És akkor Merkel megint megmenti a világot Orbántól

2020. május 27. 8:03
Újabb menekültválságos dokudrámával jelentkezett a német közmédia. A kétórás filmben minden úgy van, ahogy várnánk: Horst Seehofer idióta, a román színész alakította Orbán Viktor gonosz, Angela Merkel éleslátásához pedig nem férhet kétség.

Tavaly szeptemberben írtunk a ZDF német közszolgálati televízió Die Stunden der Entscheidung: Angela Merkel und die Flüchtlinge című dokudrámájáról, amivel a tévécsatorna gyakorlatilag eldurrantotta a startpisztolyt a 2015-ös menekültválság utáni mítoszteremtés versenyén. Az egyoldalú, leegyszerűsítő, sőt meglehetősen bugyuta filmben még olyan, a menekültválság során nagyon fontos szerepet betöltő politikusok sem jelentek meg, mint például Horst Seehofer, vagy, horribile dictu, Orbán Viktor. 

Nos, úgy alakult, hogy a másik német köztévé,

az ARD sem akart lemaradni a ködösítésben,

ezért ők is elkészítették a maguk menekültválságos filmjét, ami a Die Getriebenen (Az űzöttek) címet viseli. A film július közepéig nézhető meg az ARD Mediathekben, de a film elérhető a YouTube-on is: itt beágyazva rögtön megtekinthetik.

A Die Getriebenen írói nem aprózták el a dolgot: 118 perces filmet készítettek Robin Alexander weltes újságíró azonos című könyvéből. A Die Getriebenen bizonyos tekintetben sikerültebb, mint a ZDF-es film: Imogen Kogge abszolút hitelesen alakítja a kancellárt – akiről természetesen csak úgy süt a határozottság az egész történet során –, de a világ is kinyílik, számos olyan kulcsfigura jelenik meg a vásznon, akiknek nyomuk sem volt a Die Stunden der Entscheidungban.

Hogy ezeket az alakokat hogyan sikerült megformálni, az már egy másik kérdés. Így lett Horst Seehofer akkori CSU-vezér tévével ordibáló, bolond vénember, az egykor nagy névnek számító SPD-s Sigmar Gabriel körmönfont összeesküvő,

Orbán Viktor pedig a sötétben bujkáló-fenekedő főgonosz,

– igaz, az őt alakító román színész, Radu Bânzaru nem tudta túl meggyőzően lemásolni a magyar miniszterelnök manírjait, beszédstílusát. Persze, a Die Getriebenen nem valami Batman-film, amiben fontos szerepe lenne az antihős hitelességének. 

Orbán Viktor és Lázár János (Fotó: ARD)

 

Nagy meglepetésekre egyébként nem kell számítania a nézőnek: ahogy az várható, a menekültek beengedését ellenzők vagy egyszerű huhogókként, könnyen leszerelhető fajankókként vagy rosszindulatú összeesküvőkként köszönnek vissza a vászonról.

Angela Merkel határozottsága ellenben többé-kevésbé megingathatatlan,

a kritikus hangokat – legyen az Seehofer vagy éppen a kancellár házastársa – a Bundesmutti többnyire egy-egy jól irányzott hisztivel vagy kioktatással hallgattatja el. A mindig higgadt és visszafogott Angela Merkel egészen új arca ez. 

Az ARD filmjéből szinte teljesen hiányzik a Die Stunden der Entscheidungra oly’ jellemző ömlengés az erkölcsökről és az emberiességről, sőt, az első néhány, Brüsszelben játszódó jelenetet leszámítva még az európázás is elmarad. A cukiskodás kedvelői viszont nem fognak csalódni: természetesen ebből a dokudrámából sem hiányozhatnak a Merkelt királynőként lerajzoló menekült kisgyerekek, de jutottak a filmbe jelenetek a Földközi-tengerről és a magyar-szerb határról is, és persze a Keleti előtti horror sem maradhat ki.

Ahogy a ZDF filmje, ez is csak a menekültek müncheni megérkezéséig követi az eseményeket, tehát az

nem derül ki, hogy milyen sikerrel zajlott a befogadottak beilleszkedése a többségi társadalomba. 

Merkel királynő német zászlóval (ARD)

 

A Die Geflüchteten összességében tisztes iparosmunka: Angela Merkel éleslátása egy tizedmásodpercre sem kérdőjeleződik meg a kétórás játékidő alatt; a politikai ellenfelek mind gonoszak, agresszívak vagy legalábbis idióták; a menekültekkel pedig az égvilágon semmi probléma nincs, legfeljebb csak annyi, hogy kicsit többen jöttek, mint amire eredetileg számítottak. Az Üzenet tehát pontosan az, ami menekültügyben a német közmédiától elvárható.

Nincs tehát új a nap alatt: az ARD is megcselekedte, amit mítoszteremtés terén megkövetelt a haza .

A Die Getriebenen július közepéig látható az ARD Mediathekben.

Összesen 255 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem nekünk is meg kell csinálni a saját filmünket.

@Pesti Kornél
Alább egy esettanulmánynak is beillő párbeszéd a NER-lovag és a keményendolgozókisember között. Az egyre idegesebben és primítívebben válaszoló fideszbirka a végén feladta az egyenlőtlen küzdelmet.
Jó szórakozást minden olvasónak!

nick89 2020. május 26. 15:16
1
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
"@nick89
Rossz válasz. Te szoktál itt személyeskedni."

Nem. Soha nem személyeskedtem.
Persze, ha tudsz, akkor mutass egyet, te bátor NER-lovag!
Mocskolódni, rágalmazni, hazudni, lopni, csalni, lölőzni, questorozni csak az ingyenélő apparátcsikok (ld. még: NER) szoktak.

@nick89
Nem szoktam lóval sakkozni.

Látod,látod!
Ilyen bátrak vagytok ti mind.
Szóval tudnál-e egyetlen példát mondani, amikor személyeskedtem?
Vagy képes vagy-e bocsánatot kérni, amiért lebuktál?

@nick89
Makacs vagy , de oké , szólok a következőnél. Addig légy jó kisfiú és egyél sokat.

Bátor és vicces fiú vagy Kornél, mint az ÁVÓ-sok meg a NER-esek.
De nem erről volt szó, hanem valami konkrétumról, amit megmutatsz.
Vagy kérj bocsánatot, ha hazudtál.
Na, most már érted?

@nick89
Azt mondtam a KÖVETKEZŐNÉL. Tehát vagy grafomán vagy . vagy ratyi . Mindkettőt rúhellem.Ne légy türelmetlen:

Te Kornél!
A múlt idő keveredik nálad a jövő idővel, mint a közpénz a magánvagyonnal.
Háj'sze aszontad állító módban, hogy szoktam volt személyeskedni, nem pedig azt, hogy MAJD EGYSZER KÉSŐBB fogok személyeskedni.
Ügyeskedsz, variálod a butaságaidat, mint Vida Ildikó az amerikai vízumkérelmét.
Legyél bátor, ha már belevágtál!
Mutass 1-et, ne bujkálj, mint azok a sötétbenbujkálós reszketősök.
Hajrá, hajrá, hajrá!

@nick89
Na ide figyelj fasszopó kisköcsög. Már az első hozzászólásom egy szar személyeskedésre ment. Egyébként nem fogom az egész napomat végigvitatkozni egy hülye tudatlan borjúval.Majd sírd el a gondodat anyádnak ha megjön a rodázásból. Fletónak meg szopd rojtosra a faszát puszta szeretetből. x

Jobbak a magyar színészek:-))) Mi meg tudjuk oldani magyarokkal is:-)))

Ilyent könnyű mondani. De mi jönne helyette?

Talán ott, ahol elhazudják az igazságot, a valóságot. Vagyis Németországban, ill. annak kormányközeli sajtójában. Nem is mernének mást írni, annyira nagy ott a "demokrácia".

2010 óta erről álmodoztok, ez most sincs megtiltva. Szegénykém, ennyi remény nektek is jár.

A DK médiafelelőse igazán újíthatna már a színtelen, ötlettelen szótáratokon, persze a hetven és nyolcvan közötti elvtársaktól nehéz szellemi innovációt elvárni. Az itt kommentelők többsége, miként magam is, már egyáltalán nem olvassa el azt, amit a kottából felolvastok, ránézek a névre, s megyek tovább.

Nincs köztetek egy felkészült, a tényekhez ragaszkodó, azokból kiinduló, kulturált vitapartner. Persze nem az itt kommentelőknek kell egymást meggyőzniük, a harc a valós közösségi terekben, személyes érintkezésekben fog eldőlni, remélhetőleg a normalitás, a nemzeti értékrend, az építkezés - és nem az általatok képviselt rombolás - elsőbbsége jegyében dolgozó mai kormány javára.

Unalmas a demagógiátok, a hatosztályos szókincsetek, érvrendszeretek, a gyűlölködésetek, a primitív irigységetek, az önálló gondolkodásra való képtelenségetek, a Titeket orrotoknál vezető balliberális elit szolgai kiszolgálása. Rátok illik igazán Kertész megállapítása.


Szerintem Merkelt Caucescu szintre hozzák.

38 upvote 139 downvote a youtubeon. Már a németek is hánynak a seggnyaló német Lügenpressetől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés