Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni

2019. augusztus 18. 10:55

Kína inkább elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen.

2019. augusztus 18. 10:55

Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Amerikai Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértőt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról kérdezték, annak apropóján, hogy előbbi szeptember 1-től életbe kívánja léptetni a korábbi büntetővámok által eddig nem sújtott kínai árucikkek behozatalának jelentős részére a pótvámot. Ugyan Donald Trump amerikai elnök kedden az érintett árucikkek csaknem hatvan százaléka - egyebek mellett mobiltelefonok, laptopok, egyes játékok, számítógép-kijelzők, cipők és ruhaneműk - esetében december 15-re halasztotta a legújabb pótvámok életbe léptetését, de a büntetővámok december közepétől így is az Egyesült Államokba irányuló kínai export jelentős részét érinteni fogják.

Csath Magdolna elmondta: az amerikai elnök a közelgő karácsonyra tekintettel vett ki egyes termékeket – mobiltelefonokat, számítógépeket, gyermekjátékokat – ideiglenesen a büntetővám hatálya alól. A büntetővám ugyanakkor érinti a mezőgazdasági és a ruházati termékeket.
Kína mezőgazdasági exportja az Egyesült Államok felé nem túl nagy, ez nem rázza meg a kínai gazdaságot, a ruházati termékekre kivetett büntetővám viszont problémát jelenthet a kínai gazdaságnak. – jegyezte meg.

A szakértő felidézte: az Egyesült Államokban jövőre elnökválasztást tartanak, a jelenlegi elnök, Donald Trump pedig a kampányában azt ígérte, megőrzi az Egyesült  Államok elsőségét, Kínával szemben is. De - jegyezte meg a szakértő - a háttérben egy gazdasági-hatalmi harc is áll: Kína nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, elindult a tudásalapú versenyzés irányába, miközben az Egyesült Államok is első akar lenni ezen a területen.

Csath Magdolna felvetette: a kereskedelmi háborúban két világlátás is ütközik; az amerikai szemlélet rövid távon minél nagyobb eredményt szeretne elérni, Kína viszont hosszútávon gondolkodik.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2019. augusztus 19. 10:58
A kínai gondolkodás alapvetően a versengésen alapul. A tudás megszerzése évezredek óta a legfontosabb dolog volt számukra. Messze a napi lehetőségeik felett, amelyik család csak tehette kiválasztott egy gyereket a sok közül, s azt iskoláztatták a jövő érdekében. Ha csak az alap iskolát tudta a család anyagilag megoldani, akkor azt lépték meg, de meglépték. Személyes tapasztalat alapján én úgy gondolom, hogy ezek miatt lesz nagyon könnyű őket a tudás alapú versengés felé elvinni. Pláne manapság mikor mindenki tanulhat aki akar, s ezt a szülők nagyon is nyomják, támogatják. Vidéken is, a szegények között is.
Tehetős Totó
2019. augusztus 18. 15:13
Jájj, jájj, már a veszedelmes sárigok sem ákárnák dógozni !?! Tom (Uncle Tom) mi lesz a vége: meginn (begin) ütik a fetekét!!!
Világpanoráma
2019. augusztus 18. 15:13
Hazájukba nyaralni járó szíriai menekülteket veszélyeztet hamarosan a deportálás: https://vilagpanorama.hu/2019/08/18/hazajukba-nyaralni-jaro-sziriai-menekulteket-veszelyeztet-hamarosan-a-deportalas/
Agricola
2019. augusztus 18. 14:47
2018. 01. 29. 19:43 MTI Kína hiába nem akar tovább a világ gyártóbázisa lenni, mégis az! Tavaly 5,3 százalékkal 1,691 milliárd tonnára nőtt a világ acéltermelése az egy évvel korábbi 1,606 milliárd tonnáról a legnagyobb acéltermelőket tömörítő Worldsteel adatai szerint. A Worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják. A VILÁG ACÉLTERMELÉSÉNEK CSAKNEM FELE KÍNÁRA ESIK, piaci részesedése 49 százalékról 49,2 százalékra emelkedett tavaly. Az ázsiai ország tavalyi acéltermelése 831,7 millió tonna volt, 5,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik