Eurobarométer: Az EU polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető uniós jogokat illetően

2020. július 9. 16:15
Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben.

Az Európai Unió polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető közösségi jogokat illetően, s nagy többségük ismeri az „európai uniós állampolgár” kifejezést – derült ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből. Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete szerint az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt az állampolgárok tájékozottsági szintje az olyan, őket megillető uniós jogokról, mint a szabad tartózkodás joga, az állampolgárságtól független egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint az európai választásokon történő részvétel joga.

A kutatás főbb megállapításai szerint az európaiak 65 százaléka tisztában van azzal, hogy mit takar az „európai uniós polgárság” kifejezés, 89 százalékuk ismeri EU-intézményeknél való panasztételi lehetőségeket, illetve 85 százalékuk tudja, hogy bármely tagállamban való tartózkodás során ugyanolyan bánásmódhoz van joguk, mint az ott élő polgároknak.

A legtöbben Dániában vannak tisztában azzal, hogy mit jelent az „európai uniós állampolgárság”, de Magyarország sem marad le sokkal a rangsorban, ahol a lakosság 95 százaléka ismeri ezt a kifejezést. A kifejezést Belgiumban ismerik a legkevesebben, a megkérdezettek csupán 34 százaléka.

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben. Ezen a területen a franciák a legtájékozatlanabbak, a megkérdezettek 24 százaléka nem tudja, mit kell tennie ilyen esetekben. A tagállamok közül Lengyelországban ismerik legtöbben a jogorvoslati lehetőségeket. A kutatásban részt vevő magyarok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a személyek EU-n belüli szabad mozgásából országa gazdasága is profitál. Ebben a kérdésben a franciák a legkétkedőbbek, míg az írek a legoptimistábbak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazad lehet. A fejünk felett döntöttek arról, hogy a szovjetek fennhatósága alá kerülünk. Most Gyurcsányiné tervei szerint megint a fejünk felett döntenének az európai egyesült államokról.

A cigányok a legtájékozottabbak, ha követelnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés