A cseh kormány támogatja a fegyvertartást

2020. július 14. 9:14
Az igazságügyi miniszter szerint a döntés rendkívül heves vita után született meg.

Támogatja a cseh kormány azt a szenátusi javaslatot, hogy a cseh állampolgároknak alkotmányos joga legyen a fegyveres önvédelemre és védelemre – jelentette be Marie Benesová igazságügyi miniszter hétfőn este a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

A kormány álláspontja váratlan, mert a témához készült előzetes szakmai háttéranyagokban az áll, hogy a kabinet semleges álláspontra helyezkedik ez ügyben. „A döntés rendkívül heves vita után született meg” – mondta Benesová újságíróknak, de további részleteket nem árult el. Lubomír Metnar védelmi miniszter rámutatott: a miniszterek egy része – saját magát is beleértve – a heves vita során megváltoztatta korábbi elutasító vagy tartózkodó álláspontját, „tekintettel a biztonsági helyzet alakulására Csehországban”. Részleteket azonban ő sem közölt.

A felsőház javaslata szerint az állampolgárok jogát a fegyveres önvédelemre és védelemre az emberi szabadságjogok listájába foglalnák bele, amely része a cseh alkotmánynak. „A saját, illetve más ember életének fegyveres védelme a törvény által meghatározott feltételek mellett biztosított” – olvasható egyebek között a javaslatban, amelyet az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szenátori csoportja kezdeményezett, és a felsőház is elfogadott.

Az alkotmánytörvény kibővítésének célja – fejtette ki korábban Martin Cervícek, az ODS szenátori csoportjának elnöke – megakadályozni az Európai Unióban tapasztalható leszerelési tendenciákat, illetve azt, hogy az önvédelemhez való jogot egyszerű jogszabállyal korlátozni lehessen a jövőben.

A téma az elmúlt hónapokban a cseh sajtóban és a közéletben is nagyon éles volt. Az egyik oldal szerint a fegyveres önvédelem alapvető emberi jog, míg a másik azt állítja, hogy a jogszabály elfogadása a biztonsági helyzet romlásához fog vezetni az országban.

Az alkotmánytörvényt módosító javaslat elfogadásához a parlament mindkét házában háromötödös többségre van szükség.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az alkotmánytörvény kibővítésének célja - fejtette ki korábban Martin Cervícek, az ODS szenátori csoportjának elnöke - megakadályozni az Európai Unióban tapasztalható leszerelési tendenciákat, illetve azt, hogy az önvédelemhez való jogot egyszerű jogszabállyal korlátozni lehessen a jövőben."

Érdekes indoklás.

Nocsak. A csehek kis amerikát akarnak csinálni magukból? Jól nézünk ki, ha minden hülyének ott is fegyver lesz a zsebében. És mitől félnek? Bűnözésből élő roncstársadalom náluk alig van, az újfajta dzsihadista terrorizmus pedig még nem ért el hozzájuk, s ha vigyáznak nem is fog.

Válaszok:
Himalája | 2020. július 14. 13:00

Talán azért új nekem ez a "leszerelési tendencia", mert nálunk EU nélkül is egyedülállóan szigorúan korlátozzák a lőfegyverek birtoklását.

Ez az amerikai házaspár, tartva a lehetséges randalírozóktól égy védi fegyverrel otthonát: https://www.youtube.com/watch?..

A csehek felkészülnek. Eléggé hosszú határuk van a sok feketével színezett Németországgal.

Svájcban rengeteg a fegyver, szinte minden házban, lakásban: https://hu.wikipedia.org/wiki/..

A cseh rendőrség adatai szerint 2018-ban összesen 863029 különböz' lőfegyvert tartottak nyilván a lakosságnál. A kiadott fegyverviselési engedélyből 303517 tartottak nyilván. Forrás: https://www.policie.cz/clanek/..

Első két táblázat.
A többi táblázat a visszaszolgáltatott fegyverek száma, az illegálisan tartott fegyverek számának becslése, a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma stb.

Teljesen hülye vagy. Aki betör hozzád, annál is fegyver lesz. Neki a kezében, te meg majd nyúlkálsz a párnád alá.

Statisztika: 8x annyi eséllyel kap lőtt sebet az, aki, ha megtámadják, fegyvert húz elő.

"Ha közvetlen közelről lősz, mondjuk 2 méteren belül, akkor sanszos, hogy mire kibiztosítod, felhúzod, akkorra rádveti magát, és elveszi."

Ez így elméletben szépen hangzik. Azonban, ha valaki valamilyen támadóra rászegezi a pisztolyt, akkor sosem biztos abban, hogy nincs-e már rég kibiztosítva és felhúzva. Ilyen rávetődés akár egy halálugrással is egyenlő lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés