Bíboros ellenfele pedofilperét pénzelhette a lemondott Becciu?

2020. október 16. 18:34
A szeptemberben bíborosi jogai gyakorlásáról hirtelen lemondott Angelo Becciu olasz érsek az olasz lapok szerint rengeteg pénzt utalt Ausztráliába – épp akkoriban, amikor állítólagos pedofilügyek miatt zajlott George Pell bíboros pere, akinek a vatikáni pénzügyi reformjait Becciu élesen ellenezte.

A Corriere della Sera és az Il Messaggero olasz lapok szerint az Angelo Becciu bíboros (a nyitóképen balra) elleni vádak szerint a bíborosi jogainak gyakorlásáról szeptember 24-én lemondó főpap 700 ezer eurót küldött át egy ausztrál számlára azokban az időkben, amikor épp az ausztráliai Victoria államban zajlott George Pell bíboros (a képen jobbra) pere, melyben az ellene felhozott pedofilvádakat vizsgálták. Pell bíborost az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentette. 

Az információ állítólag Albert Perlascától származik, aki Becciu helyettese volt a vatikáni államtitkárságon. 

A nyomozás az államtitkárságon végbement állítólagos pénzügyi visszaélések ügyében zajlik. Perlasca 2009-2019 között dolgozott a vatikáni államtitkárságon, Becciu pedig 2012-2018 közt a második legfontosabb posztot töltötte be ott, míg a pápa ki nem nevezte a Szenttéavatási Kongregáció prefektusának és bíborossá nem tette. 

Perlasca otthonát februárban keresték fel a nyomozók egy vatikáni pénzügyi befektetés ügyében, melyeknek egyik részese és intéző volt egy bizonyos Raffaele Mincione.

Szeptemberben a szicíliai születésű Becciu azután mondott le bíborosi jogairól, hogy Ferenc pápa magához rendelte, és szembesítette a pénzügyi visszaéléseire vonatkozó vádakkal, melyek szerint Mincionének többek közt egy londoni luxusapartmant is vettek a befektetett pénzből.

George Pell bíboros, volt sydney-i érsek 2014-től a Ferenc pápa által létrehozott vatikáni gazdasági titkárság első prefektusaként dolgozott a pápai állam pénzügyi reformján. 2017-ben gyanúsították meg először pedofíliával, egy évet börtönben is töltött hazájában, de a vádak olyan gyengének és ellentmondásosnak bizonyultak, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentette őt. Ferenc pápa üdvözölte a felmentés tényét. 

Vatikáni és egyházi körökben köztudott, hogy Pell és Becciu kifejezetten rossz viszonyban vannak, s hogy Becciu megvétózta Pell elképzeléseit, illetve a hírek szerint Pell fényt derített Becciuék pénzügyi visszaéléseire, s bizonyítékait Ferenc pápának is prezentálta. Amikor Pellék felkérték a PriceWaterhouseCooper céget a Kúria átvizsgálására, Becciu pápai engedély nélkül, jogellenesen törölte az átvilágítást, és erről értesítette a vatikáni prefektúrákat is. Mikor Pell megpróbálta felülírni az akciót, Becciu elérte a pápánál, hogy az utólag áldását adja lépésére. Becciu volt a felelős az első vatikáni pénzvizsgáló, Libero Milone 2017-es kirúgásáért is. 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról van szó, hogy a szicíliai maffiózó pap pénzelte az ausztrál bíboros elleni alaptalan vádaskodás költségeit.

Szóval ellenzed az ember szabad akaratát akár a bűnözésre, akár a jóra?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés