Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

2019. november 8. 20:13

Száraz Dénes
Ma7.sk
Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva.

„A PS-Spolu programbemutatóján megjelent Donáth Anna is, a magyarországi Momentum párt alelnöke. A Progresszív Szlovákia és a Momentum között ugyanis érvényes megállapodás van az együttműködésről, ezért nem véletlen a magyarországi politikus megjelenése a rendezvényen. Kifejezendő ezzel, hogy pártja kivel rokonszenvezik, kit kíván támogatni a szlovákiai parlamenti választásokon. A Momentum »történelmi felelősségéről« beszélt, a magyarországi olimpiai rendezés meghiúsításában is ezzel érvelt a párt pár éve, amikor színre lépett a politikában.

Kihangsúlyozta, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a PS, a Spolu és a Momentum. Ezzel előrevetítette azt az utópisztikus jövőképét, hogy ne adj, Isten valamikor Magyarországon a Momentum, Szlovákiában pedig a Progresszív Szlovákia fog kormányozni. Nem véletlen a Momentum és a DK magyarországi összefogása, hiszen Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek a Momentum sajátos elképzelései alapján. Emlékezzünk csak vissza, miként tette a magyarországi exkormányfő a nemzetárulás szégyen-napjává 2004. december 5-ét.

Donáth Anna a Felvidéken, főnöke, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén járt hasonlóan »nemzeti« céllal. Ő Erdélyben biztosította támogatásáról az USR-PLUS államelnökjelöltjét, a román nemzetiségű Dan Barnát, a magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben. A román jelöltet ráadásul  korrupcióval, közel 6 millió eurónyi uniós forrás »eltüntetésével« gyanúsítanak.

Azt szokták mondani ilyen esetben, hogy mindig megtalálja a zsák a foltját, megtalálta a Momentum is liberális testvérpártját Erdélyben és a Felvidéken is! Ugyanúgy, ahogy a Progresszív Szlovákia a saját »magyarjait«, akiknek a most-hidas vegyesmentalitás talán már túl magyarkodónak is bizonyul. Beleszlovákosítottak tehát rendesen!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagy felvidéki magyarok vagyunk szlovák állampolgársággal, rengeteg sebbel, amit az államtól elszenvedtünk, vagy szlovák állampolgárságú szlovákok magyar gyökerekkel. Ez az utóbbi az asszimiláció. Nem biztos, h. egy gyereknek jó, ha nem az anyanyelvén végzi el az iskoláit, nem a saját nemzettársai körében.

Nincs igazi kettős identitás. Van, mikor választani kell, focicsapatot, szolidaritást valakivel, v. valamilyen ügy mellé oda kell állni, más mellé meg nem.

Malina Hedvig. Végül, ha jót akart a családjának, a szlovák fdérjével együtt haza kellett jönnie. Kettős állampolgársági ügyek. Tamás Ilonka néni és a lánya. Ennyit az állam jóakaratáról az őshonos kisebbséggel kapcsolatban.

Itt valakik nagyon elszakadtak a válóságtól.

Az az édesanya, aki napi min. 9 órát tölt távol az otthonától, tudja befolyásolni, h. a gyereke mit gondoljon a világról, de nehezen, kicsi a közösen eltöltött idő.

Felértékelődik az iskola szerepe a nevelésben. Nagyon NEM mindegy, milyen világ nézetű pedagógusok oktatnak.

Számíthatna, elvileg, a templom is. Az egyházak tudomására van hozva, h. ha jót akarnak maguknak, maradnak a szorosan vett hittannál. Van, akire ez hat, és hát tényleg, már miért a hittantanárnak kellene hazaszeretetet, nemzettudatot oktatni?

Ez az ifjúság ilyen. Tele vannak azok a szakok, amik nem igazán nyújtanak megélhetést segítő képzést, viszont NEM kell matematikából felvételizni. Ebből ez jön ki. Az ott oktatók elkötelezettségeit meg kár is firtatni. Évtizedek kellenek, h. változás legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés