Életvédelem, abortusz, szuperkórház, Salvini, Kaláka – itt a Mandiner hetilap 10. száma!

2019. november 14. 7:30

Írta: Szalai Laura
Hol kezdődik az emberi élet? Hol találkozik és hol ütközik abortuszpártiak és életvédők érvrendszere? Mi történik az anyaotthonba került nőkkel, s mi lesz a nők mellett a férfiak sorsával és érzéseivel az abortuszok ügyében? Mi lesz a budapesti szuperkórházzal és a szakképzési rendszerrel? Milyen politikai jövő vár Matteo Salvinire, s hogy állnak a bonyolult orosz-török kapcsolatok? Van-e valódi értéksemlegesség? És kinek mit jelent az ötvenéves Kaláka együttes? Mindezt megtudhatják a Mandiner tizedik számából!

Élet vagy élet? – tesszük fel a kérdést címlapos összeállításunkban, amelyben az abortusszal és életvédelemmel kapcsolatos vitákat és dilemmákat mutatjuk be olvasóinknak.

Ebben vitainterjút olvashatnak Frivaldszky Edittel, az Emberi Méltóság Központ igazgatójával és Juhász Borbálával, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársával, akiket többek között arról kérdezett Konopás Noémi, hogy dönthetünk-e valakinek az életéről, és hogyan készítsük fel a gyerekeket a szexuális életre. Lelki nyomás, a válsághelyzet fogalma, az abortusztabletta – mind terítékre került a beszélgetés során.

Megismerhetik két édesanya megrendítő történetét is, akik egy Pest megyei anyaotthonban beszéltek az abortuszaikról Klementisz Rékának. De nemcsak az édesanyák, hanem az érintett édesapák helyzetével, érzéseivel, az abortuszt körülvevő pszichológiai dilemmákkal is foglalkozunk Gacsályi Sára körképében; Szilvay Gergely pedig egy ír szenátor-aktivistát kérdezett a közelmúltban hozott radikális északír abortuszszabályozásról. 

Az Első karaktert ezúttal Szilvay Gergely jegyzi a Baloldal Holding Zrt.-ről.

Közélet

Folytatódik a parlamenti ülésszak, lapunk ezúttal Oliver B. Szerdahelyi szociológushallgató gondolatain keresztül ismerhetik meg a legutóbbi parlamenti történéseket.

Elvérzik az új főpolgármester előtt a gigantikus szuperkórház? – kérdeztük Bedros Róberttől, a dél-budai szuperkórház építéséért és üzemeltetéséért felelős miniszterelnöki megbízottól, aki állítja: hacsak nem kap más utasítást a kormányfőtől, meg fogja építeni a komplexumot. 

Ismét reform előtt a szakképzés, a kormány szerint javulhat a ma még több sebből vérző rendszer. A szándékok szerint akár kétszer nagyobbak lehetnek az oktatói fizetések, kiterjesztik a tanulói ösztöndíjrendszert, és a fiataloknak biztosabb  elhelyezkedésük lesz a munkaerőpiacon. A szakma egy része azonban szkeptikus. Riportunkból megismerhetik a reformmal kapcsolatban felmerülő aggályokat. 

Külhon & Külföld

Egy korrupcióval vádolt román politikus, Dan Barna mellett állt ki a Momentum elnöke az ottani elnökválasztás kampányában. Vajon mennyire igazodnak el Fekete-Győr Andrásék a román politika útvesztőjében? – Külhon rovatunkban utánajártunk.  

Putyin és Erdoğan a minap külön-külön érkeztek Budapestre, de egymással is gyakran találkoznak. Estefán Zsolt külpolitikai elemzéséből megtudhatják, hogy a két elnöknek és az általuk irányított Oroszországnak és Törökországnak milyen közös ügyei vannak a konfliktusoktól a vetélkedésen át az együttműködésig.

Bár Matteo Salvini épp kigolyózta magát a hatalomból, így is róla szól minden az olasz politikában. Most a régiókon keresztül indul Róma visszahódítására. Kohán Mátyás nagy Salvini- és Liga-sztorijában arról olvashatnak, hogyan emelkedett fel az egykori regionális, szakadár erő a legnépszerűbb politikai párttá Olaszországban.

Külpolitikai véleménycikkünket Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója jegyzi az ENSZ gyengülése utáni új világrendről.

Precedens & Makronóm

Nincs valódi értéksemlegesség – Precedens rovatunkban rámutatunk, hogy bár az állam ideológiai semlegességének elve a liberális demokráciák egyik alapköve, a gondolat már önmagában is ellentmondásos. 

Makronóm rovatunkban megismerhetnek két metálrajongó felvidéki gitárost, akiknek a célja az európai ismertség, de akadálynak tartják, hogy nemcsak az amerikai, de még az európai vásárlók is a tengerentúli gitárokat választják legszívesebben.

Meta, Élet & Utolsó figyelmeztetés

Meta rovatunkban Böszörményi Nagy Gergely folytatja könyvrecenzió-sorozatát: ezúttal a huszonegyedik századról mint a hálózatok befolyásának koráról ír Niall Ferguson műve alapján.

Pest szívében máig megmaradt egy vívóterem, kalandos idők tanújaként. Budapesti történetek című kisrovatunkban Ambrus Balázs bemutatja a vívás Astorián, a Semmelweis utca 2. szám alatt található szívcsakráját.

Feminens kisrovatunkban Cuk Somi Évát mutatjuk be, akinek családja Szlovéniában, a magyar határtól néhány száz méterre több mint ötven éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, mezőgazdasággal. 

Hogy repül az idő – ötvenéves a Kaláka együttes! A formáció 1969. november 26-án egy pesti kocsmából indult, és bár gyerekeknek szóló dalok tették ismertté, a karon ülőtől a botra támaszkodóig többgenerációnyi közönségnek jelent közös nevezőt. 
Összeállításunkban az együttes négy tagja, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Becze Gábor vall az elmúlt öt évtizedről; emellett pedig pályatársak, tisztelők, követők köszöntik a verséneklés műfaját feltámasztó Kalákát – akik még a Tetris-kihívást is vállalták a kedvünkért! 

Arctér kisrovatunkban ezúttal Suri Vera gépészmérnököt, a soproni ételdobozok kezdeményezőjét ismerhetik meg. 

A Mandiner hetilapot, mint mindig, elődlapunk, az Utolsó Figyelmeztetés szerzőinek rovata zárja: Névai Gábor a Szabad Európa Rádió egykori jelentőségére, felelősségére – és felelőtlenségeire – emlékezik. 

 

***

 

Hetilapunk elérhető az újságárusoknál, az előfizetési lehetőségekről pedig – a most induló karácsonyi akcióval egyetemben – itt olvashatnak.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés