervezet.”

Így tehát már van, mégpedig az első néhány évben csupán a Soros György által biztosított dollármilliókból működő formáció. Vagyis: a Liberties feladata a tagországi szinten tevékenykedő tagszervezetek segítése az európai szintű lobbizásban.

nyitókép: Soros György, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vajon meddig tud meg romlani a magyar demokracia?
Mar tizeneve romlik, aztan meg mindig es ujra es ujra csamcsognak rajta a baloldali kulturajuak (ahogy a freeszfe egyik csaja nevezi a demokratakat).
Nagyon nincs dolguk ezeknek az irigy Sohivataloknak es az oket jo penzert kiszolgaloknak, Judasoknak.
De nem baj, lesz meg ennek bojtje, nem szep dolog tort ulni Magyarorszag folott.

Hadd jöjjön. Lesznek még vétózható témák a Tanácsban.

Az EU előbb székeket tudjon rakatni oda, ahova kell.

Valóban, Magyarország annyiban mindenképp helyes úton jár, mert
nem hajlandó bemenni G. Soros gázkamrájába, amit Európai Unió
néven bitorol.
G. Soros Nyílt Társadalma=NKVD-Gestapo, a totális ellenőrzés Európa felett.
A Nyílt Társadalom sorosi terrorja messze meghaladja
a szocializmus és a nemzeti szocializmus terrorját.
Ott volt minimális személyes jog, ma Európában a társadalom 100%-os egésze a Soros-államvédelmi Hatóság ellenőrzése és terrorja alatt áll...

Az NGO ügynökök leadták javaslataikat.... ennyi elég, a többi álságos bohóckodás.


Na végre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Washington egyre inkább élezi a helyzetet Pekinggel szemben, sorra hoz szankciós rendelkezéseket a kínai térnyeréssel szemben. Most már a szenátus is becsatlakozott a harcba egy 283 oldalas kétpárti törvénytervezettel, amely az Egyesült Államok szövetségeseit, így Magyarországot is érinti. Budapestről nézve a legerősebb üzenet, hogy az Új Selyemút beruházásait is tiltólistára tennék és büntetnének miatta."

...és nem Sorosügynökök, mint a Sorosösztöndíjasok.

Az a problémájuk, hogy nekünk adott kompenzáló pénzeket nem náluk költjük el, hiszen ez volt az eredeti elképzelés. Az EU bővítése a nyugat gazdasági és politikai haszonszerzését célozta, mi másért bővítettek volna? Ezt az EU rajongók a jóságos nagybácsi szintű blőd mesékkel magyarázzák. Lásd az EU népszavazás idején látott bécsi cukrászda plakátokat.

Ahogyan az egykori német pénzügyi biztos is mondta, ezek a pénzek visszaáramlanak nyugatra. Most viszont protekcionista módon hazai cégek kerülnek helyzetbe, minden haszon itthon csapódik le. Rögtön kiderült a felhördülésből, hogy az EU nem erre van kitalálva, ők odaát keresni akarna rajtunk.

KESMA, lölők, vej, a komplett NER, Vizoviczky és társaik miért nem?????

Ők odaát azt értik lopás alatt, hogy az előbb leírt módon itthon marad a haszon..

A felzárkóztatási pénzek hazugsága akkor derül ki, amikor lopásnak nevezik azt, hogy mi kizárólag a magunk hasznára használjuk fel és nem a nyugati cégek rendelés állományát gyarapítjuk.

Egy adott külső ellenség először az adott országon belüli hatodik hadoszlop szerepére alkalmas gyökértelen hazaárulókat keresi és találja meg, majd állítja zsoldjába. Ez a világon mindenütt így van.

Az adott társadalom politikai immunrendszere erősségén múlik, hogy a kártevő férgek milyen kárt tudnak okozni.

Kik voltak 19-ben Lenin magyarországi barátai,eszmetársai, s kik voltak 45 után Sztálin, Hruscsov, Brezsnyev, s a többiek itteni ügynökei?

,,És a Patás is már a bukás utánra készül. Arról ugye kevés érthető magyarázat hangzik el, miért is került a MOL 25,2%‐a haveri alapítványok kezére, miközben a Magyar Államnak 5,2 a MOL-nak meg 2,3%-a maradt. Ez az igazi botrány, nem az, mi van az LMBT jogokkal. ,,

Az állításod hamis.

,,A magyar állam szavazati jogának aránya a Mol Nyrt.-ben 15,24 százalékról 5,24 százalékra csökkent, ezzel egy időben a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványé 10 százalékra nőtt - írja a Budapesti Értéktőzsde honlapjára hivatkozva az MTI,,

,,No de a magunkfajta átlagmagyar szempontjából akkor mi a különbség? A szánalmas végeredmény így is, úgy is az, hogy a MOL el van/lesz lopva. Morális békasegge ezt támogatni. Nem könnyű manapság fideszesnek lenni. ,,

Hazudsz.

Ha külföldi cég nyer a pályázaton az rendben van, ez nem lehet lopás, korrupció. Ha magyar vállalkozás nyer az lopás, korrupció.
Ha 50%+ %-al van hatalmon egy párt és ezzel a kétharmados törvényeket kijátssza akkor jogállam van. Ha egy ilyen kormány hazudik reggel, délben meg éjszaka akkor jogállam van. Ha egy kormány hamis adatokat nyújt be az EU-ba és ezt az EU csak választás után hozza nyilvánosságra, akkor működik a jog. Ha egy kormány bűnüldöző szerve véresre veri az ellene tüntetőket, akkor jogállam van.
Ez lenne az EU jogállamisági értékei?

A Soros NGO-k egy hamis messiás követői:
„Valamifajta istennek képzeltem magam” – írta Soros György magáról. „Igazság szerint már gyerekkorom óta voltak bennem erős messiás elképzelések, amikről tudtam, hogy kordában kell tartani, máskülönben bajba sodornak engem.
(Los Angeles Times, 2004. október 4.)

Mert a NER arisztokrácia és Pénztáros Stróman Lőrinc majd pont el fogja engedni a fejős tehenet...

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. április 10. 18:47

A hívek egy másik Magyarországon élnek, távol a zavaró valóságtól...

Ezt a fejős tehenet azért átgondolhatnád. Az EU tagsággal járó kompenzációs pénz, felzárkóztatási pénz lényege az volt, hogy mivel náluk költjük el, a nyugat lényegében megfinanszírozza az ottani cégekhez érkező megrendeléseket. De ha egy ország, mint mi, ezt a pénzt saját cégeinél költi el, ha létrehozza azt a kapacitást, ami feleslegessé teszi a külföldi cégeknél történő megrendelést, akkor a pénzek visszaáramlása megáll, vagy legalább is, nagy mértékben csökken. Az eddigi fejőstehén nem, vagy kevésbé tejel.

Számotokra ezt az elmaradt hasznot fordítják úgy, hogy lopás, a jogállam és a demokrácia sérülése. Ti pedig úgy állítanátok helyre ezeket a "hiányosságokat", hogy amit FeGyőr dumája szerint elvennétek, azt átadnátok a külföldieknek, hiszen fizetni kell a támogatásért, vagy szétosztanátok saját barátaitok között. Ti nem megszüntetnétek a NETR-t, hanem saját hasznotokra és külföldiek hasznára működtetnétek.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. április 10. 22:52

"Ti" meg "nálatok".
Bocsika, de te azt hiszed, hogy azért mert nálatok az eligazításokon tudjátok meg, hogy miről mit gondolhattok, akkor az azt jelenti, hogy aki kritizálni meri kedvenc Pártotokat, annak szintén nem lehet saját véleménye.

Amúgy a Gugli a te barátod is, írd be hogy "megéri-e az EU tagság" és válogassál a találatok között.
Ez csak egy a sok közül:

https://www.origo.hu/gazdasag/..:

Gondolom a Számvevőszéket nem vádolod azzal, hogy gonosz ellenzéki lenne.
Amúgy írjál már olyan nagy beruházást, ami EU támogatás nélkül valósult meg!!!
Hogy a NER arisztokrácia által megszerzett pénzt már ne is említsem...

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. április 11. 9:12

Nagyképűségben elég jó vagy, vagy csak magadból indulsz ki, amikor abból indulsz ki, hogy a másiknak nincsenek önálló gondolatai. De megértem, hiszen ti építkeztek olyan alapokra, mint például az Apró klán. A "ti" és a "nálatok" azon alapul, hogy a ti politikusaitok még véletlenül sem protekcionizmussal vádolják a kormányzat gazdaságpolitikáját, hanem a lopást fogalmát sugározzák felétek. Gondolom azért, mert az ellenzéki szavazók ezt könnyebben felfogják, vagy attól tartanak, hogy a protekcionizmust képesek lennének elfogadni. A nyugatra visszaáramló pénzek gondolatmenetét te sem cáfoltad.

A támogatások a GDP felől nézve kb. 4-5 %-ot tesznek ki, és már nem sokáig léteznek. E nélkül a támogatás nélkül meg lehet élni, de miért kéne hálásnak lenni egy olyan, szerződésben rögzített juttatásért, amely legjobb esetben is csak kölcsönös előnyökkel jellemezhető?

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. április 11. 11:50

Az lenne a nagyképűség, hogy én azt mondom, hogy nekem vannak önálló gondolataim??
Te meg kikéred magadnak, hogy én azt mondom, hogy neked nincs ilyened.
Miközben te a Habony-Médiaművek sémáját követve emlegeted az Apró klánt amikor valaki kritizálja kedvenc Pártodat.
Neked ez tényleg nem tűnik fel????
Az Apró klánhoz és Böszméhez nekem meg annyi közöm van, mint neked Soroshoz.
Soha nem mondtam mást, mint azt, hogy Böszme a legrosszabb "dolog" ami ezzel az országgal történhetett.
Annyira meg vagyok már öreg, hogy össze tudjam hasonlítani a Fidesz és a kádári rendszer működését és sok hasonlóságot látok, ami nálam kiveri a biztosítékot.
Ami meg a támogatásokat illeti, mondjál már több olyan -igazán- nagy beruházást ma Magyarországon, mai az EU támogatása nélkül valósult meg!!

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. április 11. 12:57

Mesélj már, ha olyan gonoszak a multik, akkor Pártunk és Kormányunk miért támogatja őket sok milliárd Forinttal, mondván hogy munkahelyet teremtenek????
Akkor most jók vagy rosszak a multik????

Mivel az ellenzék szellemi vezetője az Apró klán vezérelte Gyurcsány, és te gondolom, az ellenzék pártján állsz, tehát lehet titeket egy mondaton belül említeni.

A Habony művekhez ugyanúgy lehet közöm, mint neked a Gyurcsány művekhez: a politikai álláspontok hasonlósága, közelsége, azonossága miatt nálad is, nálam is az adott pártokéval azonos érvek, meghatározások kerülnek elő. Furcsa lenne, ha nem így volna. Ha te úgy gondolod, hogy nekem a Fidesz diktálja a véleményemet, akkor az előbbi levezetés alapján ez rólad a Gyurcsány vezette ellenzék vonatkozásában szintúgy elmondható.

A Fidesz és a Kádár rendszer összehasonlítását én is el tudom végezni. Másképp gondolkodók begyűjtése az ünnepek előtt, tüntetők összeverése a Lánchídon, a Batthyányi emlékmécsesnél, motoros tömegoszlatás, ilyeneket nem tapasztalok. De nem emlékszem engedélyezett ellenzéki felvonulásokra Kádár egy geci feliratú transzparens mögött, nem emlékszem ellenzéki hangvételű médiára sem.

Viszont, amire emlékszem: Rákosiék ugyanúgy a mások vagyonának elvételét, a másik politikai oldal megsemmisítését előrevetítő ígéretekkel hergelték szimpatizánsaikat, mint a mostani ellenzék. És ugyanúgy külföldi erők álltak mögöttük, mint most az ellenzék mögött.

Hogy EU támogatások nélkül mi nem valósulhatott volna meg, azt így nem biztos, hogy el lehet mondani. Nyilván volt ezeknek haszna, de ez nem cáfolja a pénzek nyugatra való visszaáramlását, és az ezeket lecsökkentő gazdaságpolitika által generált külföldi támadásokat sem. Még akkor sem, ha azokat a kifogásokat más köntösbe öltöztetve adják elő, mert a valódi kritikát nem mondhatják ki. Ugyanis a protekcionizmus nem ütközik törvénybe.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. április 11. 21:46

Maradjunk annyiban, hogy én nem állok senki pártján. Böszméröl pedig mindig azt mondtam/írtam, hogy ő a legrosszabb ami ezzel az országgal történhetett. Az pedig, hogy a Fideszt kritizálom, nem azt jelenti, hogy ezzel a féreggel bármilyen közösséget is vállalnék. Szóval nem, engem nem lehet velük egy mondaton belül említeni.
ami pedig Kádárt illeti, én nem azt mondtam, hogy ma a Fidesz úgy lép fel a tiltakozók ellen, mint Csermanek tette, de a hatalom gyakorlásában és a kommunikációban sok a hasonlóság. Például abban, hogy a kormánypárti sajtó hogyan reagál a külföldről érkező kritikákra. Akkor a gonosz kapitalisták voltak a nagy ellenség, úgy mint most pedig Brussel.

Nagyot mondtál, öblítsél!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés