Nem csitul az iszlám világ felháborodása a Mohamed-karikatúrák miatt

2020. október 27. 11:35
Macront sátánizmussal vádolják, tüntetnek Irakban, Pakisztánban, a Gázai övezetben és Törökországban is.

Az iráni külügyminisztérium kedden bekéretett egy francia diplomatát a Franciaországban nemrég megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt, amelyeket a szaúdi külügyminisztérium is bírált. Több iszlám országban tüntetéseket tartottak, amelyeken a demonstrálók Emmanuel Macron francia elnököt is ostorozták. Az iráni külügyminisztérium egyik munkatársa az ország állami médiájának azt mondta, sajnálatos, hogy Franciaország nem szab gátat „az iszlám ellen a szólásszabadság örve alatt terjedő gyűlöletnek”. Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.    

Macront sátánizmussal vádolják

Párizs válaszlépését Teherán meggondolatlannak minősítette, a keményvonalas Vatan-e-Emrúz című iráni újság pedig Macront keddi címlapján ördögként ábrázolta. A francia kormánynak a merényletre adott válaszát elítélte a szaúdi külügyminisztérium is, közleményében leszögezve: a királyság elutasít minden, az iszlámot a terrorizmussal összemosó célzást, és elítéli a Mohamedre vagy bármelyik prófétára nézve sértő karikatúrákat. Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták. A szervezők felszólították a kormányt, küldje haza a francia nagykövetet. „Franciaország a muszlimok ellensége, így az őt képviselők is azok” – jelentették ki a szervezet részéről.    

Az egész iszlám világ forrong

Tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, valamint Törökországból is, amelynek elnöke, Recep Tayyip Erdogan korábban azt mondta, Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát. Erdogan megjegyzésére válaszul Párizs a hét végén hazarendelte ankarai nagykövetét. Az ügyben megszólalt a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának számító egyiptomi al-Azhar egyetem is. Az intézmény részéről úgy vélték, az iszlám elleni támadás egy tervezett politikai kampány része, amely a vallást használja fel politikai csaták megnyerésére. Több iszlám országban a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, Kuvaitban sok üzlet máris levette polcairól a francia árukat, Katarban pedig az ország állami egyeteme lemondta a tervezett francia kulturális fesztivált. Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke szerint Franciaországban nem üldözik a muszlimokat, s ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit e bojkottal szemben.

(MTI)

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kéne megérteni, hogy az Iszlám nem fog "szépen" hazamenni. Az Iszlám az arab hódító törzsek vallása. Teljesen más, karakterében, mint a kereszténység. Ezek csak az erőszakból értenek.

hat mar te is naci lettel? :D

a szuletesi helynek az allampolgarsaghoz mi koze? Akkor lesz francia allampolgar ha vagy valamelyik szuloje allampolgar, vagy megkapja az allampolgarsagot. De attol nem lesz az, hogy ott szuletik. Olyan kb csak az USAban van.

"aki ott született fr földön h automatikusan állampolgár lesz"

Ez az allitas hamis.

Itt van leirva reszletesen mi kell meg ahhoz hogy egy francia foldon kulfoldi szuloktol szuletett gyerek francia allampolgarsagot kaphasson (egyaltalan nem automatikus):
https://www.service-public.fr/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés