Az EPP ismét halasztotta a Fidesz kizárásáról való szavazást

2020. szeptember 29. 7:51
Erről a kérdésről személyes megjelenéssel zajló gyűlésen szeretne döntést hozni az Európai Néppárt – mondta Donald Tusk.

Orbán Viktornak és a Fidesznek üzent Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke hétfői beszédében – írja az Euronews. Az EPP ismét halasztotta a Fidesz kizárásáról való szavazást, mert az új koronavírus-járvány miatt online tartottak találkozót, és erről a kérdésről személyes megjelenéssel zajló gyűlésen szeretne döntést hozni az Európai Néppárt. Tusk beszédének bevetetőjében emlékeztetett, hogy egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy milyen hosszú járványra kell felkészülnünk, így azt sem lehet tudni, hogy hány áldozatot követel még a betegség. 

Ez a helyzet rendkívüli politikai próbatétel keresztényeknek, európaiaknak és demokratáknak egyaránt – mondta Donald Tusk, majd hozzátette: „a keresztény szemlélet a járvány idején a valódi aggodalom minden emberért, nőért és férfiért, különösen a legérzékenyebb csoportokat illetően. A keresztény hozzáállást a mindenki iránt történő együttérzés határozza meg.” Az Európai Néppárt elnöke úgy folytatta: „kereszténynek lenni ezekben az időkben azt jelenti, hogy őrködni kell azon, hogy etikus legyen a politika, sokkal inkább, mint az átlagos időkben”.

A jobboldali konzervatív európai pártcsalád, az EPP vezetője hangsúlyozta, hogy a vírussal szemben kemény küzdelmet kell vívni most az egyes országok társadalmainak, a döntéshozókat is számos esetben kemény döntésekre kényszeríti a rendkívüli helyzet. Donald Tusk szerint épp ezért nem lehet megengedni, hogy a politikusok most hibázzanak, ne legyenek mindenki iránt empatikusak. „A hibákat az emberek megbocsájthatják a politikusoknak, mert mindenki hibázik, de sosem fogják megbocsátani a választók a cinizmust, a gondatlanságot vagy a hazugságot” – fogalmazott, majd hozzátette: „az együttműködés és a bizalom építésére van szükség az emberek és a kormányok között egyaránt, ezért nem engedhető meg a manipulatív propaganda”.

Az EPP elnöke határozottan kimondta, hogy az európai adófizetők befizetéséből nyújtott

EU-s támogatás nem szolgálhatja azokat a kormányokat, amik ideológiája teljesen ellentétes az európai értékekkel és célokkal”.

Donald Tusk a migrációról szólva úgy fogalmazott, hogy „a világjárvány elhalványította a menekültek elosztásáról és a menedékkérésről szóló vitát”. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által bemutatott új javaslatot a jó irányba való lépésnek nevezte, de figyelmeztetett, hogy így is nagy kihívás lesz konszenzust elérni. Arra kérte az EPP elnökeként a Európai Néppárt tagságát, hogy a migráció problémáját az eddiginél szélesebb kontextusban gondolják újra.

Nem engedhetjük meg ugyanazokat a hibákat, amik táptalajt jelentettek a radikális jobboldal politikája számára. Donald Tusk szerint az európai külső határ védelmét erősíteni kell, de közben nem szabad megfeledkezni a szolidaritás fontosságáról sem.

Kizárás, vagy újraintegrálás?

Az Európai Néppárt elnöke beszédében emlékeztette a tagságot, hogy a Fidesz kizárásáról folyó vita régóta zajlik: „a világjárvány meghiúsította, hogy erről döntsünk. Ez nem kifogás, csupán magyarázat arra, hogy miért halasztjuk a döntést”.
Az elmúlt hetekben az EPP számos politikusával egyeztetett Donald Tusk a Fidesz kizárásáról. Azt tapasztalta, hogy vannak olyanok az Európai Néppártban, akiknek megfelel a Fidesz politikája, de azt is tapasztalta, hogy mások a kizárás mellett érvelnek.

Az az igazság, hogy jelenleg nem mondható meg, hogy a Fideszt kizárni akarók vagy az újraintegrálni vágyók vannak-e többségben. Ezt csak az mutathatja meg egyértelműen, ha szavaznak majd a magyar kormánypárt kizárásáról – mondta. Donald Tusk szerint a probléma esszenciája nem pusztán a Fidesz politikája, hanem az a „létező és aggasztó trend”, ami érzékelhető az Európai Néppártban és egész Európában.

Az Európai Néppárt elnökének teljes beszéde itt olvasható.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán pár hónapja írt egy nagyon magvas dolgozatot-levelet a Néppárti tagoknak. Illene és célszerű lenne beszélgetni a tartalmáról a Néppártban. E nélkül marad a tisztázatlanság és a patthelyzet.

A Fidesz kizárása pont olyan drámai esemény lenne, mint amikor valakit a nyolcvanas évek végén kizárt a Párt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés