Nyílt (válasz)levél Karsai Györgynek

2020. augusztus 14. 09:53

Játsszunk nyílt kártyákkal!

2020. augusztus 14. 09:53
Bognár Zsolt
Bognár Zsolt
Nyílt levél

Bognár Zsolt nyílt levele az SZFE átalakítása kapcsán

„Tisztelt Karsai György Úr! 

Ön a Színház és Filmművészeti Egyetem átalakítása kapcsán kibontakozó vitában nyílt levelet intézett Rátóti Zoltán kollégámhoz, a vele készült beszélgetés apropóján. Ebben a levelében ön lekezelően kioktatja őt, a liberál-verbális hadrafoghatóság minden eszközével felvértezetten. Hat évvel ezelőtt egyszer már volt szerencsém nyílt levelet írni Kulka Jánosnak Kerényi Imre, Madách színházi igazgatóm védelmében, amikor ő szintén nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz Kerényi tanár úr színházi élettel kapcsolatban megfogalmazott gondolataival szemben. Most, hat év eltelte után ismét késztetést éreztem arra, hogy ezt tegyem. 

Kedves Karsai úr! 

Ön a levelében ezt írja Rátóti Zoltánnak: ,,Miért kell ilyen durván, a megalázás nyilvánvaló szándékával pökhendi hatalmi gőggel berontani az egyetemünkre?” Halkan szeretném megkérdezni, hogy mitől az Önök egyeteme? Szerintem árulkodó és önleleplező ez a fogalmazás. Nem lett volna szerényebb, helyesebb az „egyetemre” szó használata? Ön szerint az egyetem az az önöké? Miért is? 
Na, itt van a kiinduló probléma. Az ön levele nem más, mint a megkövetelt liberális kórus egyik aktuális műremeke, de sajnos több sebből vérzik. 

Kezdjük az elején. Ön azt írja legelső hangsúlyos felütésében, így azt gondolom, hogy nyilván ezt is gondolja, hogy az SZFE-n az ideológiamentes munkára koncentrálnak. Itt be is fejezhetném a levelem írását, hiszen ez az állítása nem más, mint jól mutató és hangzó félrevezető klisé, amely egész egyszerűen nem igaz. Önnek is tudnia kell, hogy nincs olyan, hogy független és ideológiamentes értelmiség. Ezek és a hasonló címkézések hiteltelenek, mert átlátni rajtuk. Felnőtt korban úgy gondolom, minden ember, legyen az csúcsértelmiségi avagy egyszerű kétkezi munkás, rendelkezik világlátással és a maga szintjén értelmezni képes szűkebb hazánk és a nagyvilág történéseit. Így vagy a jobboldali vagy a baloldali értékrend elfogadójává válik, ezáltal nem lehet „ideológiamentes” és épp ezáltal lesz képes a demokrácián belüli felelős választásra is. Ezt az értékválasztást az ideológia-mentesség álcája mögé csak Önök próbálják begyömöszölni. 

Játsszunk nyílt kártyákkal! Azt gondolom, a rendszerváltást követően azt a liberális hegemóniát, amiben színházaink igazgatói, rendezői dolgoztak, napjainkig semmi nem törte meg. Most végre határozott akarat látszik arra, hogy ez megváltozzon. Miért ez a lekezelő, hisztériás tiltakozás? Zárójelben jegyzem meg, hogy hat évvel ezelőtt, amikor írni merészeltem, azonnal felsorakozott a balliberális nehéztüzérség és voltam én minden: „Kossuth-díj várományos”, „s*ggnyaló”, „tehetségtelen senki” stb. Most ugyanez történik. A kilövési tűzparancs adott, jelenleg a ,,Wanted” felirat célszemélyei Vidnyánszky Attila, Rátóti Zoltán és a többi kuratóriumi tag. Mindig azok, akik másképp gondolják, mint Önök. 

Kedves Karsai úr! 

A demokráciában a közhatalmat a megválasztott kormány gyakorolja. Ez vonatkozik a kultúrára is. Miért ne gyakorolhatná a jobboldal által favorizált művészek, vállalkozók csoportja ezt a kulturális feladatot? Miért kellene magyarázkodniuk? Természetesen mind a jobb-, mind a baloldalon sok tehetséges ember alkot, ez vitathatatlan, de miért csak az önök által kedvezményezettek érvényesülhetnének? Véleményem szerint nagyon helyesen mondta ki Kerényi Imre hat évvel ezelőtt, hogy „most mi jövünk!” Eltelt hat év, és ahogy a tudományos világban is elindult végre a jelentős témák jobboldali értelmezése - lásd Szakács Árpád kiváló vitaindító cikkeit - úgy a művészetben, így a színházi világunkban is elindulni látszik valami. Csak úgy tűnik, hogy nehezen definiálható, hogy milyen ez a jobboldali gondolkodású színházeszmény, pedig véleményem szerint egyszerű. Olyan például, mint a budapesti Nemzeti Színház, vagy a Szolnoki Szigligeti Színház produkciói, avagy olyan, mint a Veszprémi Petőfi Színház előadásai, hogy hármat kiragadjak. 

A színház másságát a vezető gondolkodása teremti meg, ami a produkciókra is kihat. Igen, ezeket a színházakat jobboldali gondolkodású művészemberek vezetik. És értékrendjük szerint azt remélem, hogy nagyobb többségben a velük hasonlóképpen gondolkodó művészembereknek, színészeknek és rendezőknek adnak teret. Ez a gondolkodásmód pedig átszüremlik az adott színdarabokról alkotott elképzelésekbe és a színpadi előadás hordozni fogja a vezető karizmáját, gondolkodását. Ugyanezt gondolom az egyetemmel kapcsolatban is. 

Tisztelt Karsai úr! 

Tegye a szívére a kezét! Ön szerint a most Önnel együtt tiltakozók közül hányan szavazói, avagy szimpatizánsai a mostani kormánynak? Na, ugye! Ha ebben megegyeztünk, akkor fogadja el, hogy a jobboldali beállítottságú művészemberek sem ördögök, csak idő kell számukra is, mondjuk még tíz év, hogy az SZFE-n, vagy bárhol máshol az Önök által támogatott erkölcsi viselkedés és az oktatási „ideológia-mentesség” mellett a saját eszményüket ők is felmutathassák. A világlátás tekintetében pedig egy egyszerű példa jut eszembe arra, hogy Önnek miért is lehetne, illetve kellene tiltakoznia, és akkor egy platformon lehetnénk abban, hogy mit kell átadni a jövő nemzedékének, és mi az, amire nemet kell mondani. Mindaddig, amíg ön nem ír tiltakozó nyílt leveleket azon sajtóorgánumok ellen, ahol a közbeszédet állatiasították, ahol csak és kizárólag a balos, de „független” véleményeikkel döfnek hátba minden velük egyet nem értőt, sőt az Ön megjelenési felülete is leginkább ezen, általam most meg nem nevezett újságok véleményformálóinál van, addig nincs miről beszélnünk. 

Valahol itt kezdődik a másként gondolkodás és a sor a végtelenségig folytatható. Sok kicsi mozaik alkotja a jobboldali gondolkodást, csak idő kell ahhoz, hogy egésszé összeálljon és hasson, mind a tudomány, mind a kultúra területén. Végezetül jelezni szeretném, hogy a budapesti Nemzeti Színházat nem a baloldali kormányok építették fel, ahol, minő véletlen, igazgató lehetett Alföldi Róbert és Jordán Tamás, hanem az Orbán-kormány. Önök jelenleg is Spéter Erzsébet téglajegyeit gyűjtögetnék annak felépüléséhez. 

Az SZFE-n 1981-ben végzett színművészként maradok tisztelettel Ön iránt, de kérem, hogy fogadja el Kerényi Imre szavait, amit csak megismételni tudok: most mi jövünk! Így legyen! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
 
Üdvözlettel,
    
Bognár Zsolt 
színművész

Ui.: Levelemmel a balos internetes kultúrkommandónak ismételt lehetőséget biztosítok arra, hogy vita helyett kiélhessék rajtam ösztönlényük személyeskedő, lenéző és lekezelő vágyait.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2020. szeptember 07. 16:35
Azt talán mindenki érti, aki járt már egyetem környékén - jobb esetben belül is huzamosan - , hogy egy oktatási intézmény az bizony nem a falak, nem a campus, nem a felszereltség és még csak nem is a bélyegző. De ha ez így van: nehezen érthető, hogy mi is a szándék? Egyrészt: a létező infrastruktúrát birtokba lehet venni. Másrészt: ha egy másik házra rámondják, hogy mostantól ez az SZFE, akkor az lesz - pláne, ha a főnöki pecsétet is odaviszik. Az oktatói kar, az más kérdés. Bognár Zsolt legalább nyíltan megmondja: most mi jövünk! Akkor pedig semmi gond, sőt, maximálisan elégedettnek is kell lennie: régiek ki, újak be. Mert Vidnyánszky, aki tényleg zseniális rendező, nem most jött a semmiből. Pontosan lehet ismerni, mennyire tud és szeret tőle eltérő eszményeket valló emberekkel együttműködni, volt már ennek több próbája is. Kedves Bognár úr, hát tessék! Tessék új egyetemet csinálni. Mindegy, régi falak vagy új campus: az egyetem új lesz, mert új oktatói kara lesz. Az intézmény nevét, meg hát persze pénzt is ad hozzá a kormány. Lehet bizonyítani. A versenyek a társadalomban hosszabb távon folynak. Az idő biztosan választ ad majd a most nyitott kérdésekre.
Zokni
2020. augusztus 17. 06:46
Sok minden butaságot összeír, de a lényeg ez: ...úgy tűnik, hogy nehezen definiálható, hogy milyen ez a jobboldali gondolkodású színházeszmény... A színház másságát a vezető gondolkodása teremti meg, ami a produkciókra is kihat. Igen, ezeket a színházakat jobboldali gondolkodású művészemberek vezetik. És értékrendjük szerint azt remélem, hogy nagyobb többségben a velük hasonlóképpen gondolkodó művészembereknek, színészeknek és rendezőknek adnak teret... Ugyanezt gondolom az egyetemmel kapcsolatban is... - egyszer. Hát igen: nehezen definiálható a jobboldali színház. Nem is fárad vele. Azzal sem, milyen a jobboldali gondolkodású színész és rendező. Aztán mégis ...Tegye a szívére a kezét! Ön szerint a most Önnel együtt tiltakozók közül hányan szavazói, avagy szimpatizánsai a mostani kormánynak? Na, ugye!... - másodszor. Tehát legyen a jobboldalé a színház. És a jobboldali színháznak egy ismérve van, hogy a jobboldali pártra (a Fideszre) szavazó emberek csinálják. Ezért a Fidesz hatalmi szóval elveszi az irányítást és működtetést a mostaniaktól. Akik nem így kerültek oda. És ezt Ön helyesnek tartja. Kedves Bognár Zsolt úr! Tudta azt legalább, hogy Magyarországon titkos szavazás van?
Szuverén maffiaállam
2020. augusztus 16. 00:42
"jobboldali beállítottságú művészemberek sem ördögök, csak idő kell számukra is, mondjuk még tíz év" Nem kaptok még tíz évet. Már kaptatok tízet, három kétharmados ciklust. Elkúrtátok, stadionokat, lőtereket építettetek az ízléseteknek megfelelő egyetemek helyett. Ennyi volt, megmutattátok, mit tudtok.
syphax
2020. augusztus 15. 06:55
Nagyon IGAZAT--ÉS SZÜKSÉGESET(!)--ír itt meg Bognár Zsolt színművész. Ezért nem ártana ballibék oldalán IS(!) fölismerni és tudatositani, hogy az ú.n. "függetlenség" félrevezető ÁLCÁJA..mely alapvető kommunistra trükk, VALÓJÁBAN NEM(!) LÉTEZIK--ÉS NEM IS LÉTEZETT SOHA ÉS SEHOL! EZ CSAK EGY AMOLYAN "OBJEKTIVIZÁLÁST HAZUDÓ VÉDŐMASZK", MELLYEL LEGITIMÁCIÓT VÉLNEK KIERŐSZAKOLNI AZ ILYEN KARSAI GYÖRGY TANÁR ÚR FÉLE HAZUDÓS BALLIBEK. ÉS EZT A TÉNYT BOGNÁR ZSOLT VÉGRE KIMONDJA ÉS LERÖGZITI!!! Nem mintha más számára már évekkel ezelőtt se lett volna nyilvánvaló. És még egy nagyon fontos tény. A MAGYAR SZINHÁZI VILÁG HEGEMON MÓDON A BALLIBERÁLIS SZINÉSZEK, RENDEZŐK ÉS SZINHÁZI EMBEREK ÁLTAL ELURALLT-MEGSZÁLLOTT TERRITÓRIUM--MÉG ANNAK ELLENJÉRE IS "AZ", HOGY VAN MAGYAR NEMZETI SZINHÁZ BUDAPESTEN, ÚJ SZINHÁZ UGYANOTT, ÉS VALÓBAN VAN SZOLNOKI SZINHÁZ MEG VESZPRÉMI SZINHÁZ IS. DE HOGY EZEK-ILYENEK IS(!) VANNAK, EZ A KÖRÜLMÉNY MÉG NEM EGYENSÚLYOZZA KI--S PLÁNE NEM BORITJA FÖL--AZT A TÚLSÚLYT, MELYET A BALLIBERÁLISOK KÉPEZNEK--MINDEN VONALON. A bemutatott darabok tartalma, "szövegelésmódja", cselekményszövésük stilusa ugyanis alapvetően maszturbáns, bazzdmegozós: ALTESTI!!! MÉG JÓ HOGY NEM SZARNAK, FINGANAK, HUGYOZNAK-OKÁDNAK TÖBBET A RIVALDÁK ELŐTT--BÁR SOXOR ÉS SOK HELYÜTT MOST IS MEGTESZIK. EZ A "NYUGAT", EZ NEM A MAGYAR NEMZETI SZINHÁZI STILUSVONAL!!! HOVATOVÁBB OLYAN FOGALMAK, MINT HOGY "FÉRFIAS ELEGANCIA", "SZEMÉRMESSÉG", "LOVAGIASSÁG", "NŐI TISZTASÁG" A NYILT SZINEN, A VILÁGOT JELENTŐ DESZKÁKON ISMERETLENEKKÉ LESZNEK--ÉS AZ ÚJ, MÉG KISGYERMEK LEENDŐ SZINHÁZKEDVELŐK SZÁMÁRA ATAVISZTIKUSSÁ MESTERSÉGESEN ÉS ERŐSZAKOSAN LEFOKOZOTT, ÓSDI-ÓCSKA MEGJELENÉSI-MEGJELENTETÉSI SZINI REKVIZITUMMÁ ZÜLLESZTETTÉ--MELYEN MAJD CSAK IDÉTLENÜL, ALFÖLDITOBIS MÓÜDO RÖHÖGNI FOGNAK TUDNI A SZINHÁZAKBA BEMERÉSZKEDŐ IFJAK. Nyilván, mert a balliberális szinházi szellem, nyelv és Világ ilyenné nevelik őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik