A britek csaknem fele megegyezés nélkül is kilépne az Európai Unióból

2019. augusztus 18. 9:43
A megkérdezettek csaknem fele választaná a rendezetlen Brexitet azzal szemben, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve megvalósítsa saját Brexit-politikáját.

A britek jó része inkább támogatná az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnését, mint azt, hogy a parlamenti ellenzék legnagyobb erejét alkotó Munkáspárt vezetője a konzervatív miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány révén átvegye a kormányzást és új népszavazást írjon ki az EU-tagságról – írja a 24.hu.

A YouGov közvélemény-kutató intézet szombaton ismertetett felmérése szerint a megkérdezettek csaknem fele, 48 százaléka választaná a rendezetlen Brexitet azzal szemben, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve megvalósítsa saját Brexit-politikáját. Ezzel szemben csak 35 százalékuk részesítené előnyben Jeremy Corbyn kormányfővé választását és a brit európai uniós tagságról szóló újabb népszavazást. A csaknem kétezer ember megkérdezésével készült felmérésben 17 százalék volt a bizonytalanok aránya.

A Munkáspárt vezetője a napokban kilátásba helyezte, hogy pártja a szeptember elején véget érő törvényhozási szünet után bizalmatlansági indítványt nyújt be a július 24. óta hivatalban lévő kormányfő, Boris Johnson ellen a megállapodás nélküli kilépés megakadályozása érdekében. Jeremy Corbyn a Munkáspárt vezetésével átmeneti egységkormány létrehozására tett javaslatot, amely kérné a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjának elhalasztását az Európai Tanácstól, új választásokat írna ki, ennek kampányában pedig egy újabb népszavazásért szállna síkra.

A baloldali politikus javaslata vegyes fogadtatásra talált, nem utolsósorban azért, mert személyét az ellenzéki padsorokban rendkívül megosztónak találják, és nem tudnák elfogadni ügyvivő kormányfőnek. A konzervatív kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én mindenképp kilép az EU-ból, akár sikerül újratárgyalni az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt brit részről elutasított megállapodást, akár nem.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A briteknek szükségük van Európára, ami fordítva is igazságot képez. Ugyanakkor a brit vezetés már korábban is jelezte, nem szívesen fizetnek be az EU közösbe a britekre kikalkulált összeggel számolva, akár a kelet-európai lemaradt országok felzárkózását támogatva. A konzervatívok a mában sem nézték jó szemmel a kelet-európi országok, közöttünk hazánk támogatását az összegek nagyobb részének saját magukra fordítása helyett. Ahogyan az is igazságot képez, hogy a mában sokan azért is támogatták a brexitet, mert nem nézték jó szemmel azt sem, hogy a kelet-európából érkezettek helyezkednek el brit munkahelyeken. Más irányba tekintve, adott brit vezetők korábban sem támogatták Európa közös hadseregének felállítását, ellentétes meglátást képezve, mint amit akár a németek vagy magunk képviseltünk és képviselünk a mában. Margaret Thatcher kezdetben maga is hevesen ellenezte a német újraegyesítést, a berlini fal leomlása után is két országban gondolkozva. A jelenben Johnsonék mellett a Trump kormányzat támogatja a britek megállapodás nélküli kilépését az európai országok közösségéből. Trump a korábbi May kormánynak pert javasolt az Európai Unió ellen és egyben azt, ne fizessék majd ki az Európai Uniónak a 39 milliárd fontra becsült pénzügyi kötelezettséget. Ugyanakkor May más álláspontot képviselt: "Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk, és jó megállapodást értünk el. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és más alsóházi képviselők ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni." Johnson már más eszközöket alkalmazott, részben populista módon, hazudva saját társadalma irányába kampányolt, ezen úton megpróbálva hangolni az informálatlanabb szavazókat az EU ellen s a kilépés mellett.

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 19. 7:50

Trump, Johnson egoista politikája a múltra, akár a XX. századra emlékeztet, a mindenki magára gondoló, széthúzó viszonyokra mutatva vissza és azok következményeire.

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 19. 8:11

Ezzel szemben:
https://loflerdavid.hu/wp-content/uploads/2016/03/szuz_maria_koronaja_eu_zaszlo.jpg

"A zsidó vallású belga Paul Levi a vészkorszak idején fogadalmat tett, hogy ha túléli a háború borzalmait és a náci üldözést, áttér a katolikus hitre. Megtartotta a fogadalmát. 1949-ben Londonban az Európa Tanács kulturális bizottságának vezetője lett. Hat évvel később pályázatot írtak ki az Európa Tanács zászlajára. Paul Levit, amint egy Szűz Mária-szobor előtt elhaladt, megragadta a tizenkét csillagból álló korona Mária feje körül. A kék mennybolt hátterében aranyosan csillogott a restaurált szobor csillagkoronája. Levi megnyerte a pályázatot, de nem szólt ötletének eredetéről." (részlet)

Az Európai Unió kék zászlaján a jelenben is ugyanazon tizenkét aranycsillag lobog (amin az EU bővítése sem változtatott).

"A pápa arra bátorította az Európai Parlament tagjait, hogy térjenek vissza az Európai Unió alapító atyáinak szilárd meggyőződéséhez, akik olyan jövőt képzeltek el, amely a megosztottságokat leküzdő, a földrész népei közötti békét megvalósító együttműködésen alapul. Ennek az ambiciózus politikai tervnek a középpontjában az emberbe vetett bizalom állt, nem annyira mint állampolgár, vagy mint gazdasági alany, hanem mint személy, aki transzcendens, természetfeletti méltósággal rendelkezik."

„Európa nem eshet szét, nem szabad szétesnie! Történelmi és kulturális egységet képez, túl azon, hogy földrajzit is. Az alapító atyák álmának azért volt stabilitása, mert ennek az egységnek a megvalósítása volt. Ma nem veszíthetjük el ezt az örökséget!” – fogalmazott az egyházfő az interjúban.

A mai Európa szerinte meggyengült, igazgatási problémák és belső nézeteltérések miatt is. Az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyent választották, amivel azért is elégedett Ferenc pápa, mert úgy véli, egy nő alkalmas lehet arra, hogy felélessze az alapító atyák erejét."

Lehet, hogy vannak akik örülnének az EU közösség szétverésének, az EU-ban olyan konkurenciát látnak, amelyet gyengíteni kell vagy éppen önző módon fajsúlyosan, az egészséges határokat is átlépve folyamatosan magukra gondolnak, de sokan vannak olyanok, akik másként gondolkoznak és sokan azt is hiszik, hogy a kék zászló tizenkét aranycsillaggal jelentéssel és jelentőséggel bír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés