Semmi ideiglenesség: állandósult amerikai katonai jelenlét

2020. augusztus 14. 12:45

Lengyelország is készülhet arra, hogy a nemzetközi terrorizmus célpontjává válik.

2020. augusztus 14. 12:45
Földi László
Földi László
Magyar Nemzet

„Az amerikai V. Hadtest Lengyelországba telepített egységeiről jelentették ki amerikai és lengyel hivatalos személyek, hogy ezzel az intézkedéssel az amerikai katonai jelenlét állandósul lengyel földön. És senki nem tiltakozott. Nem hisztiztek a szuverenitást máskor oly hangosan féltő NGO-k, és csöndben vette tudomásul a brüsszeli politikai vezetés is az amerikai bázisépítést. Közben persze azon elmélkedik a világelit egy része, hogyan lehetne bármilyen eszközt felhasználva nemzetállamok nélküli közösséggé alakítani az európai kontinenst, később az egész világot. Ennek megvalósításához természetszerűleg rendelkezésre állnak majd azon amerikai hadtestek, amelyek a ma használt propagandaszólamokban a békét kívánják védeni az állítólagos – leginkább orosz – végveszélytől.

Nem árt felidézni, hogy az USA és a Szovjetunió szárazföldi szembenállása utoljára harminc évvel ezelőtt létezett a megosztott Németországban. Az amerikaiak az NSZK, míg a szovjet erők az NDK területéről néztek farkasszemet egymással. Később, a német újraegyesülést követően, amikor a szovjet csapatok hazamentek – miközben az amerikai hadosztályok maradtak német földön –, gyakorlatilag nem tapasztaltuk, hogy a térség békéjét bármilyen reguláris katonai erő fenyegetné. Mígnem 2020-ban hirtelen előbukkant a potenciális – vagyis csak elképzelt, és nem konkrét tényekre alapozott – fenyegetettség, és Lengyelországba települt az amerikai zöld – nem vörös – hadsereg, hogy ismét csak egy határ válassza el az orosz és amerikai szárazföldi erőket. Felmerül a gyanú, hogy Amerika ezzel a lépéssel nem elkerülni akarja a konfliktust, hanem annak kiélezésében érdekelt. Furcsa vízió egy olyan korban, amikor a nemzetállamok fennmaradása egyébként is erős nemzeti tudatosságot kíván. Furcsa, mert Lengyelország szuverén állam, mely képes önállóságát garantálni, hisz Magyarországgal ellentétben a rendszerváltást követően nem zavarta szét a hadserege személyi állományát, és nem zárta be hadiüzemeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2020. augusztus 14. 17:42
"Nem árt felidézni, hogy az USA és a Szovjetunió szárazföldi szembenállása utoljára harminc évvel ezelőtt létezett a megosztott Németországban. " Nem is ment egyik sem a másiknak..
gyaloggos
2020. augusztus 14. 14:25
ROSSZ döntés volt lengyel részről az amerikai egységek oda telepítése, ez nem vitás! S NEM is indokot ma, szerintem ez sem vitás. A TÉRSÉGNEK sem használ, ez is vitathatatlan. AZ azonban egyáltalán nem biztos, hogy Lengyelország ezáltal a nemzetközi terrorizmus célpontja lesz!
nemecsekerno_007
2020. augusztus 14. 13:59
Ez érdekes. Az USA-nak egy elég régi parája, hogy a német (EU) technológia találkozik az óriási orosz nyersanyagkészlettel és ebben a geopolitikai játszmában Lengyelország stratégiai helyen van. Az USA az érdekeit képviseli bármilyen szirupos mázzal öntik is le és nagyon kifinomult eszközökkel tudja ezt produkálni.
B_kanya
2020. augusztus 14. 13:48
Mondjuk fejből nem tudom, mekkora az amerikai kontingens - ha csak pár száz katona, páncélozott Humweekban, az teljesen korrekt, attól Putyin nem fog álmatlanul aludni, csak szimbolikus jelentősége van, hogy Ámerika megvédi a szövetségesét (a ruszkik belátható ideig úgysem akarnak támadni, ha nem cseszegetik őket).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik