„Viszlát, Tucker Carlson!” – bojkott indult az amerikai jobboldal véleményvezére ellen

2020. június 17. 12:36
A józan ész mentén érvelt és kritizálni merte a Black Lives Mattert, válaszul sorra hagyják ott az óriáscéges hirdetők Tucker Carlson Fox News-os közéleti talkshowját – ami nem mellesleg a legnézettebb az Egyesült Államokban.

Nincs olyan amerikai tévénéző, aki ne hallott volna Tucker Carlsonról. Adott a Fox News nevű tévécsatorna, ami immár tizennyolc éve a legnézettebbek közé tartozik az Egyesült Államokban. Adott a főműsoridő. És adott a főműsoridőn belül a Tucker Carlson Tonight nevű talkshow,

amit átlagosan egy fél magyarországnyi nézőközönség követ minden nap,

amivel mellesleg listavezető a tengerentúlon. 

 

Az amerikai médiaviszonyokat legalább egy kicsit is ismerők jól tudják, hogy a Fox News egy konzervatív beállítottságú csatorna, ami általában barátságos szokott lenni a republikánus politikusokkal, míg a baloldali politikusokkal, mozgalmakkal viszont jellemzően keményen kritikusan bánik. Ez azok számára is nyilvánvaló, akik belenéztek az adó genezisét feldolgozó A legharsányabb hang című sorozatba. A konzervatív Fox News természetesen nem ültethet olyan arcot a főműsoridőben futó beszélgetés show műsorvezetői székébe, aki ellenszenves lenne a csatorna idős/republikánus nézőinek, így került a képbe Carlson, aki más foxos műsorok mellett korábban a CNN-nél is kipróbálta magát. 

A Tucker Carlson Tonight 2016-ban indult el, azóta pedig a legnézettebbek közé emelkedett. Az Index szerint Carlson olyan az amerikai jobboldali médiában, mint a hazaiban Bayer Zsolt, ami kicsit talán túlzás, mint ahogy a Tucker Carlson Tonight sem nagyon hasonlít a magyar publicista beszélgetős műsorára. Carlson esti megmondásaira – amik közel sem csak és kizárólag az amerikai baloldal viselt dolgaira vonatkoznak –, vagy éppen a meghívott vendégekre azért általában a teljes amerikai média fel szokta kapni a fejét.

Az talán senkinek sem meglepő, hogy napjaink sértett kisebbségi csoportjainak hiperszenzitivitása által meghatározott amerikai közéletében egyáltalán nem nehéz olyan vendégeket megszólaltatni vagy olyanokat mondani egy konzervatív tévéműsorban, amiből aztán rögvest világraszóló botrány kerekedik a médiában. És akkor meg is érkeztünk a Carlson körüli mostani balhé kiindulópontjához. 

De miért akarja valami politikus megmondani nekem, hogy kötelező felháborodnom?

Tucker Carlson ugyanis azt találta mondani a Georg Floyd halálát követő tüntetések kapcsán,

hogy azok nem egészen a feketék életéről szólnak.

Egész pontosan: „Nagyon sok mindenről szólhatnak ebben a pillanatban, de biztos, hogy nem a feketék életéről, és ezt ne felejtsék el, amikor eljönnek önökért. És ha így haladunk tovább, el is fognak jönni.”

És egy kicsit korábban: „Ha a demokrata vezetők igazán érdekeltek volnának a feketék életének megmentésében – és annak kellene lenniük! –, nem néznének át afölött, hogy minden évben fiatal feketék ezreit ölik meg a városaikban. […] Ha igazán segíteni akarnának, olyan biztonságossá tennék a feketék lakta városrészeket, mint a sajátjaikat!” 

És néhány nappal azelőtt: „Senki sem ugrott gyorsabban és tűnt mérgesebbnek Amerikában, mint az egykori dél-karolinai kormányzó, Nikki Haley. »Bekapcsoltam ma a híreket, a szívem pedig teljesen összetört« – írta Haley. »Fontos megértenünk, hogy George Floyd halála személyes és fájdalmas dolog sokak számára. De a gyógyuláshoz az kell, hogy személyes és fájdalmas dolog legyen mindannyiunknak.« De várjunk csak egy másodpercet, önök most talán felteszik a kérdést, hogy hogyan érezhetnének »személyes felelősséget« egy minneapolisi rendőr viselkedése miatt. Sosem jártam Minneapolisban, gondolhatják. És miért akarja valami politikus megmondani nekem, hogy kötelező felháborodnom az ügy miatt? Ezek nagyon jó kérdések. Nikki Haley nem válaszolta meg ezeket a kérdéseket. Ez úgysem az erőssége – ahhoz ugyanis gondolkodni kellene.

Sem Pepsi, sem T-Mobile

A fenti idézetekhez hasonló kijelentések miatt bélyegzik sokszor kritikusai populistának Carlson műsorát. A Georg Floyd halálát követően egyöntetűen feketébe boruló woke („felébredt”) nagyvállalati Twitter-fiókok világát ismerők pedig sejtik, mi következett Tucker Carlson megmondását követően: a szponzorok nagyon dühösek lettek, hiszen a műsorban elhangzott üzenetek nem egyeztethetők össze az éppen aktuális marketingstratégiával. Úgyhogy

a hirdetők egy része faképnél hagyta a Tucker Carlson Tonightot. 

A magyar olvasó számára is ismert vállalatok álltak fel az asztaltól: olyanok, mint a Disney vagy éppen a T-Mobile, a Telekom amerikai leányvállalata. „Nem hirdetünk abban a műsorban, és nem fogunk a jövőben sem. Viszlát, Tucker Carlson” – írta a Twitteren a telekommunikációs cég vezérigazgatója.

Ez nem az első ilyen alkalom. Carlson 2018 végén azt mondta az egyik adásban, hogy a bevándorlók miatt lett az Egyesült Államok „szegényebb, mocskosabb és megosztottabb”. A válasz? Nincs több Pepsi-reklám a Tucker Carlson Tonight alatt. 2019 szeptemberéig mintegy ötven hirdető jelentette be nyilvánosan, hogy többet nem reklámoz a hétköznap esténként sugárzott talk-show ideje alatt. Ironikus, hogy 2018 és 2019 között majdnem a kétszeresére nőtt egy harmincmásodperces reklámblokk ára Carlson műsora alatt – persze ezek nem azok az összegek, amiket egy Super Bowl alatti szpotért kell kicsengetniük a hirdetőknek. Az adat mindenesetre beszédes. 

Minden élet számít

Carlson mindenesetre nem lassít a Black Lives Matter kritizálásában. „A Black Lives Matter ma gyakorlatilag teljes védettséget élvez a kritikákkal szemben. Ez példa nélküli az amerikai politikai mozgalmak történetében. De a Black Lives Matter még ennél is erősebb: egymaga teljesen átalakította erkölcseink kereteit.” Kifejti:

„Igen, a feketék élete számít – ez egy tény, és nincs olyan rendes ember, aki vitatná ezt, mert igaz. Pontosan azért igaz, mert minden élet számít”.

„Mindannyian emberi lények vagyunk, és mindannyiunknak van lelke. A bőrszín nem releváns” – osztotta meg újabb „felforgató” gondolatait Tucker Carlson néhány nappal ezelőtt. „De a Black Lives Matternek köszönhetően ezt már nem lehet hangosan kimondani. Minden ember alapvető egyenlőségét hangsúlyozni most már gyűlöletbeszédnek számít. Embereket lehet ezért kirúgni. Sokakkal megtörtént már.

Tucker Carlsonra valószínűleg, egyelőre nem a kirúgás vár. Sőt.

Az azonban biztos, hogy nem vár rá olyan megdicsőülés a kijelentéseiért, amilyenben George Floydnak volt része az elmúlt hetekben. Hiszen a Minneapolisban megölt fekete férfit ma már sokan Martin Luther Kinggel helyezik szemmagasságba, legalábbis ami az amerikai feketék egyenlőségért folytatott küzdelmében szerzett „elévülhetetlen érdemeit” illeti.

Carlsont jó eséllyel nem némítják el a woke hirdetők – de az mindenképpen elgondolkodtató (de talán kevéssé meglepő), hogy fenti üzenetei ma már felvállalhatatlanok az említett globális vállalatok számára. 

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Véletlenül sem Trump megbuktatásáról szól a történet.....egy köztörvényes bűnözőt meg kész röhej Martin Luther King szemmagasságába helyezni.

A nemzetközi liberálnáci szövetség kimutatja a foga fehérjét. az USA többé nem a demokrácia mintaképe, valaki felsorolná ezeket az óriáscégeket?

Így működik a hirdetési diktatúra. Amanpour elvtársnő mit szól ehhez a Fox-nál?

A progresszió becsatornázta maga alá a nagy cégeket - ehhez nyilvánvalóan a botránykeltést választotta, amiben viszont a sajtó régi jó partnerük. A nagy cégek nagy profitot akarnak, mindegy, hogy mit kell ehhez tenni, ha egy nagy (elvileg konzervatív) banknak a pride hónap alkalmából szivárványszínbe kell öltöznie, ki kell küldenie a dolgozóit "ünnepelni a sokszínűséget", és nyilvánosan dicsőítenie kell a mozgalmat a céges kommunikációban, akkor azt fogja csinálni. Mert különben jön a botrány, jönnek az aktivisták, jönnek a negatív cikkek, és a haszon elmaradása azonnali.
Jonah Goldberg nagyon jól leírta ezt a Liberálfasizmusban, hogy annak idején a nácik és a fasiszták hogy használták ki a nagy cégeket a saját céljaikra, és miért működtek közre ezek a cégek (mert védettséget kaptak egy zárt piacon, és akkor már inkább bent akartak lenni, mint kint)
A körítés változik, de a módszerek ugyanazok, és ez bizony azt jelenti, hogy nyugatot kezdi maga alá gyűrni a bolsevizmus - remélem, ez az ott lakó embereknek is fel fog tűnni.

Trump is a progresszió túltolása miatt nyerhetett - Clinton már akkor is a fehér embereket hibáztatta mindenért, még olyan alkalmakkor is, amikor a rozsdaövezeti lecsúszott fehér volt középosztályhoz ment kampányolni.
Mivel a BLM hiszti kimondottan fehérellenes, most a lakosság 75%-a érzi magát támadva. Lehet, hogy csak otthon fognak dühöngeni, viszont novemberben kiadhatják a dühüket a szavazófülkében is.

A bolsevizmus a nagyobb veszély. A legtöbben azt hiszik, hogy a középosztály lecsúszása a túl szabad verseny miatt történhetett meg, holott ennek a legnagyobb része a verseny korlátozása miatt történhetett meg (az egészségügy, a subprime válság mind ennek a hozadéka) Most elhitették velük, hogy a problémáikra a még több bolsevizmus a megoldás (így lehetett egy outsider kommunista, Sanders, a legnépszerűbb demokrata jelölt egy ideig - kétszer is)
Pedig előttük lehetne a példa, nemcsak a Szovjetunió, hanem a két Németország, hogy melyik rész mire ment a kapitalista és a szocialista modell követésével.
Persze, az egyetemek, a média, mint nagyiparban tolja az agymosást a feljövő nemzedéknek, amit sajnos a másik oldal válasz nélkül hagyott.

Martin Luther Kingről azért olvass el pár nem PC elemzést- meg fogsz lepődni, mennyire esendő fekete volt...

Te magad vagy a paródia, amikor dacosan, leszegett fejjel, időnként óvodás nyelvöltögetéssel mindennel szembemész, ami nem a balliberális kánon része.

El kell kezdeni ezt sok faszszopó woke céget listázni, és bojkottálni. Pepsi, T-mobile termék, szolgáltatás? Soha többé.

Európában nincs olyan, hogy "afroamerikai".

A fehér nők is fehérek, de azért amikor szükség van rájuk, szoktak hivatkozni arra a hazugságra, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfiak. Amikor a bűntudatipar épp a férfiakat akarja megalázni, azt remélve, hogy ezzel nőket nyer meg az ügyének.

A zsidók nyugaton szerintem egyszerűen kevesen vannak a négerekhez, meg a muszlimokhoz képest, így ha választani kell, inkább a nagyobb létszámú szavazóbázist sajnáltatják. Ez lehet az oka annak, hogy mostanában a zsidókat többnyire leszarják. Azért arra még jók, hogy minket antiszemitázhassanak, ha épp úgy tartja a kedvük.

Kétélű a dolog - most már lehet azzal kampányolni, hogy Trump van hatalmon, eddig könnyű volt bekiabálnia a partvonalról, de az elmúlt három és fél év már az ő felelőssége volt - viszont azt is lehet látni, hogy a média folytatja a teljes pályás letámadást, még mindig Trump a főmumus náluk, hiába ő az elnökük, nem múlik úgy egy díjkiosztó, hogy a kötelező világbéke helyett most már ne a Trump ekézés legyen a kötelezően elmondandó társadalmi felelősséget sugárzó szöveg.
Persze, a vörös felső középosztály, akik tényleg privilegizált helyzetben vannak, azok utálják a legjobban a fehéreket (pontosabban a fehérek által épített kultúrát), ők gerjesztik a fehérellenes rasszizmust., és elég sok embert be is tudnak hülyíteni (ahogy nálunk is ugyanez a helyzet - ez nem meglepő, az európai progresszió az amerikai leányvállalata)

Az a helyzet, hogy nem lehet megjósolni, mi lesz az események kifutása. Nem tehetek mást, mint hogy drukkolok annak, minél hamarabb visszaforduljanak a bolsevizilódásból, a saját érdekemben is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés