Üdv újra a középkorban!

2021. február 17. 7:01

Veczán Zoltán
Mandiner
Több tabu, több járvány, több fanatizmus, boszorkányüldözés és könyvégetés – itt a középkor 2.0.

Ez nem a középkor! – ha lenne jelmondata a huszonegyedik századnak, ez lenne az. Ebben a néhány szóban tényleg minden benne van: hogyan gondolkodnak a leghangosabbak a hagyományokról, a hagyományokat tisztelő emberekről, hogy miknek tartják azokat, akik szerintük – fájdalom, mily’ sokan! – szembe hajtanak a forgalommal a fejlődés széles sztrádáján. Bele van kódolva az ilyeneknek szánt sors is: a történelem szemétdombja, a múlt idő, panoptikum.

Szegény középkor! Tényleg mindent a nyakába varrtak a történelem vérbírái,

bűnbaknak kiáltották ki az emberiség összes vétkéért, különösen azokért, amelyeket ráadásul később, a kora újkorban követtek el.

Újabban persze hamisítják is, ha a Netflix-csodasorozatokra gondolunk, a történelem rekurzivitásának modern íródeákjai, a ráncolt szemöldökű aggódók, akik mindig felemelik hangjukat, és folyamatosan küzdenek egy igazságosabb és jobb világért, a fekete fáraókig visszamenőleg valósítják meg a faji és nemi kvótákat, miközben mind az ötezer év tényleges tradícióinak hallatán csak még harciasabban rezegnek fejükön a felnyírt borostabarkó fölött a színpompás egyéniségfürtök. Mozgalmi manufaktúrában és váltott betűgyári műszakokban ontja magából a média a szalagcímeket, irányt mutatva: le ezzel, éljen amaz.

Ha ismerjük a sablont, mi is lehetünk betanított, sőt élmunkások is: mindig beválik, ha elképzeljük a lehető legundorítóbb dolgot, amit ember emberrel (állattal, tárggyal, növénnyel) művelhet, és a végére tesszük, hogy „and it’s beautiful”: fél éven belül garantált a vezető állásunk tetszőleges haladó médiumnál. „Nagyapja kanmacskája hordja ki a muflon identitású brooklyni szülők gyermekét, and it’s beautiful.” Ezek sokszor személyes beszámolók, kiindulnak abból az állapotból, amikor a szerző még nem volt teljesen őrült, és maga is idegenkedett a dologtól, odáig, hogy normálisnak tartja, gyakorolja, sőt úttörője lesz az elfogadtatásának! And it’s also beautiful.

De meg is fordíthatjuk a dolgot. Keressünk egy teljesen hétköznapi eseményt, szokást – meg is van: „a vasárnapi ebédnél az anya szokott szedni a többieknek levest – and it’s disgusting!”. Esetleg: „Why should you worry about...” kezdettel is működik. Ez az igazi svédasztal: utána ki lehet fejteni, hogy a hét napjainak elnevezése rasszista gyakorlat, a nők fizetetlen otthoni házimunkája a fizetési szakadékhoz járul hozzá, a leves közös fazékban tárolása a nők munkájának el nem ismerése miatt aggályos, a fazék kerek formája a toxikus maszkulinitás magasiskolája, hiszen elérhetetlen női idomok elérésének vágyát válthatja ki, a merőkanál pedig az erőszakos behatolást jelképezi; az „anya”, mint szó, elnyomó patriarchális csökevény, az étel szedésének szokása pedig a jövedelmi egyenlőtlenségeket és a fekete rabszolgaság intézményét relativizáló gyakorlat. És persze megint előkerül a tézismondat, miszerint márpedig itt ilyen nem lesz, mert ez nem a középkor.

Holott egyre inkább úgy tűnik, hogy mégiscsak az:

posztmodern, végletekig fragmentált módon létrehozták a középkor 2.0-t,

a középkori világ válságperiódusainak virtualizált, abszolutizált, továbbá permanensen fokozódó frusztrációval és erőszakkal működő formáját. A funkcionáló középkori rend helyett, amelynek „bigottságát” annyira szeretik a nem velük haladók fejére olvasni, a középkori anarchiát.

Neomarxista flagellánsok hosszú sora menetel, a hátát elátkozott PET-palackokkal csapkodva várja a világvégét, hangosan rimánkodva vezekelve bűneikért, amiket a környezetszennyezés és a kirekesztés terén elkövettek – aztán innen nyert erkölcsi fölénnyel indulhat a szent háború a klímapogányság megtörésére. Sőt, még a gyermekek keresztes hadjárata is megvalósult már, hiszen ha nem töri meg lendületét a COVID nevű neopestis, a csitító Ince pápa helyett a kedves papa által feltüzelt Gretáék már a virtuális Jeruzsálem falai alatt járnának – kár, hogy ugyanúgy eladták őket rabszolgának, mint az említett esemény egypontnullás verziójánál.

S mindeközben magasra csapnak a Szent Okosinkvizíció máglyái:

nagyüzemben folyik a virtuális #könyvégetés és az iBoszorkányüldözés,

mellékneveket betiltanak, névmásokat megerőszakolnak, tulajdonneveket talpazatukról ledöntenek, a kirótt büntetések pedig mindig hetedíziglen csapnak le emberre, szokásra, betűre.

Lovagi torna helyett sértődésbajnokság kezdődik az új kiváltságosoknak, felségsértési perek tucatjai jelölik ki, hogy hol is vannak a határok, a közösségi oldalakon masírozó poroszlók – profilképkeretlegények (a szó tetszőleges helyen választható el kötőjellel) – pedig tesznek arról, hogy mindenki igazodjon. 

A nép pedig igazodik, bár olykor-olykor feldereng benne, hogy annak idején egészen más feltételekkel fogadta el a felkínált vazallusi posztot. Néha morogna azért – mindhiába, 

a neofeudalizmus uralkodó kasztjai nem ismeri el a morgás jogát,

és tesznek róla, hogy se piactér ne legyen, ahol összecsődülhet felügyelet nélkül, se felségsértő karnevál, mert a humort különösen gyűlölik, se hordószónokok.

Jobban belegondolva mégiscsak igaz az odavetett mondat: ez tényleg nem a középkor.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ember, sőt: az EMBER - csupa nagy betűvel - már ollan, nagy, hatalmas lett, hogy az icipici kis hangyának több az önbecsülése, egészségesebb az önképe, mint neki.
Ezt tette a világgal a liberalizmus.
A világ megdönthetetlen ellentmondásra épül:
minél több embernek akarsz nagyobbat, a napok végén a pusztítás egyre exponenciálisabb méretű...

A középkorban az egyházra lehetett és kellett hallgatni. Az egymástól független államok némi szellemi egységét teremtették meg a pápai bullák.

Vedd úgy, hogy Isten a világegyetem tudata.

Akkor hogy tapasztalhattam meg többször is?

Még a levegőt is, amit nem látsz, de belélegzed, annak a legkisebb részét, neutronját, protonját, ha a levegőnek ilyenje van, az utolsó legkisebb és attól kisebb láthatatlan részéig, sőt a semmit: mindent Isten teremtett.

Isten megteremtette, odaadta neked, de kikötötte: a tudás fájáról ne egyél, te meg nemhogy ettél, napi 24-ben arról zabálod tele magad, legalábbis hited szerint...

Genetikailag, lehet, nincs, gyakorlatilag, kimutathatóan, igen, van.
És ez a lényeg.
De ez nem azért van így, amiért sokan gondolják.
Az IQ méretére az élettér megoldandó problémái tették-teszik a legnagyobb hatást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés