Az ellenzék bizottsággal vizsgáltatta és betiltatta volna a kínai vakcinát

2021. április 7. 11:08
Januárban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték a baloldali pártok a kínai Sinopharm oltóanyag vizsgálata céljából.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték még januárban az ellenzéki pártok a kínai vakcinára vonatkozó információk kiderítése érdekében. A bizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat szerint a testület a kínai Sinopharm vakcina „beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos kormányzati tevékenységet” volt hivatott vizsgálni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, az MSZP-s Tóth Bertalan, az ugyancsak DK-s Vadai Ágnes, a Párbeszédes Szabó Tímea, az LMP-s Schmuck Erzsébet és a jobbikos Szilágyi György parlamenti képviselők által szignált javaslat szerint a bizottság az alábbi kérdéseket vizsgálta volna:

  1. Tisztában van-e a Kormány azzal, hogy az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ezért az Európai Bizottság jelenleg nem tárgyal a kínai vakcináról?
  2. A Miniszterelnökség bejelentése alapján, miért a Sinopharm nevű kínai gyártóval állapodtak meg, és mekkora mennyiségű oltóanyag beszerzéséről tárgyal a Kormány?
  3. Milyen konkrét vizsgálatokat végeznek a magyar egészségügyi hatóságok a kínai vakcinával összefüggésben, milyen engedélyezési eljáráson kell átmennie?
  4. Milyen oltási terv alapján tervezi tömegesen oltani a lakosságot a Kormány, figyelembe veszi-e a Kormány a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa kérését, mely szerint a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai
  5. Gyógyszerügynökség is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja?
  6. Végzett-e a Kormány alapos vizsgálatot a tervezett rendelkezései végrehajtásának egészségügyi hatásairól és mi a felmérés tartalma?
  7. Milyen tartalmú és összegű vakcinaszerződéseket köt/kötött a Kormány, különösen azzal összefüggésben, hogy a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített el a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére?

A tíztagú tervezett bizottság elnökét a DK, alelnökét a Fidesz adta volna. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja négy, a többi frakció egy-egy tagot delegálhatott volna a testületbe, amely vizsgálatának eredményét köteles lett volna közzétenni az Országgyűlés weboldalán. 

„Oltáspártiak”, de a kínai vakcinát betiltanák

A vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat indoklásában Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság (EB) szóvivője szavaira hivatkozott, aki szerint az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, hogy bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel. (Ez időközben megváltozott – a szerk.)

Az ellenzéki képviselők hangsúlyozták, hogy „oltáspártiak”, de csak az EMA által engedélyezett vakcinákkal való oltást támogatják és javasolják a lakosságnak. Emellett azt javasolták, hogy 

„a magyar emberek egészségének védelme érdekében, ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

A nem engedélyezett kínai vakcinával kapcsolatban az is problémát jelenthet, hogy csökkentheti az oltási kedvet az Európai Unió által engedélyezett vakcinák tekintetében is.” A vizsgálóbizottságról szóló javaslatot 45 ellenzéki országgyűlési képviselő támogatta aláírásával. 

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az idióta összFegyenc Párt azt követeli, hogy a kormány ne viselkedjék kormányként. Mi követeljük az összFegyenc pártiaktól hogy viselkedjenek ellenzékként, s nem őrültekként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés