Hogyan reagáljon a Nyugat Kína neosztálinista fordulatára?

2020. július 31. 9:30

Gyenge Dániel
Neokohn
A keményvonalas átrendeződés egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása a nemzeti és vallási kisebbségekkel való bánásmód.

„Bár ezekben a hetekben a külpolitika iránt érdeklődők főként Hongkongra szegezik a tekintetüket, Kínában legalább olyan agresszív átrendeződés zajlik a pártállam hatalmi politikáján belül. Ennek a hongkongi konfliktus csupán egy megnyilvánulása – de a szálak ennél mélyebbre vezetnek.

Kínában Hszi Csin-ping regnálása óta korántsem a megszokott »reformkommunizmus« jellemző. Nem beszélhetünk sem »revizionista« átrendeződésről, sem valamiféle konszolidált kádári »gulyáskommunizmusról«, hanem echte sztálinista fordulatról, ami kezd begyűrűzni a társadalom- és kultúrpolitikába, a nemzetiségi politikába és némileg a gazdaságpolitikába is.

Annyi biztos, hogy Hszi Csin-ping Mao Ce-tungban nem csupán az államalapító »vezért« látja, aki Népi Felszabadító Hadseregével »felszabadította a Csang Kaj-sek vezette reakciós és nacionalista Kuomintang-párti hadseregének megszállása alól Kínát«, hanem etalonnak az államvezetésben. Mondhatjuk úgy is: Mao Ce-tung a »hősök csarnokából« kilépve Hszi Csin-ping képében hozza vissza a kínai sztálinizmus korát milliárdok »örömére«.

A keményvonalas átrendeződés egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása a nemzeti és vallási kisebbségekkel való bánásmód.

A kommunista pártállam mai napig azzal támasztja alá jogtipró intézkedéseit, hogy mindez csupán a »területi integritás« megőrzésére irányul a geopolitikai realitások figyelembe vételével, s ecsetelik a kínai császárság nyugati gyarmatosítás előtt meglévő »nemzeti szuverenitásának« fontosságát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És mi hogyan reagáljunk a Nyugat neosztálinista fordulatára?

Nem mindig könnyű felismerni az iróniát. Néha kell egy kis ráutaló kapaszkodót is hozzátenni.

Az USA saját bajaival van elfoglalva, Európa régi dicsfényében próbál sütkérezni. Ki reagáljon?

Az iskolában, a kommunista rendszerben, azt tanultuk, hogy az egypárt rendszer, ha szocialista gazdasági móddal párosul, akkor az szocializmus - kommunizmus, ha viszont az egypárt rendszer kapitalista gazdasági móddal párosul, akkor az fasizmus/nemzeti szocializmus.

Ezért egy ideje gyanakodva nézem Kína kommunizmusát, ahol a nyilvánvaló egypárt rendszer valamiféle kapitalista gazdasági móddal párosul. A valamiféle azt jelenti, hogy magánszemélyek is vállalkozhatnak (maszekolhatnak), de vállalkozásukban 51 százalékos, ellenőrző részesedést az államnak kell birtokolnia

Kínában a többség elnyomja a kisebbségeket, az Usában meg a kisebbség, vagy legalábbis egy kisebbség nevében az elit készül lenyomni a többséget.

A kérdés, nekünk ezzel mi dolgunk? Mit tudunk tenni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés