Karácsony: Nem ígérjük, hogy nem fogunk hibázni

2019. november 05. 11:35

Az új főpolgármester szavaival nyitotta alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés. A vendégek között információnk szerint ott van Gyurcsány Ferenc is.

2019. november 05. 11:35

Karácsony Gergely főpolgármester tíz, Budapest elkövetkező öt évét meghatározó alapértéket határozott meg a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén kedden. A nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen, az eskütétel után mondott beszédében Karácsony Gergely úgy fogalmazott: tíz olyan alapértéket tart fontosnak, amelyekhez foggal-körömmel ragaszkodni fog.

Az általa felsorolt tíz érték: Budapestnek nincsenek első- és másodrangú polgárai; a város vezetőinek az ittlakók érdekeit kell szolgálnia; a lakhatást alapvető jognak tekintik; kiveszik részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből; óvják a város épített és természeti örökségét; előnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat; biztosítani kell a belső és a külső kerületek egyenletes fejlődését; támogatják a kulturális sokszínűséget; a fővárosaik véleményét minden fontos kérdésben ki kell kérni; Budapestnek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie.

A főpolgármester kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttműködésüket erősítse. Mint lapunk megtudta, az alakuló ülésen ott van Gyurcsány Ferenc is, a DK elnöke is, aki meghívott vendégként vesz részt azon.

Gyurcsány volt testőre lett a főrendész

Handl Tamás váltja szerdától Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) igazgatói posztján – döntött a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igennel, három nem szavazat ellenében, két tartózkodás mellett támogatták a képviselők, így a rendészeti igazgatóság élére Handl Tamást – aki eddig a Készenléti Rendőrségen alezredesként szolgált, de korábban Gyurcsány Ferenc testőre is volt –  választották meg határozatlan időre.

Pető György közszolgálati jogviszonya közös megegyezéssel szűnik meg.

Öt Karácsony-helyettesből a DK-s Gy. Németh lett a legegyenlőbb

Főpolgármester-helyettesé választották Gy. Németh Erzsébetet, Tüttő Katát, Dorosz Dávidot, Kiss Ambrust és Kerpel-Fronius Gábort. Karácsony Gergely főpolgármester első helyetteseként mutatta be Gy. Németh Erzsébetet (DK), aki a humán- és kulturális területek igazgatója lesz. A főpolgármester arra kérte helyettesét, mindig figyelmeztessen, hogy a közgyűlés döntéseinek középpotnjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Közép-Kelet-Európa kulturális központjává váljon.

Tüttő Kata (MSZP) a városüzemeltetésért vállal felelősséget, Karácsony Gergely őt arra kérte, hogy a főváros cégek működésük során soha ne veszítsék szem elől az ügyfeleket, a város olajozottan működjön. A főpolgármester régi barátjaként és harcostársaként jellemezte Dorosz Dávidot (Párbeszéd), akinek elmondása alapján az lesz a feladata, hogy Budapestet segítsen „átrángatni” a huszadik századból a huszonegyedikbe, a klímavédelmi feladatokból meglévő lemaradások bepótlása mellett.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) a korrupció ellenes harcért, az átláthatóságért felel, amit Karácsony Gergely úgy fogalmazott meg, hogy ő lesz „Budapest lelkiismerete”. Kiss Ambrushoz a fővárosi pénzügyek és a városháza üzemeltetése tartozik majd. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a szavazást megelőző vitában elmondta, nem értenek egyet azzal, hogy öt főpolgármester helyettest is válasszon a közgyűlés. Úgy fogalmazott, az új többség lehetett volna mérsékeltebb, a feladatok száma ugyanis nem indokol ilyen sok helyettest, ezért szerintük pártok közötti megállapodás állhat mögött.

Karácsony Gergely válaszában kijelentette, a főpolgármester-helyettesek a város érdekét szolgálják, fizetésük pedig nem tétel a fővárosi költségvetésnek.

(MTI, Mandiner)

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Józan_ész
2019. november 06. 20:47
Saksafar: Gy.F. és a régi-új bukott emberei munkáját már ismerjük. Előbb-utóbb az új generáció is totál megismeri Őket. Legalábbis ebben bízom! Ami a csinálást illeti, nem tartom valószínűnek, hogy lesz bármilyen csinálás, vagy ha lesz is, abban nem hiszem, hogy túl sok köszönet lesz. Kari Geri az eddigiek alapján azt mutatja, hogy túl gyenge ahhoz, azaz egy egyszerű báb, hogy bárminek is ellen álljon, amit a háttérben ráerőltetnek. Nagyon jól mutatja a gyengeségét az, hogy a véreskezű Gy.F. nemcsak simán meghívott vendég volt a Városházán tegnap, hanem az első sorban előre lefoglalt széket is kapott, nem beszélve az embereinek mindenféle pozícióba juttatásáról. Félek attól, hogy Budapesten túl sok változás, főleg jó és szép változás nem igazán lesz, már ha lesz egyáltalán bármilyen más változás a mostani Budapesthez képest. Kétlem, hogy tévednénk! De ne legyen igazam! Abban sem vagyok biztos, hogy a Kari Gerire, és a ballibekre szavazók valójában ezt szerették volna. Szerintem nem a Gy.F. és az embereinek a visszajuttatása volt a céljuk. De lehet, hogy ezt is rosszul látom.
Esvány
2019. november 06. 08:32
"Karácsony: Nem ígérjük, hogy nem fogunk hibázni" Úgy értsük: lehet, hogy lesz valami, amit tévedésből nem fúrtok meg?
tevevanegypupu
2019. november 06. 07:20
Draskovics és Gy.Németh jelenléte és vezetői képességei, biztosítják a sikert, amit Karácsony szakértelme - ahogy kiválasztotta csapatát - is bizonyít..Ahogy így elnézi az ember, Gyurcsány csapatába vetett bizalma változatlanul töretlen..a 2002-2010 közötti időszak köszönt vissza a jó Budapestre..Jó sok zöldség..A bolseviknácizmus helyét átveszi a zöldnácizmus..
Bástyaelvtárs
2019. november 05. 22:35
no, úgy néz ki betartja a választási programját Karácsony
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!