A Fidesznek nem szabad belesétálnia a Budapest-csapdába – Párkányi Eszter a Mandinernek

2019. november 15. 8:22
Karácsony Gergely nem bír valós mozgástérrel, a kormánypártoknak pedig nem szabad megismételniük a Demszky-korszakban elkövetett hibákat. Párkányi Esztert, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük a fővárosi politika kilátásairól.

Korábbi írásainkban bemutattuk a Budapesten újra berendezkedő ellenzék első, várospolitikai és gazdálkodási szempontból erősen vitatható lépéseit, illetve beszámoltunk Karácsony Gergely pólusok közt lavírozó főpolgármesteri vonalvezetéséről is. Kérdés ugyanakkor, hogy a kerületekben és Budapest közgyűlésében jelenleg a többséget biztosító ellenzéki szövetség meddig őrizhető meg.

Alig telt el ugyanis egy hónap az önkormányzati választások óta, a fővárosban a kerületi polgármesteri székek többségét elnyerő ellenzéki szövetség tagjai már több alkalommal kerültek szembe egymással. Pesterzsébeten a Momentum képviselői léptek külön utakra, míg Budafokon a szocialisták bontották meg a választási egységfrontot; ráadásul Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának megbízása is töréspontot jelentett.

A várospolitikai kilátásokról, az ellenzék, illetve a Fidesz fővárosi stratégiájáról Párkányi Esztert, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük.

Az önkormányzati választásokat követően számos budapesti kerületben ellenzéki polgármesterrel és testületi többséggel kezdődik az új ciklus. Az eddigi intézkedések alapján megőrizhetőnek tűnik-e a működési fázisban is az ellenzéki szövetség?

Az ellenzéki pártok között ideológia szempontjából óriási a szakadék: a „horrorkoalícióban” a posztkommunistáktól az antiszemita szélsőjobbig képviseltetik magukat, az őket összetartó egyetlen kötelék az, hogy „Orbán-fóbiától” szenvednek. A közös ellenségkép persze általában ideiglenes együttműködéshez vezet, és nem egy erős „ragasztó”, de tény,

az önkormányzati választások versenyhelyzetet eredményeztek a kormánypártok és az egyébként töredezett ellenzék között. 

Lehet az októberi eredményeknek kihatása a 2022-re is?

A jobboldalnak mindenképp a „pesszimista forgatókönyvvel" érdemes kalkulálnia, azaz hogy az ellenzék összefogva fog nekivágni a 2022-es országgyűlési választásoknak. Az elmúlt hetek belső ellenzéki villongásai pusztán az egyes erők önállóbb arcélének kommunikációs szempontú alátámasztását szolgálják saját választóik irányába, egyféle fügefalevélként takarva azt, hogy valójában összenő, ami összetartozik.

Hogyan értékelhetők Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok első intézkedései?

Karácsony Gergely lassan egy hónapja Budapest főpolgármestere, ám ez idő alatt nem történt komolyabb intézkedés, nem sieti el a kampány alatt tett naiv és hangzatos ígéreteinek megvalósítását. Nem is csoda, hiszen kilenc év után jutott hatalomhoz a baloldal az önkormányzatokban, így el vannak foglalva az infrastruktúra és a pozíciók átvételével, újraosztásával. Látszatintézkedések, mint a senki által közelebbről nem ismert „klímavészhelyzet" kihirdetése, persze történtek, illetve az egyébként európai szinten is elismert kulturális beruházás, a Liget-projekt ellehetetlenítése egyelőre lefoglalja az új városvezetést. 

Mennyire tekinthető autonóm politikai szereplőnek az új főpolgármester?

Karácsony Gergely mozgásterét tekintve úgy tűnik, hogy azt a régi szocialista elit, újabb nevén Demokratikus Koalíció dominálja: elnézve a személyi kinevezéseket és a szellemi klímát, valójában a múlt árnyai kopogtak be a városházára. Jelenleg az a konzekvencia vonható le a fővárosi helyzetet illetően, hangozzék az bármily egyszerűen, de igaz: ha nem a Fidesz győz,

valójában a Gyurcsány vezette baloldal tér vissza.

Ennek tükrében milyen politikát érdemes folytatnia a Fidesz-KDNP képviselőinek, hogy visszanyerjék a választópolgárok bizalmát azokban a kerületekben, ahol most vereséget szenvedtek?

Elsősorban nem szabad belesétálni abba a „Budapest-csapdába”, amit annak idején főpolgármesterként Demszky Gábor is megácsolni igyekezett. Az ellenzéki narratíva ugyanis az lesz, hogy ők a „Budapest-pártiak", míg a kormány a „Budapest-ellenes”: Karácsonyék egy rossz értelemben vett politizálásba fognak kezdeni, konfrontációba igyekeznek majd belekényszeríteni a kormányt, miközben a városüzemeltetés a háttérbe szorul. A jogszabályok viszont világosan lehatárolják, mi kormányzati és fővárosi önkormányzati kompetencia: ahol tehát a budapesti városvezetés együttműködést szeretne – például fejlesztések terén –, a kormánynak, már csak a budapestiek érdekében is érdemes kooperálnia, viszont ha Karácsonyék ezt elutasítják, akkor felesleges erőltetnie. Akarata ellenére senkivel sem lehet jót tenni, a választók úgyis ítéletet mondhatnak három, illetve öt év múlva.

***

Portrékép: Földházi Árpád

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár a próféta beszélne belőled.

Ja, ilyen Medgyesy 2.0
Gyurcsanynak eppen jo kesztyubab.
De remeljuk, rajta is tulleszunk, amint amazonon is tuljutottunk.
Es aztan mar csak Jakab Petert kell kibirnunk.
Vicc volt.

Karácsony a 2002-es recept alapján lett főpolgármester. Ő volt a szerencsétlen, csetlő-botló figura, akit a gaz jobboldal állandóan bántalmaz. Mint annak idején Medgyessyit. Később majd itt is jöhet a valódi jelölt, akivel nem tudtak volna nyerni. Ha felidézzük azt a felvételt, ahol Karácsony elismeri, fenyegették, megfélemlítették, hogy hatalmi kérdések közelébe nem engedték, csak azokon kívül volt mozgástere, akkor felmerül a kérdést most miért engednék el ezt a kézben tartható figurát?

Ugyanolyan tárgyilagosan kritizálták Karácsonyt, ahogyan a baloldal kritizálta Tarlóst. Karácsony amolyan elő kormányváltóként jelentkezett be, hát akkor viselje az erre adott reakciót. Ő könyörgött Tarlósnak, ne legyen durva a kampány, és mielőtt hitetlenkednél, ezt maga Karácsony sem cáfolta.

Tarlós a berlini metrót hozta fel, hogy ott sincs klíma.

Az őt megválasztó tábor fanatikus és benyeli azt is, hogy egy víz-gáz szerelő, a Vezér barátja lett az ország leggazdagabb embere...

Látszik, hogy gőzöd sincs arról,
mi a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia álláspontja a Regnum Marianum templom újraépítéséről.
Nos, az álláspontja
EZ:
"A templomépítés az érintett egyház legbelsőbb ügye, nem civil kezdeményezés. A gyalázatosan lerombolt Regnum Marianum-templom helyett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a '90-es években a Zoborhegy téren nagy templomot és plébániát épített Regnum Marianum néven. Az efféle Budapest más részére vonatkozóan terjesztett javaslatok – különös tekintettel arra a tényre, hogy nem a katolikus közösség, hanem civil kezdeményezés részéről indulnak ki – nem feltétlenül szolgálják a magyarság ügyét.
Ha a kormánynak szándékában áll ennek a lelkipásztori használat szempontjából nem nélkülözhetetlen, de tiszteletre méltó nemzeti jelképnek a megépítése és nem emlékműben, hanem templomban gondolkodik, úgy érdeklődéssel várjuk javaslatát.
MKPK Titkársága"
2011.03.01., katolikus.hu
https://regi.katolikus.hu/cikk..

Használod a szót, de nem tudod,
hogy mi a "zöldfelület", és azt sem tudod, hogy abba miket lehet beleszámolni.
Neeeeeem, a "zöldfelület" az nemcsak "fák és egyéb növényzet".
(Most kapaszkodj!)
Zöldfelület az egész évben állandó VÍZFELÜLET is,
ha ott állandó vízi élővilág is van (ld.: OTÉK).
Na, a városligeti park zöldfelületi növekedése LEGFŐKÉPPEN annak az eredménye, hogy a Városligeti tó állandó vízfelületét igen jelentősen megnövelik.
(Ami persze dicséretes dolog, de az nem, hogy ennek zöldfelületként való beszámításáról
a magadfajta, egyoldalúan tájékozott embereknek fingjuk sincs.)

Nekem hitelesebb volt minden interjúnál a hangfelvétel Karácsonyról. Ott nem kérdésekre válaszolt, ott magától mondta el azt, amit elmondott.

Ne szóld le őket. Mi sem szeretjük, ha agyhalott birkaknak neveznek minket. Legyünk különben náluk. Nekünk van mire.....

Amit Városligeti tóról írtam az TÉNY.
Érted? TÉNY!
Bizony, a tó állandó vízfelületét beleszámítják a zöldfelületbe.
A Persányi Miklós miniszteri biztos által vezetett Liget Park Fórumok rendezvényén,
a Liget Mérnök Konzorcium képviselője a prezentációjának
utolsó táblázatában
"Zöldfelületek számítása – tervezett állapot", "Vízfelület beszámítása OTÉK alapján"
címmel világosan be is mutatta.
Tessék, győződj meg róla a saját két szemeddel:
http://www.varosligetpark.hu/w..

Hogy te vill. mérnök vagy, attól még nem kellene a Liget projekt témában úgy vitába szállnod,
hogy még alapvető fogalmakat, illetve tényeket SEM ismersz.

A Liget projekt komoly ellenzői (már 2013-tól) az érintett szakmák (urbanista, építész, tájépítész)
szakmai szervezetei, illetve képviselői. Ők elsősorban azért ellenzik, mert a projekt erőltetői önkényes kijelöléssel a városligeti park területén akarják ezeket az új beépítéseket.
Látszik, hogy neked erről gőzöd sincs.
Megkajáltad a kormányzati propagandát, hogy ezt a "csodálatos" projektet csak szakadt, hőbörgő hajléktalanok, meg ellenzéki politikusok nem akarják.

A tájékozatlanságoddal csak magadat égeted.

Ha már a Liget projekt mellett ágálsz,
legalább azt nézted VOLNA meg,
hogy a projekt szerint mik épülnek (már most) a Dózsa György út mentén!
Hogy lehetne oda "benyomni" a Regnum Marianum épületét az egykori helyére?
A Néprajzi Múzeum 22 m magas épületszárnya, meg a Dózsa György úti mélygarázs közé?
Mit mondjak, "jól" nézne ki:
a Műcsarnok meg a Regnum Marianum között a Néprajzi Múzeum két 22 m magas épületszárnya.
Na ne hülyéskedj, mert úgy maradsz...

1.)
NEM beszélek mellé.
A Regnum Marianumról történt szóváltásunkban
én a Regnum Marianumról beszéltem
(MKPK közlemény idézése, illetve, hogy a Regnum már nem "nyomható be" a korábbi helyére).

2.)
Primitív ráolvasásokkal ne próbálkozz
– hogy mit tudok, azt majd én közlöm: azt tudom, hogy NINCS igazad (hogy miért, azt korábban írtam)
– "zöld-vörös" ám az öreganyád kínja!

3.)
Csak reméld, akár nagyon is.

4.)
Hol lehet olvasni azokat a hozzászólásaidat, amikben nem értettél egyet a kormánnyal?

Ezt ne nekem, hanem antioxi nicnek írd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés