Íme, az új turulszobor Sátoraljaújhelyen!

2020. június 6. 14:31
A békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott avatón Orbán Viktor mondott beszédet.

Centenáriumi turulszobrot avattak Sátoraljaújhelyen, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

A szobor szimbolikusan 896 centiméter magas, a honfoglalás emlékére. A helyszín nagyon hasonlít Vereckéhez, a hegyről kiválóan látszik a város és a Felvidék.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélhetőleg a sátoraljaújhelyieknek tetszik. Lehet, h. életnagyságban meggyőzőbb, mert így , kicsiben, síkban, nem igazán.

A beszédet véletlenül végighallgattam, az tetszett.

Az angyalszárny újszerű ábrázolás, és a turul békés szándékát jelzi.
A Kárpát-medencének.
Rendben van, teljesen.

A lehető legrosszabb szögből készített fényképeit közli itt a Mandi.

Mindig kétkedve fogadom a "modern" szobrokat, képeket. Sok esetben az a tapasztalatom, hogy nem elég kifejezőek és szükséges hozzájuk.
Ezzel a kompozícióval kapcsolatban is ez az érzetem. Másként fogalmazva: szerintem az egyes részek nincsenek összhangban és a történelmi hűségnek sem felel meg.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. június 6. 17:43

Elnézést valamiért kimaradt egy szó
Javítva
Sok esetben az a tapasztalatom, hogy nem elég kifejezőek és magyarázat szükséges hozzájuk.

Szerintem ez a kompozíció úgy néz ki, mintha a magyarokat a Donald kacsa vezetné a Vereckereki szorosban.

(Az egyik monda szerint: A turul második szerepe a honfoglalás legendájában van. E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi sas elmenekült. Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket. Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak.

Ennek a mondának a valóságos alapja az lehet, hogy a magyarok valóban addig a helyig vonultak Európában nyugat felé, ahol a kerecsensólyom fészkel.)

Ha a kommunista elvtársaid nem fosztják ki az embereket 1945-től kezdődően, ma magánemberek emeltetnének emlékműveket és akkor nem tudnátok hőzöngeni.

Göncz Árpád volt köztársasági elnök nem a szívem csücske, de amit a Tatabányai szobor avatása során a beszédében mondott híven tükrözi a saját véleményem.

,,Megújulva, és Magyarországot védelmezően tárja szét fölöttünk hatalmas szárnyát Árpád fejedelem törzsének madara, a hit és küldetés népünk oltalmának szimbóluma,,

,,olyan mintha egy ég felé kinyújtott kézfej is lenne.,,

Vagy láb amely belénk rúg.

Első pillanatra ugyanezt éreztem.
Aztán átgondoltam és rájöttem: OV valóban a V4 érdekét teszi az első helyre, ami ma - migráns-Sorosok - immár élet-halál.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. június 6. 17:50

Nekem Orbán Viktor beszédével nincs problémám. Amit mondott egyetértek vele.

Na ja! Kifejező. Soros György Donald kacsája beszorult a Vereckei szorosban.

,,Ez szobor,,

Nem! Szobor kompozíció akarna lenne, amely történelmi eseményeket örökít meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés