Válságba került az olasz kormány, veszélyben a baloldali többség

2021. január 13. 10:48
Matteo Renzi pártja nem fogadta el saját kormánya gazdasági helyreállítási programját.

A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt miniszterei tartózkodtak a járvány utáni gazdasági program forrásai felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen, amely után Renzi szerda délutánra ígérte bejelentését, hogy pártja a Conte-kormányban marad-e, vagy felborítja a kormánytöbbséget.  

A több mint kétszáz milliárd eurót kitevő helyreállítási csomag végleges felhasználási programját az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) elfogadta. A hajnali órákig tartó kormányülésen az Élő Olaszország (IV) tartózkodott.    

Matteo Renzi délutánra ígérte sajtótájékoztatóját, amelyen az előrejelzések szerint bejelenti az Élő Olaszország kilépését a miniszterelnök Giuseppe Conte vezette kormányból.

A párt visszavonja Elena Bonetti családügyi minisztert, Teresa Bellanova mezőgazdasági minisztert és Ivan Scalfarotto külügyi államtitkárt. Az M5S és a PD az utolsó pillanatig a kormányválság elkerülésén dolgozik: sajtóértesülések szerint a kormány radikális átalakítását ajánlották fel Matteo Renzinek a maradásért cserébe. Elemzők viszont úgy látják, hogy a Giuseppe Conte és Matteo Renzi közötti politikai és főleg személyes törés helyrehozhatatlanná vált.    

A Corriere della Sera napilap beszámolója szerint az egymásnak intézett telefonos üzenetekben Matteo Renzi alkalmatlannak nevezte Giuseppe Contét, miközben a miniszterelnök azt mondta, hogy Renzi csak saját érdekeit tartja szem előtt. A Corriere felmérése szerint az olaszok több mint hetven százaléka Renzit tartja felelősnek a pandémia kellős közepén kirobbantott belpolitikai válságért, miközben negyvenhat százalék nem is érti, mi vezetett a kormányválsághoz. Az Élő Olaszország támogatása nélkül a 2019 szeptemberében alakult második Conte-kormány elveszíti többségét. Giuseppe Conte több út között választhat, vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.    

Az Il Giornale napilap szerint fordult a kocka, mivel Giuseppe Conte közvetlen támadásra készül és a buktatással fenyegető Matteo Renzivel a parlamentben akar leszámolni.

A napilap ugyanakkor nem zárta ki, hogy a parlamenti megmérettetéssel Giuseppe Conte öngyilkosságot követ el. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.    Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többsége fenntartására, amelyeket kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. Kész Conte támogatására Sandra Lonardo szenátor is, az egykori centrista politikus Clemente Mastella felesége. Mastella arról ismert, hogy az ő egyetlen szavazata buktatta meg 2008-ban a Prodi-kormányt. Mastella most azt üzente Conténak, hogy a kormányt megmentő felelős parlamenti képviselők „olyanok, mint a szeretők, vagyis ajándékot is kérnek cserébe”.   

A jobbközép ellenzéket vezető Matteo Salvini szürreálisnak nevezte a kormányvitákat a járványhelyzetben.

„A Conte-kormánynál még Pinokkió kék tündére is jobban vezetné az országot” – hangoztatta. 

A kormánynak ezzel egy időben szerdán a szombattól bevezetendő újabb járványintézkedésekről kell döntenie.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Válságba került az olasz kormány, veszélyben a baloldali többség"
Jaj, Jajjj? Jajjjjj, JAJJJJAJJJJAJJJ, mi lesz velünk, mi lesz Ejrópa sorsa, hogyan így tovább?
A bábfugura G. Soros-bábuk nagyot alakítanak Renzitől Contéig, összevesznek, jaj, a migránsok, az olasz becsület, nem tehetik meg, hogy emberek a tengerükbe haljanak,
SZURKOLJUNK A SZEMETEKNEK,
pont mint a nagy Vizen túl:
MINDEN HATALMAT A BLM-NEK, 75 millió embernek KUSS!
Adjunk bizalmat Contééknak, enziéknek, simítsák el a bajokat, Olaszországot KELL MEGMENTENI, FENYEGET AZ ÁLLAMCSŐD.
ÖSSZE KELL FOGNI
MINDEN DEMOKRATIKUS ERŐNEK.
BOcs, ezzel kellett volna kezdenem, elnézést, öregszem, szóval röviden csak: Baloldali Demokratikus Népfront, Conte, Renzi sem maradhat ki, egyesülni kell a veszély ellen...

Elég sokáig voltak hatalmon ideje átadni a jobboldalnak.

Biden vagy Kamala lesz s digó miniszterelnök, ideiglenesen.
DDD

Pontosan erről van szó, ahogy írod, ez a történetük a takony liberálisoknak, bocs: a storyjuk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés