Mi mindannyian Svédország leszünk

2020. április 28. 10:06

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A mi saját életünk következő szakasza pont ugyanolyan lesz, mint amit az eddigi svéd járványkezelésben láttunk. Hónapokig. Évekig.

Nyitókép: stockholmi életkép április 8-án

 

Most svédezze ki magát mindenki, mert hamarosan mindannyian Svédország leszünk. Mi, minden egyes nyugati ország, ami a bezártság után újra kinyit, miközben a járvány még itt ólálkodik köztünk. És nem is tehetünk máshogy. És ennek morális vonzatai is lesznek.

*

Nem gondolom, hogy Svédország kezelte a legjobban a járványt. Sőt. Ha humanista / keresztény (kívánt rész aláhúzandó) nyugati emberek vagyunk, és azt mondjuk, hogy a legfőbb érték az emberi élet és annak védelmezése, akkor igenis az országok és társadalmak azon nagy része járt a helyes úton, amely lépéseket tett a járvány durva berobbanása ellen – szigorúbb vagy enyhébb karanténnal, (ön)korlátozással, maszkokkal, az egészségügy gyors felkészítésével a várható legrosszabb kilátásokra. Svédország pedig gazdag, egyéni és kollektív tartalékokkal rendelkező országként túl könnyedén engedte el veszélyeztetett, főleg idős lakói kezét.

Szögezzük le: a karantén, az elmúlt hetek kollektív felelősségvállalása, az ezért vállalt áldozatok alapvetően helyesek voltak. Nem szakértőként, hanem az egyszeri józan eszünkkel is beláthatjuk, hogy a korlátozások segítik a járvány terjedésének szükségszerű lassulását a kezdeti időszakban – ennek fényében nevetségesek a svéd járványügy vezetőjének felelősséget lesöprő megjegyzései, hogy a határok lezárása, az iskolák bezárása nem működik, és majd lesz, ami lesz.

Az egész koronavírus-járvány és annak globális kezelése egy gigantikus emberkísérlet

– de amit a svédek csináltak, az annak egy minősített, negatív esete volt.

De. Viszont. Ugyanakkor.

Most már eljött egy újabb fejezet ideje. Itthon és a nagyvilágban is látható, érezhető, hogy az embereknek elegük van a karanténból. Idegileg, lelkileg és főleg megélhetésileg. Ki-kinyitnak már a vállalkozók, be-beindulnak a gyártósorok a gyárakban, megnyílnak az ovik, az iskolák. Van, ahol már bejelentették és el is kezdték a karantén lazítását; van, ahol erre most fog sor kerülni.

Pedig a vírus még bőven velünk van és velünk is marad, beláthatatlan ideig. Gyógyszer még nincs, valószínűleg egy év múlva sem lesz. Együtt fogunk élni a vírussal, miközben újra elkezdődik az élet, az ovi, az iskola, a közlekedés, a szállítmányozás, a munkahelyre bejárás – és valamilyen szintig a vendéglátás és talán más közösségi események is.

Döbbenetes látvány volt a karanténba zárt országok lakói számára a pezsgő svédországi utcai élet, egy továbbra is működő ország látványa, miközben ott is tombolt a vírus – de

a mi saját életünk következő szakasza pont ugyanolyan lesz, mint amit Svédországban láttunk. Hónapokig. Évekig.

Mert valóban, nem robbant be a vírus Magyarországon, működött az (ön)korlátozás, a karantén, nem omlott össze a koronavírusos betegektől az egészségügy – és ez teljesítmény volt. 

De ne érezzük azt, hogy akkor ez már az epilógus, hogy – mondjuk – május 27-én elolvassuk a hírt, miszerint itt a vége a koronavírus-járványnak, nincs több beteg, minden rendben, fin, konyec, the end.

*

Mert semmi nem lesz rendben: a járvány velünk marad, és csak a terjedés mértéke lesz kérdéses a korlátozások feloldása után. Csoda lenne, ha nem kezdene újra fokozottabban terjedni. Csak reménykedni lehet, hogy nem fog rögtön úgy berobbanni, mintha az égvilágon semmilyen korlátozást nem vezettünk volna be. Ha minden eddigi, drasztikus lépésekkel járó előkészítés ellenére nem fog tudni mást produkálni a magyar egészségügy, mint amit Olaszországban láttunk. 

Mert akkor azt mondhatnánk majd, hogy semmi értelme nem volt az elmúlt két hónap tömegek számára kilátástalanságot, munkahelyek elvesztését, brutális mértékű stresszt, álmok és tervek összeomlását hozó karanténjának. Ha a lazítással együtt berobban a járvány, akkor

úgy járunk, mint a társasjátékban, amikor azt dobja a kocka, hogy lépjünk vissza a startvonalra.

Emiatt a lehetséges szcenárió miatt aggódik egyébként a német járványügy svéd kollégájánál jóval felelősségteljesebben nyilatkozó fejese is.

Mit tehetünk? Azt biztos nem, hogy egy egész ország tovább kuksoljon a négy fal között hónapokig, egy éven át akár – mert a végén netán nem több évnyi, hanem évszázados gazdasági fejlődést tennénk zárójelbe, miközben talán már jegyrendszerben harcolnánk a mindennapos kenyérért és vízért, szó szerint.

Az élet tehát utat tör magának – mondhatjuk az örök igazságot Malcolm doktorral.

A mi életünk, egy nemzet élete is utat fog törni magának, hiszen élni és megélni kell – de minden ezzel járó erkölcsi terhet is magunkkal fogunk cipelni. Ahogy Jakob Augstein írta minapi esszéjében: „Az emberek nem lesznek képesek elviselni, hogy az idősek megfertőződnek a tömött kórházak folyosóin, mert sem személyzet, sem pedig eszközök nincsenek a fájdalmaik enyhítésére; de azt sem viselik el, hogy összeomlik a gazdaság és a társadalom – mert ezeken kívül semmijük sincs”.

Alkut fogunk hát kötni – önmagunkkal? Társadalmi berendezkedésünkkel? A túlélés ösztönével? A szociáldarwinizmus alapelveivel?

Mint Dürrenmatt városkája az öreg hölggyel? Mint Faust Mefisztóval?

A túlélés, a megélhetés, a társadalom létezésének biztosítása, ezen túlmenően pedig a profit érdekében működésbe fognak lépni modern civilizációnk fogaskerekei. A karanténból ocsúdva új verseny indul majd az új világ legjobb pozícióiért – talán minden eddiginél kíméletlenebb verseny.

Globalizált világunk gépezete újra el fog indulni – az emiatt ismét berobbanó járvány betegeiről és áldozatairól szóló hírek láttán pedig majd nyomogatjuk a pityergő emojikat – amikor elindulunk a régóta várt termálfürdős wellness hétvégénkre, avagy a napsütést élvezzük barátainkkal a végre újranyitó kedvenc kávéházaink teraszain.

Összesen 296 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A dilemma komoly. Nem lehet teljesen leállítani a gazdaságot, az életet, mert az több kárt okoz, mint hasznot. Remélhetőleg elkészül a vakcina hamarosan, az sokat segíthet a megoldásban.

Igen, de európai-amerikai átlagban egyáltalán nem kiugró a svéd halálozási ráta. Továbbá, ahol most alacsonyabb, ott vszleg csak a késleltetés miatt az.

Pont nem lesz olyan,mint a svédeknél. A németek is hiába nyitották ki az üzleteket, forgalom alig.

Ezt csak úgy érhetnek el, ha az országok közötti mozgás minél tovább nem lehetséges, míg az országokon belül egyre szabadabb a mozgás.

"Életideje van, hiába fertőz meg új gazdatesteket, ketyeg neki a biológiai óra."

És amikor átlép egy országhatárt, újraindul a biológiai órája?

Elég volt már ebből a nyavalygásból!

Számos új influenza vírust megéltünk már az elmúlt évtizedekben, sok beteg és idős ember belehalt azokba is (csak nem azzal volt tele a sajtó), de eddig még nem jutott eszünkbe, hogy leállítsuk miatta az életet, amíg valahol meg nem kotyvasztják hozzá a védőoltást. (Egyébként mekkorát fog most az első ezzel kaszálni!)

Ez az új vírus a lakosság 80%-ára veszélytelenebb, mint a már ismertek. Olyanról eddig még nem hallottunk, hogy állítólag tömegek észre sem veszik, hogy megkapták a vírust és kihordják lábon.

Nem tudom, hogy a svédek mit tettek a veszélyeztetett 20% érdekében, de ettől eltekintve ők gondolkoztak normálisan, nekik van igazuk és előre megjósolható volt, hogy máshol sem lehet az életet leállítani május-júniusnál tovább, mert láncreakcióval mennek tönkre a családok. (1-2 hónapra a széles középosztályoknak és a vállalkozásoknak van tartaléka, tovább nincs.)

Soha nem volt még nyári influenzajárvány. Normális esetben persze, amikor a lakosság jelentős hányada átesik rajta és védetté válik. (Nem a "nyáj", hiába teccenek gúnyolódni ezzel, birka hölgyek és urak!) Most majd kikísérletezzük magunkon ezt is, kivéve a svédeket.

Ó hogyne, az élet az első. De ugye azzal tisztában van minden nyafogó újságíró és amatőr filozófus, hogy pl. egy ilyen méretű államban, mint a miénk, naponta százával halnak meg emberek, s közülük ugyancsak százas nagyságrendben élhetnének még néhány hétig, hónapig, évig emberek, ha minden elérhetőt megtennénk értük, ha ekörül forogna az életünk az átlagos hétköznapokban is. (És nem a "borzalmas egészségügyi rendszerre" gondolok elsősorban, bár időnként és helyenként tényleg nem éri el az elvárható szintet, hanem csak nagyobb figyelemre, lelkiismeretesebb gondozásra, egészségesebb életmódra, stb.)

És végül itt kell megjegyezni, hogy nyugodtabb időkben majd a halálozási hisztit is felül kell vizsgálni ám! Alaposabban elemezni kell az adatokat, az elhunytak betegségeit, életesélyeit, a normál halálozási statisztikáktól való eltérést, a teljes éves halálozási mértéket és eloszlást. Végül mennyivel lesz több az átlagos éveknél és mennyi lesz a statisztikailag 'előrehozott' halálozás? És mindezek alapján levonni a következtetést, hogy mit kell tenni legközelebb hasonló járvány esetén.

És azt is kimondom, hogy nincs mit tenni, az időseket, és különösen a súlyos betegeket továbbra is karanténban kell tartani, amíg a védőoltás valóban el nem készül. Ez nem könnyű, mert az idős emberek jelentős része visszagyerekesedik, mentális problémákkal küszködik, s ezzel nagyon nehéz bánni. És nem olcsó az időskarantén sem. De mégiscsak ez a megoldás, és a jövőben, hasonló vírusok esetében is ez kell, hogy legyen, már az első pillanattól fogva! Őket el lehet zárni, az aktív korúakat nem lehet, mert abba belepusztulunk.

Arra volt jó ez az egész hisztéria, hogy talán nagyobb tömegekben tudatosodott, hogy az egészségünkre, amennyire csak lehet, vigyázni kell, és a rendkívüli helyzetekre bizony takarékoskodnunk kell.

És szorítsunk, hogy pestisszerű járvány azért ne jöjjön ránk, mert egy olyat ez a mi mai társadalomszerveződésünk és életmódunk nem élne túl.

Szemben ugye Svédországgal.

Szerintem a "húzd meg, ereszd el" a lehető legrosszabb, az a kiszámíthatatlanság és káosz tényleg összeroppantja a gazdaságot. Annál még az is jobb, ha relatíve több korlátozás marad, de kiszámíthatóan és huzamos ideig.

Valahogy a megfelelő szintet kell belőni.

Amit még mindig nem értek viszont: mi a franc folyik Kelet-Ázsiában?!? Nézve a tokióo metrót, ismerve Shanghaj és a többi kínai metropolisz zsúfoltságát... stb. stb. mégis mintha alig-alig pislákolna bármiféle járvány.

Nem tudom, mi ez a zagyvaság, mit akarsz vele mondani, csak az látszik ez is egy a mondanivaló nélküli irományok közül. Azt kérdezted kata56-tól, mi az az x? Nos, az a nick neved mellett található egy kis fekete négyzetben, és annak segítségével tudunk eltüntetni, hogy ne kelljen felesleges hülyeségeket olvasnunk.

1. Ugye azt is tetszett olvasni, hogy Olaszországban azért volt annyi hulla az északi kórházakban és azért kellett katonai járművekkel szállítani, mert megtiltották a vírusos hullák hagyományos temetését, krematórium pedig nem volt elegendő és ijedtükben azok is bezártak. És azokat az orvosi interjúkat is, amely szerint megtévesztő a kiemelkedő olasz halálozási szám, mert mindenkit a vírushoz írtak be, akiknél kimutatták, azokat is, akik valójában az alapbetegségükből eredő szövődményekbe haltak bele.

2. Nem általában a vírusokról és a baktériumokról van szó - sokkal közülük szimbiózisban élünk -, hanem az influenza típusú vírusokról. Mikor hallottunk arról, hogy az ilyet lábon, észrevétlenül ki lehet hordani?

3. Azt, hogy hol mennyi az átlagoshoz képest a többlethalálozás, sehol nem közlik, csak a vírusos halottak számát. A halottak állapotáról nem látunk részletes elemzéseket, de eddig még mindenütt azt olvastuk, hogy túlnyomó többségük mindenhol idős és/vagy számos betegségben szenvedő ember. Ha előfordul egy-egy olyan eset, amely nem sorolható ebbe a kategóriába, azt a világsajtó egyenként hordozza körbe, mint annak idején a véres kardot. Erősen feltételezhető, hogy statisztikai szempontból jelentős részben előrehozott halálozásról van szó. Ez majd kiderül jövőre, az éves halálozási adatok összehasonlításából. Természetesen ez is tragédia, csak indokolja-e az élet teljes leállítását? Arról nem is beszélve, hogy vannak normálisnak tekintett influenzajárványos hónapok és évek. Hát ezekkel sem ártana összehasonlítani a mostani halálozási statisztikát.

4. Nem érdemes buta megjegyzésekkel traktálni egymást. Természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy a magyarországi alkoholisták, dohányosok és elhízottak magas aránya magas halálozási kockázatot jelent. De ez normál időszakban is így van. Arról beszélek, hogy a legkülönbözőbb okokból járványmentes időszakban is nagyon sokan előbb halnak meg, mint az indokolt lenne. Mindenki tudna erre példákat mondani a saját családjából. Csak ezek az esetek olyankor nem kerülnek a sajtóba.

5. Nem a körültekintést, az óvatosságot és a védekezést kritizálom. (Én egy normál influenzajárvány idején is gyakran mosok kezet és nem látogatom az idős rokonokat és hozzátartozókat.) Az a problémám, hogy Kína után már nagyvonalakban ismertük a vírus természetét és nem azokat védtük és tettük karanténba, akikre veszélyes, hanem mindenkit.

6. Igen, az a felvetés jogos, hogy mi lenne, ha leginkább a gyerekeket veszélyeztetné a járvány. Valóban sokkal nagyobb lenne a baj, mert a gyerekeket nem lehetne elkülönült karanténba tenni, mint ahogy az időseket lehetne(!), ha végre megjönne már a politikusaink esze. Bizony, akkor mekkora hiszti lenne, ha a gyerekek 5%-a belehalna!? (Hány olyan öreggel találkozunk, aki azt mondja, mindegy már neki, leélte az életét. És értjük, miről beszél.) Az egy más helyzet. De ez a felvetés is azt erősíti, hogy ez itt most egy hisztéria.

7. Igen azt szeretném, hogy mehessen az élet ugyanúgy tovább, mert nem látom be annak indokát, hogy egy olyan új influenza vírus miatt, amely a szokásos influenza vírusokhoz képest kétszer annyi idős, beteg ember halálát hozza előre - tönkre tegyük magunkat. Amikor elég lenne csak ezeket az embereket rendkívüli intézkedésekkel védeni.

Leírom Stockholmot jól ismerve mi van valójában. Sulik, meló, boltok, éttermek mennek valóban. Ésszel , maguktól nem pofáznak egymás arcába. Teraszok, székek kellő távon. Eleve szeparáltan élnek. Ritka a zsúfoltság. Sportos, erős népség. Az összes ország lezárta a határát igy a svédeknek már nem kellett. Öregek otthon maradnak vagy közel magukban sétálnak, cangáznak. Gyerekek, futárok viszik ami kell. A 2000+ halottjuk zöme ott is öregotthonokból meg migriszállásokböl ered. Azt fokozottan kezelik.

És azok a 'közlemények' mit mondanak? Miért nem ilyen egyszerű? Tudom, különféle celebek sírják tele a sajtót, milyen szörnyű volt a betegség, hogy lefogytak, stb. Én is éltem már át influenzát és tényleg szörnyű. De eszembe sem jutott a sajtónak panaszkodni, igaz akkoriban még nem nem számított sajtónak a naplóírás vagy a kocsmai hőzöngés.

https://www.bitchute.com/video..
Érdekes, vagy több ennél, bár csak a 40. percnél tartok.
Régebben arra jutottam, a COVID-19 egy influenzafajta, ami nem nagy megállapítás.
Mivel az influenzavírus évente mutálódik, folyamatosan jönnek az újabbnál újabb COVID-ok, és egyre nagyobb fegyverzettel, értelemszerűen.
A TB-knek rengeteg pénzbe kerülnek, az idősek egyébként is.
Ráadásul a világgazdaságot a Wall Street-"filozófia", a "tőke" szabad rablása, lopása, gyilkosságai padlóra küldte, miközben a Föld erőforrásait nagymértékben elszennyezte, visszafordíthatatlanul.
Azaz, Wall Street-világjobbítás: SAKK-MATT.
Ki kellett tehát találni valamit, beindítani egy folyamatot, amelynek - lásd: fasisztázás, raszistázás, migránskvóta - végeláthatatlan "vége" van.
Mellesleg, ha lúd, legyen kövés, hasznost a hasznossal összekötni nem mai találmány.
100 éve egy fedősztori, elképzelhetetlen abszurd kellett Izrael állam elindításához. Mások mellett, 1000 éves európai állam, Magyarország területének ellopása, lakosságának átlopása, ami abszolút abszurd kategória, és megcsinálták, elfedve ezzel is a valódi célokat.
Ma Izrael annektálja a Jordán-völgyét, ami a COVID-hiszti napjaiban nem is feltűnő. Mint volt anno a "népek börtöne" járványra hivatkozva Magyarországot eltörölni, ugyebár.

https://swprs.org/egy-svajci-o..
De senkit nem akarok befolyásolni, úgyis az következik, ami következik.
A svédek önazonossága már akkora mértékű felbomláson ment keresztül, hogy úgy gondolták, megtehetik:
az idős svéd csupán napi fogyóeszköz - elföldelhető, elégethető - és ez nem erkölcsi, de még csak nem is emberi/humán kategória.
Ez egy anyag, ami használat után értékét veszíti, így jobb mihamarabb kidobni.
A kék szemű, egykor szőke hajú öreg svédek pénzügyi támogatása már nem cool. - A mai hibrid svédek, "haladóbbnak demokratikusabbnak, - és ez a Soros-i nyílt társadalom axiómája: antirasszistábbnak tartják a távolról jött, sötét bőrű, fiatal félanalfabéták integrálását a "társadalmukba".
Ennyi a magyarázat, ez a fejlődés, Soros-i leírása... És "a fejlődésnek, a nyílt társadalmi gondolkodásmódnak mennie kell, előre".

Nem lesz visszalépés a START-ra, mert eleve fel tudott készüli az egészségügy a fokozott járványhelyzet kompenzálására. Térségünkben 6 hete van zárlat, azóta rengeteget finomodott a diagnosztika és a betegeke kezelése. Persze, hogy lesznek halottak, mint minden járványnál, és lehet, hogy sokan, de messze nem annyian, mintha nem lett volna zárlat, időnyerés, felkészülés, kórházi ágyak felszabadítása, gyógyszerfejlesztés és tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat.

Ami javíthatalanul, felszámolhatatlanul és örökre velünk lesz, az a vicsorító ellenzék és médiája - tehát a helyzet lehetséges legnegatívabb értékelése. Erre jó lesz felkészülni.

Nem neveltek ők, úgy gondolom.
Ellenben bambán bámulták a semmit, jó demokrata módra, hogy az élet majd úgyis megoldja, mi a fenének nevelném?

Ezért írtam úgy, hogy "idős és/vagy beteg".

Ez sértés. Nem feltételezem, hogy nem tud értelmezni néhány egyszerű mondatot, inkább az érzelmei ragadják el. És az általános hisztéria.

Azért a tények mégiscsak azt mutatják, hogy túlnyomórészt mindenütt idős és beteg emberek halnak bele, nem cukorbeteg gyerekek, de nyilvánvaló, hogy a felsoroltak és az alkoholisták, erős dohányosok, az elhízástól legyengült immunrendszerű személyek, és még bizonyára sorolhatók más betegségek is, veszélyben vannak. (Alighanem ismert vírusok támadásakor is.) Miközben a viszonylag jó állapotban lévő idősebb emberek nincsenek halálos veszélyben.

Én nem most, másfél hónap után okoskodok, hanem kezdettől fogva azon az állásponton voltam, hogy az életet és a gazdaságot nem szabad leállítani, a nyugdíjasokat viszont karanténban kell tartani, a betegeket, otthon ápoltakat pedig kiürített kórházakban, állam által kibérelt hotelekben el kell különíteni, természetesen állapotuktól függően, egyedi mérlegeléssel. A turizmus így is úgy is leállt, van kapacitás még a cukorbeteg gyerekek elkülönítésére is.

Azt is megértem, amit a kormány csinált, hogy az egészségügyet fel kellett készíteni a járványra, kellettek gépek, védőeszközök, de most már valóban nem mehet így tovább. Mert a kormányzat adóbevételekből gazdálkodik és ha nem folyik be elég, akkor hitelt kell felvennie. Nincs harmadik út.

Nekem pedig abban van igazam, hogy téged és a fajtádat agyon kellene verni. Ez sem másabb, mint életkor szerint eldönteni, hogy kinek van esélye az életre és kinek nincs! én arra szavazok, hogy rendben csináljunk úgy, ahogy a svédek, de a liberálfasiszta fajtádat irtsuk ki!

Nem, balliberális buggyant lakóssági társam, ha kiikszel, akkor nem lát többé, ahogy én sem. Tőlem is kapod az x-et és válaszolni- esetleg -más fog már helyettem!

Megértelek, de mi sajnos félünk, és féltjük szeretteinket is, úgyhogy most nem tudjuk figyelembe venni, hogy te meg nem.

Egyébként abban sem értek egyet Rajcsáyival, hogy beláthatatlan ideig velünk lesz a helyzet. Oké, nem tudjuk, meddig, de szerintem a nyáron túl már csak elvétve lesznek súlyos eseteg. Minden ismert ilyen típusú koronavírus belátható időn belül kifutja magát.

Mit jelent az, hogy tönkre tesszük magunkat? Pontosan azt jelenti. A lakosság nagy hányada dolgozik olyan szolgáltatási ágazatokban, olyan vállalkozásokban, amelyeknek a korlátozások bevezetése óta nincs vagy alig van bevételük. Nem termelődik meg a bérek fedezete és nem fizetnek adót. Nincs miből kifizetni a családoknak a számlákat, megvenni az élelmet és nincs miből támogatást nyújtania az államnak a vállalkozások és a rászorulók részére. Egy idő után az állami foglalkoztatottak bérére sem futja. És, ha egyre több család egyre kevesebb terméket vásárol, akkor a nélkülözhetetlenebb áruk iránt is csökken a kereslet, azokban az ágazatokban is nő a munkanélküliség, egyre kevesebb az adóbevétel és egyre több a támogatásra szoruló. Ezt a spirált nevezik gazdasági válságnak. Pár éve kerültünk ki egy ilyenből. Talán még emlékszik rá, milyen volt.

Látom, hogy a karanténban exponenciálisan szaporodik az amatőr filozófusok száma. Hogy jó-e a világ folyása, azon lehet elmélkedni (ha elegendő jövedelemmel, viszonylag biztonságban élünk). De irányt, utat, életmódot váltani, az nem egyszerűen akarat kérdése. Még egyéni szinten úgy-ahogy, de össztársadalmi szinten semmiképp. Az élethez jövedelemre van szükségünk, jövedelemhez munkával tudunk jutni, munkát pedig csak olyat tudunk végezni, amelyhez képzettségünk van. Ha végképp nem tudunk a képzettségünknek megfelelő munkához jutni, akkor át kell képeznünk magunkat olyan munkára, amilyen van. Csakhogy képzettséget jó esetben a hajlamaink és az érdeklődésünk alapján választunk és csak kényszerek hatására módosítunk rajta. Ha egy társadalom tömeges kényszerek alá kerül, az nem jót jelent.

Hogy az Isten mit szeretne? Ki tudhatja? Az sem biztos, hogy a 'világot' bármilyen utakra akarja terelni. Lehet, hogy csak a lelkünket terelgeti, nem a 'világot'.

Nyilván nekem, aki négy évig tanultam a SOTE-n járványügyet, majd te elmagyarázod a svéd modellt. És természetesen kőbuta vagyok. Értelmes ember már csak röhög a hülyeségeiteken. Újra mondom: a magyar népmesék bizonyíték arra, hogy a balliberális mindig velünk élt ebben az országban.

Ezt (és így) kérdezted annamanna nicktől:
"Az FFP2 és FFP3-as maszk mióta orvosi felhasználású, te ostoba állat?"

Legalább azóta orvosi felhesználású,
amióta
a Nemzeti Népegészségügyi Központ (vezetője: Müller Cecília)
kiadta az
"Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban"
című dokumentumot.

Olvasd, te ostoba bunkó:

"Az új koronavírus okozta megbetegedésre gyanús (kivizsgálás alatt álló), valószínűsített, illetve megerősített eset ellátása esetén kötelező a személyzetnek az alábbi egyéni védőeszközökből álló védőfelszerelést kell viselnie:
sebészeti orr/szájmaszk
vagy aeroszol képződéssel járó beavatkozások során megfelelően illeszkedő
(most figyelj, te ostoba bunkó!)
FFP2/FFP3 respirátor,
védőszemüveg vagy arcvédő, kesztyű (egyszer használatos), védőruha vagy köpeny (hosszú ujjú, egyszer használatos, vízlepergető anyagú).

"Az aeroszol-képződéssel járó beavatkozások során (pl. intubáció, légúti leszívás, bronchoscopia) a légúti izoláció szabályait kell betartani, és megfelelően illeszkedő
(megint figyelj, te ostoba bunkó!)
FFP2/FFP3 respirátort kell alkalmazni
védőszemüveg vagy arcvédő, kesztyű (egyszer használatos), védőruha vagy köpeny alkalmazása mellett."
https://www.nnk.gov.hu/index.p..

Addig könnyű is, míg azt hiszed, nem kell vele szembe nézned.

Állítólag ti normális emberek vagytok! Pedig nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés