Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni

2019. augusztus 18. 10:55
Kína inkább elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen.

Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértőt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról kérdezték, annak apropóján, hogy előbbi szeptember 1-től életbe kívánja léptetni a korábbi büntetővámok által eddig nem sújtott kínai árucikkek behozatalának jelentős részére a pótvámot. Ugyan Donald Trump amerikai elnök kedden az érintett árucikkek csaknem hatvan százaléka - egyebek mellett mobiltelefonok, laptopok, egyes játékok, számítógép-kijelzők, cipők és ruhaneműk - esetében december 15-re halasztotta a legújabb pótvámok életbe léptetését, de a büntetővámok december közepétől így is az Egyesült Államokba irányuló kínai export jelentős részét érinteni fogják.

Csath Magdolna elmondta: az amerikai elnök a közelgő karácsonyra tekintettel vett ki egyes termékeket – mobiltelefonokat, számítógépeket, gyermekjátékokat – ideiglenesen a büntetővám hatálya alól. A büntetővám ugyanakkor érinti a mezőgazdasági és a ruházati termékeket.
Kína mezőgazdasági exportja az Egyesült Államok felé nem túl nagy, ez nem rázza meg a kínai gazdaságot, a ruházati termékekre kivetett büntetővám viszont problémát jelenthet a kínai gazdaságnak. – jegyezte meg.

A szakértő felidézte: az Egyesült Államokban jövőre elnökválasztást tartanak, a jelenlegi elnök, Donald Trump pedig a kampányában azt ígérte, megőrzi az Egyesült  Államok elsőségét, Kínával szemben is. De - jegyezte meg a szakértő - a háttérben egy gazdasági-hatalmi harc is áll: Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen.

Csath Magdolna felvetette: a kereskedelmi háborúban két világlátás is ütközik; az amerikai szemlélet rövid távon minél nagyobb eredményt szeretne elérni, Kína viszont hosszútávon gondolkodik.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2018. 01. 29. 19:43 MTI

Kína hiába nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, mégis az!

Tavaly 5,3 százalékkal 1,691 milliárd tonnára nőtt a világ acéltermelése az egy évvel korábbi 1,606 milliárd tonnáról a legnagyobb acéltermelőket tömörítő Worldsteel adatai szerint.

A Worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják.
A VILÁG ACÉLTERMELÉSÉNEK CSAKNEM FELE KÍNÁRA ESIK, piaci részesedése 49 százalékról 49,2 százalékra emelkedett tavaly.
Az ázsiai ország tavalyi acéltermelése 831,7 millió tonna volt, 5,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Érdekes és régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy Dél-Korea acéltermelése, meghaladja Németországét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés