A britek csaknem fele megegyezés nélkül is kilépne az Európai Unióból

2019. augusztus 18. 09:43

A megkérdezettek csaknem fele választaná a rendezetlen Brexitet azzal szemben, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve megvalósítsa saját Brexit-politikáját.

2019. augusztus 18. 09:43

A britek jó része inkább támogatná az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnését, mint azt, hogy a parlamenti ellenzék legnagyobb erejét alkotó Munkáspárt vezetője a konzervatív miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány révén átvegye a kormányzást és új népszavazást írjon ki az EU-tagságról – írja a 24.hu.

A YouGov közvélemény-kutató intézet szombaton ismertetett felmérése szerint a megkérdezettek csaknem fele, 48 százaléka választaná a rendezetlen Brexitet azzal szemben, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve megvalósítsa saját Brexit-politikáját. Ezzel szemben csak 35 százalékuk részesítené előnyben Jeremy Corbyn kormányfővé választását és a brit európai uniós tagságról szóló újabb népszavazást. A csaknem kétezer ember megkérdezésével készült felmérésben 17 százalék volt a bizonytalanok aránya.

A Munkáspárt vezetője a napokban kilátásba helyezte, hogy pártja a szeptember elején véget érő törvényhozási szünet után bizalmatlansági indítványt nyújt be a július 24. óta hivatalban lévő kormányfő, Boris Johnson ellen a megállapodás nélküli kilépés megakadályozása érdekében. Jeremy Corbyn a Munkáspárt vezetésével átmeneti egységkormány létrehozására tett javaslatot, amely kérné a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjának elhalasztását az Európai Tanácstól, új választásokat írna ki, ennek kampányában pedig egy újabb népszavazásért szállna síkra.

A baloldali politikus javaslata vegyes fogadtatásra talált, nem utolsósorban azért, mert személyét az ellenzéki padsorokban rendkívül megosztónak találják, és nem tudnák elfogadni ügyvivő kormányfőnek. A konzervatív kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én mindenképp kilép az EU-ból, akár sikerül újratárgyalni az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt brit részről elutasított megállapodást, akár nem.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2019. augusztus 18. 19:04
Meddig hozzátok még? Pont azt kész!!
sors
2019. augusztus 18. 11:34
Az mondjuk nagyot ütne, ha újra a kilépés mellett szavaznának :)
tailor
2019. augusztus 18. 11:34
majd Amerika segít ha baj lesz. ha tud. majd eleget. meg marad Mr.Trump. póker.
Harangláb
2019. augusztus 18. 10:21
Ez a kilépés a lemmingek tömeges öngyilkosságåra emlėkeztet... Mår a kilépés híre megråzta a brit gazdaságot, mi lesz utåna??? Ki is lépni, de azért ugyanúgy fennterteni a gazdasågi kapcsolatokat az EU-val...megy a fánôl vaskarika gyårtás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik