Baloldali sajtólovagok jönnek a semmiből

2019. november 25. 16:59

Constantinovits Milán
Mandiner
Messziről érződik az újonnan hatalomba jutottakra jellemző neofita revánsvágy és az a buzgalom is, hogy minden hűséges harcostársat elhelyezzenek ilyen-olyan pozíciókba.

Új, ellenzéki fuvallatok söpörték ki a régi médiamunkásokat az önkormányzatokból a választásokat követően. Van, ahol teljes sorcserét hajtottak végre, van, ahol (egyelőre) csak vezéráldozatokat követelt az impériumváltás. 

A minap egy régi nyilatkozat jött velem szembe: Eötvös Pál, a MÚOSZ egykori elnöke a megboldogult Népszabadság hasábjain írt arról 2008-ban, hogy micsoda elánnal, milyen megengedhetetlen módon gyarmatosították az önkormányzati voksolás után a helyi sajtót az új polgármesterek. Szavait akkor egyértelműen a Fidesznek címezte, és a 2006-os választás után két évvel is fontosnak tartotta kárhoztatni az új városvezetőket a nagytakarításért:

Az országban sok száz helyi lap, rádió- és televízióállomás működik, döntő többségükben közpénzen. A nyilvánosság hatalmi manipulálása ebben a szférában a közszolgálati rádiót és televíziót érintő kísérleteknél lényegesen durvább és gátlástalanabb, mert míg azok ellenállásba is ütköző kísérletek, a helyi lapok, rádiók, televíziók és újabban internetes portálok - ma már tudomásul vett gyakorlatként - többnyire az önkormányzati testületek túlsúlyos oldalának, jellemzően a polgármesternek rendelt propagandaeszközök. Ennek demonstratív megnyilvánulása az is, hogy az önkormányzati választások után az új színezetű testületek, a párthovatartozásukat tekintve új polgármesterek egyik első dolga a helyi szerkesztőség, illetve szerkesztőségek feldúlása, lefejezése, a nekik nem tetsző munkatársi gárda szélnek eresztése vagy »átprogramozása«.

A helyi médiasakktábla újrarendezése persze minden polgármester szíve joga, nincs ez másként idén sem. Azonban az első keserédes tapasztalatok azt mutatják, hogy

a kivitelezés, a végrehajtás gyakran nem túl etikusan vagy épp méltányosan zajlik – elsősorban a főváros csataterein.

Messziről érződik az újonnan hatalomba jutottakra jellemző neofita revánsvágy és az a buzgalom is, hogy minden hűséges harcostársat elhelyezzenek ilyen-olyan pozíciókba.

Puhára esett például a pásztói választási vereség után Dömsödi Gábor, akit a DK karolt fel, így a hetedik kerület sajtósa lehet Niedermüller Péter mellett. A Ferencvárosban is gyorsan újraszabta a helyi médiát a főszerkesztő lecserélésével Baranyi Krisztina, aki aztán kínos magyarázkodásba is kényszerült egy frissen felröppent cenzúragyanú miatt.

A korábban még főpolgármesteri pozícióra is ácsingozó médiakalandor, Kálmán Olga is megtalálta számítását az újrakonfigurált fővárosi vezetésben és a DK ölelő karjai közt: Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes főtanácsadója lett. Így az ATV, majd a Hír Tv és a rövid, önálló politikai pályafutás után a baloldali városvezetésnél érhet révbe a stúdiók rettegett úrnője.

Nem túl szívderítő az újpesti sztori sem, itt a momentumos Déri Tibor és a korábbi újpesti főszerkesztő került egymással szembe: míg Déri ígéretet tett arra, hogy nem lesz politikai tisztogatás, a végén mégis sokakat elbocsátottak – a beszámolók szerint megalázó körülmények között. A vákuumot pedig régi-új zsoldosok töltötték be, élükön Balogh Gáborral. Azzal a Baloghgal, aki az alfahíres időkben az egyik legvitaképesebb, legkritikusabb tagja volt a Jobbik háztáji lapjának, és aki most

tökéletes szimbiózisban nevetgél, pironkodik, sopánkodik (mikor éppen hogy) a baloldal megmondóembereivel

a Sallerben. Nem lehetett túl hálás szerep vidáman szorgoskodni a Jobbik lassú amortizációjában sem, de ehhez képest Para-Kovács Imrével vagy Havas Henrikkel hétről hétre kedélyesen parolázni mégis meghökkentő ízlésficam.

Itt tartunk hát másfél hónappal a választások után, és vélhetően felbukkannak még újabb baloldali sajtólovagok a semmiből. A MÚOSZ figyelmeztető ujjától pedig továbbra sem kell tartaniuk.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Domsodi Gabor, Kalman Olga, Balogh Gabor - kemeny csapat ez, kemeny...
Mint azok is, akiket szolgalnak, Niedermuller, Cs.Nemeth stb.
A naftalinbol szedtek elo oket, mar jo dohosak lehetnek. Veluk aztan tenyleg nagy megujhodas jon!

Feladatunk, hogy a közbeszédben aktívan cáfoljuk a balos siserehad tendenciózus állításait.

Nem vagyok ennyire pesszimista: tegyük meg, ami rajtunk múlik, a többi a hivatásos kommunikátorok dolga.

Valami olyasmit olvastál, amit nem tudsz megmagyarázni, ezért megint ti akarjátok megmondani, hogy mi miről besszélgessünk.
A mocskos komcsik kiáltanak diktatúrát, amikor éppen azt építenek ki.

A folyamat és a végeredmény mindig ugyanaz. a rendes emberek dolgoznak , a balliberálisok bomlasztanak. Aztán a balliberális hatalomra kerül, tönkretesz mindent, hogy a mocskot, a szemetet maga után hagyva, hagyja, hogy a rendes emberek eltakarítsanak, dolgozzanak és gyarapítsanak, miközben új és új meglepően ostoba kifejezésekkel támadja újra a rendes embereket.

Soha semmit nem voltatok képesek létrehozni, csak ártani és pusztítani.

Nem szoksz le arról, hogy irányítanod kell a témát. Csak arról lehet szó, amit ti kimondani engedélyeztek.
Ez a ti véleménydiktatúrátok!

Diktatúra épül, de nem Orbán építi, hanem ti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés