Eurobarométer: Az EU polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető uniós jogokat illetően

2020. július 09. 16:15

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben.

2020. július 09. 16:15
null

Az Európai Unió polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető közösségi jogokat illetően, s nagy többségük ismeri az „európai uniós állampolgár” kifejezést – derült ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből. Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete szerint az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt az állampolgárok tájékozottsági szintje az olyan, őket megillető uniós jogokról, mint a szabad tartózkodás joga, az állampolgárságtól független egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint az európai választásokon történő részvétel joga.

A kutatás főbb megállapításai szerint az európaiak 65 százaléka tisztában van azzal, hogy mit takar az „európai uniós polgárság” kifejezés, 89 százalékuk ismeri EU-intézményeknél való panasztételi lehetőségeket, illetve 85 százalékuk tudja, hogy bármely tagállamban való tartózkodás során ugyanolyan bánásmódhoz van joguk, mint az ott élő polgároknak.

A legtöbben Dániában vannak tisztában azzal, hogy mit jelent az „európai uniós állampolgárság”, de Magyarország sem marad le sokkal a rangsorban, ahol a lakosság 95 százaléka ismeri ezt a kifejezést. A kifejezést Belgiumban ismerik a legkevesebben, a megkérdezettek csupán 34 százaléka.

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben. Ezen a területen a franciák a legtájékozatlanabbak, a megkérdezettek 24 százaléka nem tudja, mit kell tennie ilyen esetekben. A tagállamok közül Lengyelországban ismerik legtöbben a jogorvoslati lehetőségeket. A kutatásban részt vevő magyarok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a személyek EU-n belüli szabad mozgásából országa gazdasága is profitál. Ebben a kérdésben a franciák a legkétkedőbbek, míg az írek a legoptimistábbak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. július 10. 13:46
Csehszlovákiában Benes dekrétumok, a románoknál szinte totális elnyomás a magyaroknak, szóval hagyjuk már. Az EU libsijei az emberi jogokra hivatkozva tesznek szert politikai és anyagi előnyökre, amelyet a mögöttük álló nagytőke hasznosít.
puszika
2020. július 09. 19:50
Már most az a a kérdés,hogy csak a szájbarágós dumától vagy valóságtól? A VALÓSÁGNAK EHHEZ SEMMI KÖZE NINCS!! Az Unió polgára 2015 óta/de lehet már előbb is/ undorító zavaros moslékot látnak amit a legfelső vezetőik tájékoztatásnak neveznek!!!!!! Kivéve a volt szoc országokat akik már egyszer igen keményen megtanulták. AMÍG NEM HITLESEK AZ EU VEZETŐI ADDIG NEM IS HISZNEK NEKIK!!! Ezt jobb helyeken ÉLETTAPASZTALATNAK nevezik.
Rugo
2020. július 09. 19:20
Mi a f.sz az eus jog? Ha megölsz egy embert vagy többet, akkor reklamálhatsz, hogy nem elég összkomfortos luxus a börtönöd, ha köcsögként valaki uramnak szólít, akkor rinyálhatsz náluk, hogy meggyalázták a nemi identitásodat, ha migriként sérelem ér, akkor másnap folyósítják a lottóötöst, ha nem hagyják, hogy soros bérencként felforgasd az országot, akkor elintézik, hogy a hazád ne részesüljön valamilyen eus kedvezményben. Az EU-ban az egyedüli előny, hogy papíron egyenlőként nyalhatod ki Angliában a britek seggét, vagy akár idehaza kulizhatsz a gazdagabb eus országoknak. Mocsok liberálbolsevik köcsögök!
Rugo
2020. július 09. 19:08
Le van szarva sz EU, basszák szájba a jó qrva anyjukat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik