Jobbikos belharc miatt nem vették jogerősen nyilvántartásba Jakabot

2020. augusztus 24. 10:00

Írta: Kereki Gergő
Informátoraink szerint a Jobbik korábbi vezetése nem könnyítette meg Jakabék július eleji nyilvántartásba vételét.

Ahogy már beszámoltunk róla, az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál. A nyilvántartásba vételi kérelem elleni fellebbezési érvelés lényege az, hogy mivel a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson.

A Jobbik januárban megválasztott, de jogerősen még bírósági nyilvántartásba nem vett elnöke viszont a Fideszt és a bíróságot hibáztatja az ügyben, szerinte „a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kaptam meg az elnökként való bejegyzésemről szóló végzést július 9-én”.

Felkerestük jobbikos informátorainkat, hogy megtudjuk, vajon mi lehet az oka ennek a késedelemnek. Információink szerint Jakab a változásbejegyzésről kapott egy végzést július 9-én, azonban a végzéssel szemben 15 napos határidővel fellebbezéssel élhetnek az érintettek (jelen esetben azok, akiket a tisztújító kongresszuson hozott döntés eredményeképpen törölne a bíróság a nyilvántartásból, vagyis: Sneider Tamás, Bana Tibor, Hegedűs Lórántné, Stummer János, Gyüre Csaba). Ha a határidő lejárta előtt lemondtak volna a fellebbezési jogukról, akkor a végzés a lemondás időpontjában jogerőre emelkedhetett volna, azonban forrásunk szerint volt, aki nem mondott le a fellebbezési jogáról. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik korábbi vezetése nem könnyítette meg a nyilvántartásba vételt elrendelő végzés jogerőre emelkedését, így az új elnökség nyilvántartásba vételére július első felében nem kerülhetett sor.

Bana Tibort sikerült elérnünk, portálunknak azt nyilatkozta, hogy ő lemondott a fellebbezési jogáról. Sneider Tamás is nyilatkozott nekünk, ő nem mondott le a fellebbezési jogáról, de állítása szerint eszébe sem jutott fellebbezni. A többieket egyelőre nem értük el.

Káosz, belharc és szakmaiatlanság a párton belül

A Jobbik januári tisztújítását egyébként rengeteg konfliktus övezte. A kongresszust követő hónapokban zárták ki a pártból Sneider Tamást és Varga-Damm Andreát. Farkas Gergely kilépett a frakcióból, Bana Tibor és Bencsik János pedig az egész pártot otthagyta.

Sneider Tamás júniusban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a Jobbik újonnan megválasztott vezetése még arra sem voltak hajlandó, hogy kérje „a pártelnöki lemondási nyilatkozatomat, mint ahogy ezt én korábban megtettem Vona Gábortól, hogy könnyebben jegyeztethessék be az új elnököt. Ennek köszönhetően még mindig én vagyok papíron a Jobbik elnökeként bejegyezve – csak május 12-én lejárt a mandátumom, így az én mandátumom már nem, Péteré pedig még nem hatályos. Itt már nincs szakmaiság”.

Varga-Damm Andrea pedig arról beszélt, szintén az Azonnalinak, hogy a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkas Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”. Sneider erről azt mondta, hogy „azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját. Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk”.

A judapestező Bíró ellen Koncz Zsófia indul

Az október 11-i szerencsi időközi választáson a baloldali összefogás Bíró Lászlót indítja jelöltként. Ahogy arról beszámoltunk, Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon. Budapestet például Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezte.

A Fidesz jelöltje az elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia lesz, aki helyi információink szerint már össze is gyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlások több mint ötszörösét.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már leesnek a térképről...

... amely térképnek 5-6 évvel ezelőtt a MÁSIK szélén helyezkedtek el.

Kezdem tisztelni Gyurcsány Ferencet. Nagyszerű munkát végez.

2022-ben a Jobbik már nem lesz képes önerejéből bejutni az Országgyűlésbe. Esetleg úgy fognak fennmaradni, mint a Párbeszéd, amelyik gyakorlatilag összebútorozott az MSZP-vel.

Szerintem nem egyszerűen hülyék az adminisztrációhoz, csak leszarják az egészet. A Jobbik egyre inkább csak a médiában létezik már.

masszoval a zorban tehet rola mert ingyen jogi kepzest kene biztositania a partoknak...
forduljanak gyuri ba valamelyik alapitvanyahoz ugyan finanszirozzon mar egy jogi gyorstalpalot nekik, biztos kesz ra a nagy filantrop kedvezo kamatra )))

ez a hulye script mar a pontosvesszot se engedi at, faszom eldurranik

Ezek szerint Jakab hazudott, mert amire hivatkozott - ahogy tegnap írtam - nem jogerős határozat.

Mindebből arra következtetek, hogy valaki megfellebbezte a határozatot és a felülvizsgálat még nem történt meg.

Amennyiben Jakab felkereste a bíróságot ott biztos tájékoztatást kapott annak okára, hogy mi akadályozza a bejegyzést. Így ennek alapján is, szerintem jogos a feltételezés, hogy fellebbezés történt.

Kénytelenek ilyenkor a Jobbikhoz fordulni, mert a többi ellenzéki párt vidéken gyakorlatilag nem létezik, főleg nem a kisebb településeken. A Jobbiknak meg legalább volt valakije, akinek a neve még ismerősen csenghet a választók fülében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés