Színt vált az Egyesült Királyság

2020. február 22. 15:49

Közel negyven év után újra kék útleveleket bocsát ki London.

2020. február 22. 15:49

Márciusban kezdődik a hagyományos kék brit útlevelek kibocsátása Nagy-Britanniában – közölte szombaton a brit belügyminisztérium. London a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) egyik jelképes jelentőségű mozzanataként hirdette meg a korábbi évtizedekben honos kék brit útlevél újbóli bevezetését a jelenlegi bordó helyett.

A bordó brit útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere. A brit belügyminiszter, Priti Patel által szombaton bemutatott új kék útlevél fedőlapja a „British Passport” feliratot viseli, ez alatt szerepel a királyi címer és a fedőlap aljára került az ország hivatalos megnevezése. Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.

Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az Európai Unió akkori elődje, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) iránymutatása alapján. Ez azonban soha nem volt kötelező, csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az útiokmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. február 24. 08:50
Not too big Britain.
Akitlosz
2020. február 23. 18:25
"Európai" azaz EU-s okmányok nem léteznek. Csak az EU tagállamainak vannak okmányai, mert azok az - elvileg - független államok, míg az EU - elvileg - nem az. EU állampolgárság és ennek megfelelő iratok nem léteznek, csak mese.
Tidal_wave
2020. február 22. 18:02
Most az ottani balosok meg libsik azt mondják majd, hogy erre bezzeg van pénz...
Esvány
2020. február 22. 17:37
Nem unalmas ez az állandó és értelmetlen putyinozás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik