Orbán: A vétó nem fenyegetés, hanem nemzeti jog

2020. december 14. 17:35

Az uniós megállapodásról szólva a kormányfő elmondta: „Soros György megszólalt, és csalódott, ami önmagáért beszél”.

2020. december 14. 17:35
null

Orbán Viktor viszonválaszában kifejtette: lezárná a „gyermekdednek tűnő” vitát arról, hogy ki győzött. Azt mondta az ellenzéknek: az fontos, hogy mit gondol erről „az önök gazdája”, Soros György megszólalt, és csalódott, ami önmagáért beszél. Kitért rá: Európa vezetői között valóban téma volt, hogy eljött-e a hamiltoni pillanat, amikor közössé tették az amerikai tagállamok adósságát és megteremtették ezzel az Egyesült Államok pénzügyi alapjait. De abban egyeztek meg, hogy a mostani alap a járvány kezelésére egyszeri és nem megismételhető – közölte. Úgy látja, azonban lehet, hogy nem így lesz, létező veszély egy európai egyesült államok létrehozása, ami az ezeréves történelmi tradíciónk és hazánk feladását jelentené.

Orbán Viktor hangsúlyozta: két politikai stratégia, jövőkép van, az egyik a baloldalé, amelynek a Jobbik és az LMP is a része. Az ellenzék feladná az ezeréves magyar államiságot és belemenne az Európai Egyesült Államok létrehozásába – vélte. Hozzátette: a baloldalon egy olyan párttal állítanának közös listát, amely sosem csinált titkot abból, hogy politikája középpontjában nem a magyar nemzet függetlenségének és szuverenitásának megőrzése áll. Ezzel szemben

a kormánypártok azt szeretnék, ha gyermekeink és unokáink magyarok lennének, a független, szuverén magyar állam büszke örökösei

– jelentette ki. A kormányfő arról is beszélt, hogy a halálozási számokról folytatott vita mérhetetlenül lebecsüli az orvosok és ápolók munkáját. Felvetette, hogy amikor az ellenzék magas halálozási adatokról beszél, az azt jelenti-e, hogy szerintük azért halnak meg emberek, mert nem kapnak egészségügyi ellátást, mert az orvosok és ápolók nem akarják megmenteni őket, nem akarnak törődni velük. Azt kérte az ellenzéktől, hogy azért szurkoljanak, hogy az orvosok és ápolók megmenthessék őket. Az emberek nem a kormánypárt miatt halnak meg, hanem mert világjárvány van – mondta.

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy a járványügyi védekezésre 1014 milliárd forintot költöttek, munkahelyvédelemre pedig 2991 milliárd forintot. Csaknem 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, 64 ezerrel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, és programokat indítanak, amelyek visszaadják majd nekik a munkahelyüket – közölte. Hozzáfűzte: tíz évvel ezelőtt 800 ezerrel kevesebben dolgoztak. Azt is elmondta, hogy a vétó az európai alapszerződésben biztosított nemzeti jog, amely minden országot megillet,

egy vétóval élő ország nem fenyeget, zsarol vagy kényszerít, hanem él ezzel a jogával.

Az átlagbérekről közölte: az Eurostat adatai alapján jelenleg 383 ezer forint az átlagbér, ez 2010-ben 200 ezer forint volt. A miniszterelnök vitatta azt a felvetést, hogy Kínával szemben fel kellene lépni. Az ázsiai ország 2017-ben Németország elsőszámú gazdasági partnere lett. Azt kérdezte az ellenzéktől, miért akarják újra feltalálni a hidegháborút. Inkább együttműködésre van szükség, és külkereskedelemben, gazdaságpolitikában az ideológiai megközelítés téves – érvelt. Emlékeztetett: a járvány és annak gazdasági következményei ellenére megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ez egy szimbólum is, hogy „a gazdasági válság után Magyarország olyan emelkedő pályára áll, amely lehetővé teszi, hogy mindent, mindent, amit a szocialista kormányok elvettek az emberektől, a polgári kormány visszaadhassa”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. december 15. 19:15
Ez az ellenzék egyre szarabb. És már hazudni is egyre pélóbbak.
zolizolizoltan
2020. december 15. 08:48
"Hamiltoni pillanat"? Évszázadra van tőle az EU. Az USA-ban a közös büdzsébe a tagállamok a GDP kb 20%-át adják be. (Függ a tagállam GDP-jétől, mennyit kell betennie) Európában a GDP 1,1%-át adják be a közös EU büdzsébe. A németek még a 0,1% emelés ellen is morgolódtak! Látható ebből is mennyire messze van az EU az Európai Egyesült Államoktól. Az Európai Egyesült Államok egy papírtigris, ezzel ijesztgetik a tájékozatlan embereket és lelkesítik a nagyon tájékozatlan DK hívőket.
jánosbácsi
2020. december 15. 07:10
A vétónak egyetlen egy célja volt, éspedig az hogy Orbán Viktor mentse a bőrét. Rövid időre sikerült.
kunfia
2020. december 14. 22:38
" Orbán, nyíltan meg is mondta: a jogállami követelmények elfogadása számára a politikai öngyilkosságot jelentené. (Természetesen, hiszen annyira korrupt - tehetjük hozzá.)"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik