Az ellenzékieknek nem egymásra kell licitálniuk – Donáth Anna a Mandinernek

2020. június 12. 8:05
Merre tart a Momentum, és vannak-e olyan fontosak a külhoni magyarok, mint a transzneműek? Lehet-e Gyurcsány az ellenzék vezetője? Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét kérdeztük a párt helyzetéről, a tisztújításról és az amerikai zavargásokról is.

Vasárnap zajlott a Momentum tisztújítása, ahol Fekete-Győr Andrást megerősítették elnöki pozíciójában. Mennyire szerencsés egy megújulni szándékozó, friss politikai erőnek évek óta ugyanazzal a vezetővel nekiindulni a következő időszaknak?

Fekete-Győr András sikeres két éven van túl elnökként. Újraválasztása demokratikus döntés eredménye, így nem látunk ebben a döntésben kivetnivalót.

Az új elnökségbe bekerültek eddig ismeretlen, önkormányzati szinten dolgozó arcok, míg népszerűbb politikusok kiestek, ön sem alelnök mostantól. Ezt sokan elég élesen kritizálták a párt közösségi oldalán is, különösen Körömi Attila beválasztását, aki a Fideszt és a Jobbikot is megjárta. Ezek szerint „politikai kalandorok” számára is nyitott a Momentum?

A Momentum történetének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett. Ezért nem meglepő, hogy többen jelentkeztek az elnökségbe, köztük olyan önkormányzati képviselők, alpolgármesterek és polgármesterek, akik az elmúlt években a párt nagyon aktív tagjai voltak, és rengeteget tettek a Momentumért. Befogadó közösségként kinyitjuk a kapukat azok előtt, akik hozzánk hasonló értékeket vallanak – mint a szolidaritás, a teljesítményelvűség és a pozitív nemzetkép –, és keményen dolgoznak egy 21. századi Magyarországért.

Szemünk előtt zajlik az ellenzéki erőviszonyok átrendeződése. Mit gondol a Jobbik folyamatos eróziójáról, ez hogyan érintheti az önök szavazóbázisát?

Nem kenyerem más pártok belügyeit kommentálni, ők tudják csak igazán, mi zajlik házon belül. Azt viszont már a tavalyi EP-választáson láttuk, hogy

az egyes ellenzéki szavazók pártpreferenciája „oldalon belül” változik,

azaz nem a Fideszhez, és nem is a bizonytalanok közé távozik, aki csalódott, hanem másik pártot választ. Biztosan vannak nálunk is olyan szavazók, akiknek nem a Momentum az első pártja, hiszen mi eleve csak három éve létezünk. 

Ezek szerint az exjobbikos szavazókra hajtanak?

Nekünk nem az ellenzéki torta újraszeletelése a célunk, hiszen ez a torta eleve kicsi. Új tortát kell sütni! Évente százezer fiatal lesz szavazókorú, és rengetegen vannak, akiket soha senki nem próbált bevonni a közügyekbe való közös gondolkodásba és cselekvésbe – én pedig akkor leszek elégedett a munkánkkal, ha őket tudjuk új szavazóként behozni.


 

Korábban nyilatkozott lapunknak Závecz Tibor, aki úgy vélte, hogy a Momentum számára a kis- és középtelepülések irányába nyílik terjeszkedési lehetőség, különben elfogyhat az a szavazótábor, amire építkezhetnek. Hogy látja, merre léphetnek tovább?

Az, hogy az ellenzék tíz éve képtelen legyőzni a Fideszt, pont ennek a mentalitásnak a következménye.

Az ellenzéki pártoknak nem az a dolguk, hogy egymásra licitáljanak,

egymás szavazóit hódítsák el, és nem gondolkodhatnak város-vidék felosztásban sem. A Momentum nem is foglalkozik ilyen hamis dilemmákkal. Mi ott erősödtünk eddig látványosan, ahol már megvetettük a lábunkat: Budapesten éppúgy, mint Baján vagy Cserszegtomajon. Azon dolgozunk, hogy mindenhol ott legyünk, nem látogatóban, hanem helyi közösségként. Nem a városi vagy vidéki szavazókhoz szólunk, hanem egy jövőre koncentráló, megoldásokat kereső, igazságos és szabad Magyarországért dolgozunk, ahol épp annyira fontosak számunkra a legkisebb falukban élők, mint a fiatalok, a kiábrándultak vagy azok, akik elmenekülnek az országból.

Lánczi Tamás úgy vélekedett, hogy a Momentum előbb-utóbb kénytelen lesz besorolni az ellenzéki összefogásba, amit Gyurcsány Ferenc vezet. Az exkormányfő fémjelezhet egy közös ellenzéki listát 2022-ben?

A kormánypárti „elemzők” nyilván érdekeltek abban, hogy folyamatos Gyurcsány–Orbán-párharcot láttassanak, de számunkra teljesen másról szól a politizálás. A Momentumnak jelenleg az a legfontosabb, hogy minél többekhez eljusson és erős helyi közösségeket szervezzen azokból, akik valami újra vágynak, és akik hajlandóak cselekedni a változásért. Ha az ellenzék komolyan kormányt szeretne váltani 2022-ben, akkor minden pártnak kötelessége, hogy saját szavazóival és helyi közösségek kiépítésével foglalkozzon, ne pedig választástechnikai kérdésekről, listákról beszéljen.

Ha Gyurcsány Ferenc vezetésével nem is, de a DK-val elképzelhető bármilyen kooperáció 2022-ben?

A választási törvény árnyékában az ellenzéki pártoknak mindenképpen egy közös megoldással kell előállniuk, és

a választók is azt üzenték októberben: egy erős, közös ellenzéki fellépést várnak.

Mi azokkal fogunk együttműködni, akik nem csak beszélnek a kormányváltásról, de tesznek is érte.

Ön támogató állásfoglalást adott ki a transzneműek világnapján. Trianon évfordulóján, a határon túli magyarság érdekében hasonló támogató üzenetet nem fogalmaztak meg, viszont korábban amellett foglaltak állást, hogy nem feltétlenül a magyar érdekképviseletet kell támogatni a határon túl. Kevesebbet érnek a külhoni magyarok, mint a transznemű kisebbség?

Ez nem igaz, mert a Momentum és a Momentum politikusai több ízben is megemlékeztek a 100. évfordulóról – többek között Fekete-Győr András pártelnök és Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes is hosszabb publicisztikákban álltak ki a külhoni magyarok mellett. Én minden olyan társadalmi csoport mellett ki fogok állni, akik szabadságát és méltóságát politikai hangulatkeltés és szavazatszerzés reményében semmibe veszik. Legyen szó külhoni magyarokról vagy épp transzneműekről – magyar és magyar között soha nem fogok különbséget tenni. Trianon tragédiája a kirekesztés és az erőszak okozta kudarcokról szól. Ahhoz, hogy minden magyar békében élhessen – éljen bárhol a világon –, minden eszközt meg kell ragadni.

Ha már a fővárost említette: hogy látja Budapest járványpolitikáját? Tekinthető relevánsnak a kormányfővel szembeni kritika, amikor az ellenzéki polgármesterek a járványhelyzetre hivatkozva hoznak a testület megkerülése nélkül fajsúlyos intézkedéseket?

Helyesen tette a főváros, hogy a kezdetektől a tömeges tesztelésre és az egészségügyi intézmények védelmére hívott fel. A járványkezelés azonban arra is rámutatott, hogy tíz év alatt borzalmasan leépítették az önkormányzatokat. Se forrásuk, se jogkörük nincs az érdemi cselekvésre. Elvették tőlük az egészségügyi intézményeket, de őket hibáztatják a járványhelyzet miatt. A járvány kezdetekor további forrásokat vontak el tőlük, miközben plusz feladatokat kaptak – nekik kellett volna például pótolni azt a szociális védőhálót, ami mindenhol máshol az állam feladata. A felelősséget pedig egyszerűen rátolták az ellenzéki vezetésű városokra, kerületekre. Az ellenzéki polgármesterek az egykori önkormányzatiság romjain, de megnövelt felelősséggel próbáltak valamit tenni. A járvány alatt felkerestem a fővárosi polgármestereinket, informatív videókat készítettünk arról, hogy miként küzdenek a járvánnyal Terézvárosban, Újpesten, Józsefvárosban – utóbbi kerületben úgy, hogy milliárdos elvonást kaptak a nyakukba, a józsefvárosi emberek helyett Kocsis Máté sportcsapatát támogatva. Ha majd a Momentumtól függ,

úgy alakítjuk át az önkormányzati rendszert, hogy a lehető legfajsúlyosabb döntések születhessenek meg helyben.

Ma sajnos nem ez a helyzet.

Mit gondol az amerikai zavargásokra adott magyarországi reakciókról? Nem álságos véleményt formálni egy tengerentúli belpolitikai kérdésben, miközben a Kárpát-medencei magyar kisebbségeket érő atrocitások ügyében nincs ilyen látványos ellenzéki kiállás?

Elfogadhatatlan, hogy 2020-ban még mindig ott tartunk, hogy egy rendőri intézkedés során szempont lehet az eljárás alá vont személy bőrszíne, támadások és erőszak kiváltója lehet valakinek a hovatartozása. Bár fontos, hogy szót emeljünk akkor is, ha a világ másik részén látunk igazságtalanságot, a rasszizmusra akkor is fel kell hívnunk a figyelmet, ha az a szemünk előtt folyik. Magyarországon azt látjuk, hogy a kormány házi ellenzéke cigányellenes felvonulást szervez rendőri kísérettel, a miniszterelnök pedig a gyöngyöspatai romák ügye kapcsán penget cigányellenes húrokat. Az uszító nacionalizmus pedig a külhoni magyarok életét nehezíti meg. Arra nem tudok hatással lenni, hogy az Egyesült Államokban milyen módon védik az emberi jogokat – de arra igen, hogy a magyar társadalom mit fogad el, a hatalom mit tesz ilyen ügyekben, a szomszédos országok vezetői pedig hogyan viszonyulnak az ott élő magyarokhoz. Magyar európai képviselő vagyok, ez a munkaköri leírásom. Mindig fel fogok szólalni, ha igazságtalanságot látok, legyen szó akár távoli nemzetekről, akár külhoni magyarokról, akár az itthon élő kisebbségekről. 

Fényképek: Földházi Árpád

Összesen 163 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elfogadhatatlan, hogy 2020-ban még mindig ott tartunk, hogy egy rendőri intézkedés során szempont lehet az eljárás alá vont személy bőrszíne, támadások és erőszak kiváltója lehet valakinek a hovatartozása."
Ebben az egész Floyd ügyben ez zavar a legjobban. A rendőr elrontotta, ezt értjük. De hol volt itt a rasszizmus? Miből következtet Donáth A. arra, hogy rasszista volt a rendőr?
Szerintem nem következtet, hanem hazudik.

Már osszegyurcsanyozták magukat a választókerületekben.
Milánnak tiszteletem, hogy ezt a riportot végigcsinálta.

Azt, hogy ezek ugyanazok. Most nem Moszkvaba futkosnak, hanem Brüsszelben jelentik fel Magyarországot ( direkt nem azt írtam, hogy a hazáját).
Szimplán buta, irritáló nő mind a három.

Divatos általánosságok, semmit több. Ugyanezt a sablon-szöveget némi kis változtatással elmondhatta volna bármelyik ellenzéki vezér.

A demokrácia lényege: minden párt a saját programját "tolja". A választó normálisan programok közül választ. A kínálatból azt választja, amit leginkább szeretne megvalósítva látni.
Aki ezt nem ismeri fel vagy nem fogadja el, az demokrácia ellenes.

A jövőbeli teljesítmény = képességek X motiváció. Miért csak a képességeket sorolod? A motiváció iránya a döntő.

Jól azok az oldalak:-)
Szerintem.

Ha bizonyos pártok nem differenciálnak egymástól, annak egyetlen frappáns oka van: a pártoknak járó közpénz bitorlása.

Basszus, hogy ezek mennyire tehetségtelenek ... na mindegy. Egy középpárttá váláshoz nem kell tehetség, inkább pénz és szorgalom, de ezzel a gárdával nem lesznek kormányzóképes erő. Egyelőre a nuygati minták alkalmazása nem vált be.

Most is ezt a transzvesztita, néger vonalat próbálják erőltetni, a megmaradt internacionalizmusuk mellé. Szorri, de nálunk ezzel a szarral max a belpesti romkocsmázó szétfüvezett agyúakat lehet belelkesíteni, esetleg hozzájuk csapódik még a lakótelepek prolijainak egy része, de ennyi.

Az, hogy az ember nosztaligikusan gondol Nullácska Annácsak politikai
performanszaira, egyfajta jelzés arra vonatkozóan, miként süllyed az
ellenzék színvonala egyre lejjebb és lejjebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés