Sorsfordító lesz a 2019-es önkormányzati választás?

2019. augusztus 26. 10:20

Kovács András
Facebook
A nagy kérdés, hogy a 2018-ban még másfélmillió szavazót összegyűjtő Jobbik és LMP hívei, vajon milyen irányba indulnak októberben.

„A közelgő önkormányzati választás kapcsán most egy nagyon érdekes jelenségre hívnám fel a figyelmet. A mostani voksolás nagyjából a 30 évvel ezelőtt kezdődött rendszerváltás évfordulójára esik. Ebben a 30 évben a magyar pártpolitikában egy nagyon érdekes hullámzás figyelhető meg. 1989-1999 között egy olyan pártszerkezet jellemezte az országot, hogy egyetlen domináns párt sem volt, folyamatosan hullámzott a pártok támogatottsága. 1990-ben, 1994-ben, és 1998–ban is hat párt jutott be a parlamentbe, és tudott frakciót alakítani. Az első nagy változás 1999-ben kezdett körvonalazódni. 20 évvel ezelőtt kezdett kirajzolódni, hogy az MSZP és a Fidesz a teljes választói népesség 85-90 százalékét lefedi, és a kisebb alakulatok a jelentéktelenségbe vesznek. Mindennek a megerősítését a 2002-es országgyűlési választás jelentette, amikorra két mamutpárt jött létre.

1999-2009 között a Fidesz és az MSZP uralta a magyar politikát. Brit, ausztrál és amerikai mintára kétpártivá vált a magyar pártrendszer. Úgy tűnt, hosszú ideig semmi sem veszélyezteti a Fidesz-KDNP pozícióit a jobboldalon, és az MSZP-ét a baloldalon. A Gyurcsány-kormány roppant gyenge és káros teljesítménye, és az általuk okozott gazdasági válság, azonban megsemmisítette a baloldalt. A 2009-es EP-választáson hatalmas győzelmet aratott a Fidesz, és a semmiből a harmadik helyre jött fel a szélsőjobboldali Jobbik. A 2010-es országgyűlési választás pedig ugyanezt az eredményt hozta.

2009-et követően nagyon sokan arról beszéltek, hogy csak időleges lesz az a pártszerkezet Magyarországon, hogy a Fidesz van domináns pozícióban, míg a többiek a középpárti státusz határán billegnek. A 2009-2019-es időszakban bár voltak olyan pillanatok, amikor a Jobbiknak volt esélye arra, hogy versenyre kelljen a Fidesszel, de Vona Gábor hatalmas taktikai tévedései mára a Jobbikot a teljes jelentéktelenségbe vitte. A pártszerkezet stabil maradt, a Fidesz domináns pozícióban maradt a mögöttünk hagyott EP-választáson is.

Nagy változás volt a hazai pártszerkezetben, hogy a májusi EP-választáson a Jobbik és az LMP gyakorlatilag megsemmisült, és helyüket az MSZP, és annak utódpártjai próbálják betölteni. Az önkormányzati választáson gyakorlatilag az egykor nagy erővel bíró MSZP és annak utódpártjai (DK, Momentum) álltak fel az ellenzéki oldalon. Innentől kezdve tehát a fő kérdés, hogy visszatér-e az 1999-2009 közötti kétpártrendszer. Az ellenzéki oldalon jól látszik az összetömörülés, a nagy kérdés, hogy a 2018-ban még másfélmillió szavazót összegyűjtő Jobbik és LMP hívei, vajon milyen irányba indulnak októberben. Az EP-választáson nagy részük otthonmaradt, más részük pedig a Momentum és a DK irányába ment. Október 13-án este minden bizonnyal sokkal okosabbak leszünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizonnyal okosabbak leszünk és még az állítmány és az alany egyeztetése is könnyebb lesz ( "Vona Gábor hatalmas taktikai tévedései mára a Jobbikot a teljes jelentéktelenségbe vitte.")

Jogos.

Megkockáztatom, hogy nem lesz egyetlen (!) ún. Jobbik színeiben induló polgármesterjelölt sem. Eleve alig indul ún. jobbikos politikus, de e kevés közül is Mirkóczkiról (aki ugyebár a párt országgyűlési képviselője, egyúttal szóvivője) konkrétan tudom, hogy NEM az ún. Jobbik jelöltjeként indul...

Meg pár napjabl volt hír, hogy Komárom-Esztergom megyéven listát sem indít az ún. Jobbik, hanem KÖZÖS MSZP/DK/ún. Jobbik/stb. LISTA lesz... van még lejjebb?
(Van, a következő logikus lépés a pártfúzió lenne. )

Tedd rendbe a kronológiát.
A válság 2008-tól jött.

Az ország addigra már padlót fogott.

Annyi a kérdés, hogy az anti-Orbán szavazók- mert a 90%-uk egyszerűen gyűlöletből és ostobaságból szavaz a haladárokra- etetik-e még ezt a semmire se kellő bandát. Azért nagy az ajvékolás, mert ha most elbuknak, akkor nem lesz pénzcsap.

És jön a legszörnyűbb számukra, dolgozniuk kell!

Te most hülyéskedsz?
2008-ban jött a világválság. Ha két kattintást ( wikipedia) sajnálsz, akkor plasztikusan emlékeztetnélwk a 2006 nyarán elhangzott őszödi beszédre: "A VILÁGGAZDASÁG PÁRATLAN PÉNZBŐSÉGE..."

Utódja-e Donáth Anna Donáth egykori MSZP-s képviselőnek?

"Úgy tűnt, hosszú ideig semmi sem veszélyezteti a Fidesz-KDNP pozícióit a jobboldalon, és az MSZP-ét a baloldalon."

De szerencsére jött a Nagyformátumú Feri :)

A Mozgalom elvesztette szervezetét, célját. Royt levették. Jàkob facebookozik. Keresi a Föld tüdejét Google Mapben.

A Momentum a komcsik utódai.

420 ezer szavazó hitt bő egy éve Ron Weber kampànyànak hogy Detti ME lesz.

A 444 az etalon?
Egyébként meg mivel semmi újat nem mond, azt is hibásan, begorombultam, nagyon is decensen.
Szívem joga, vagy nem?

Válaszok:
Megtalálta | 2019. augusztus 27. 15:30

Nem számítok nagy meglepetésre. A Fidesz besöpri a szavazatok több mint 50%-t, az ellenzéki kavalkádból meg szerintem a függetlenek fognak profitálni, mert a pártok és jelöltjeik, illetve azok támogatói közt térképpel sem lehet már kiigazodni.

Leírta a véleményét a várható választási eredményről. Totál nem értem, mit lehet ezen begorombulni. Nem írt semmi extrát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés