Belháború a Mazsihiszben, súlyos elnöki örökség

2021. január 25. 12:35
Csaknem huszonöt millió forintos követelése ragadt benn a BKV-nak az előzőleg formaruhákat gyártó EMEF Zrt.-nél – derül ki a lapunk által megismert dokumentációból. A cég csődbe ment, vezérigazgatója, Heisler András pedig 2013-ban a Mazsihisz elnöke lett. A hitközségi szövetségben egyre inkább dúlnak a belső viták.

„Aggasztó, hogy ezeket a negatív folyamatokat egyesek a Mazsihiszből generálják, s azóta árulásukkal már többen elveszítették hitelességüket” – fakadt ki a 2020 második félévéről beszámolójában Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a felekezetben elszabadultak az indulatok, egyre többen kérdőjelezik meg a világi vezetés kompetenciáját, hitelességét, a vita hevessége pedig a kiszivárgó adok-kapok nyomán akár nyilvánosan is követhető.

Ahogy a Heisler-féle „árulás” kifejezés is jelzi, a Mazsihisz elnöke és köre alapvetően külső beavatkozást sejt a konfliktusok kapcsán, mondván, azok csak részben belső nézeteltérések, valójában szándékos, gerjesztett károkozás eredményei. Egy biztos: a világi vezetés és a Rabbitestület konfliktusa odáig fajult, hogy az előbbi felmondott az utóbbi vezetőjének, Róna Tamásnak, aki mellett azonban később kiálltak rabbitársai, s megerősítették pozíciójában.

Legutóbb pedig Verő Tamás, a Frankel Leó utcai zsinagóga lelkipásztora lépett ki a Rabbitestületből.

Szintén megírtuk: Róna megalapította a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületet, azaz a Zsimát, ami kiverte a biztosítékot. A Neokohn írta meg, hogy Heisler András levélben kérte meg a Mazsihisz küldötteit, jelezzék, ha más egyháznak is a tagjai. Minden valószínűség szerint a Zsimára gondolt, ami azonban nem egyház, hanem vallási egyesület. A 111-ből húszan nem válaszoltak.

A kiszivárogtatások kapcsán aztán az országos vezetés összekülönbözött a Budapesti Zsidó Hitközséggel is. Úgy tudjuk, a BZSH vezetője, Mester Tamás hiába bizonygatta a közgyűlési tagoknak, hogy nem adta ki a belső levelezést, Heisler lényegében ezzel vádolta meg.

Mindezek nyomán hétfő délutánra a Mazsihisz elnöke együttes ülés összehívását javasolta a BZSH elöljáróinak, ahol „meg kívánják tárgyalni az üggyel kapcsolatos további lépéseket”. A Mazsihisz vezetősége hivatalosan tisztázást vár el Mester Tamástól, ám névtelenséget kérő forrásaink azt jósolják, a távozását szeretnék elérni.

A lapunkhoz eljutott információk szerint a Heisler-féle irányvonallal elégedetlenek mindenesetre az elnök vezetési stílusa mellett az előéletével kapcsolatban is komoly aggályokat fogalmaznak meg. Heisler, miután egyszer már vezette a Mazsihiszt, 2013-ban kezdődő újabb ciklusa előtt az EMEF Első Magyar Egyen és Formaruha, Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding Zrt. vezérigazgatója volt. A vállalat az országos hírekbe is bekerült, amikor a BKV-nek leszállított formaruhák kapcsán kénytelen volt elismerni, hogy azok hibásak. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke 2009-ben nyilatkozott úgy, hogy a minőségellenőrzés szerint nem olyan anyagból készült az öltözék, mint amilyen a szerződésben állt, továbbá hogy a gombok részben rozsdásodtak, és azt is kifogásolta, hogy a textilneműk pár mosás után összemennek.

Az EMEF nem sokkal később, éppen abban az évben,

amikor Heisler András ismét Mazsihisz-elnök lett, lényegében csődbe ment.

A Neokohn korábbi cikke, illetve a lapunk által megismert dokumentáció szerint azt nem tudni, mi lett a hibás ruhák sorsa, de azt igen, hogy a pénzügyi összeomlás (a könyvvizsgálói jelentés szerint „az alaptőke a törvényben meghatározott minimális összege alá csökkent”) után alig több, mint egy évvel, 2015. március 12-én a hitelezők felszámolást indítottak a cég ellen, amely még 2017-ben is tartott, amikor a felszámoló sikertelenül próbált megszabadulni a nyakán maradt „BKV feliratú, saját gyártású formaruha, egyenruha” készlettől. Az EMEF-et végül csak 2019. augusztus 2-án törölték a cégjegyzékből.

Még 2015. március 27-én fordult a BKV is a céghez, mondván, vele szemben több mint 23 millió forintos követelést tartanak nyilván, ami kiegészült még mintegy egymillió forintnyi késedelmi kamattal. Csakhogy a próbálkozás hiábavaló volt, s miután elindult a felszámolási eljárás, a közlekedési vállalat már kénytelen volt a felszámoló céghez fordulni igénybejelentéssel.

A BKV a nagyjából 25 milliós követelésből azonban annak csupán a töredékét tudta realizálni. „A partner vagyoni helyzetére tekintettel az eljárás lezárultakor a felszámoló bíróság által jóváhagyott vagyonfelosztási javaslata alapján 85.073.- Ft került Társaságunk részére átutalásra” – tudatta a vállalat.

nyitókép: A szervezet újraválasztott elnöke, Heisler András a Mazsihisz tisztújító közgyűlésén a Mazsihisz fővárosi székházának dísztermében 2019. május 12-én (MTI/Soós Lajos)

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "generáló" zsidók vajon antiszeiták-e a MAZSIHISZ szerint?

"Aggasztó, hogy ezeket a negatív folyamatokat egyesek a Mazsihiszből generálják, s azóta árulásukkal már többen elveszítették hitelességüket" - fakadt ki a 2020 második félévéről beszámolójában Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke."

Nincs minden rendben. De a keresztények nem "lámpásai a többi népnek". Vagy a "kiválasztott nép".

Aztán még ez is:
"Isten ments, egy személy sem engedheti, hogy ő vagy a gyerekei csatlakozzanak a tisztátalan cionistákhoz, mert akkor a lábaik gonoszságra visznek és a helyük a tisztátalanság helye lesz."
(Yechezkel Halberstam rabbi, Galícia, Tzavaas Abba 10:20)

Mi az, hogy dehogynem. A keresztény tanításokban hol találsz utalást a "kiválasztott nép"-re és a "népek lámpására"?

Nem ismered a kommunistákat, hogy ne menjek ezeréves távlatokba? A térítési szándék nem függ az igazságtól.
Csalódás, amikor az érvhiány hülyeség tettetésbe torkollik.

„Aki veszélyessé válik a világ számára, az csak az a zsidó lehet, aki hűséget hazudik egy másik hit számára.”
(Stephen Wise rabbi, New York Tribune, 1920. március 2.)

Rabbit idézni mióta ízléstelenség?

Miért? A kommunista tanoknak nincs vallási jellege? Pont azért üldözték a különböző vallásokat, mert volt.

Lehetni lehet, de nem nyilatkoztatta ki a kereszténység, míg a zsidó írások igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés