Óriási robbanás volt a SpaceX csillaghajóján

2019. július 18. 11:23

Egyelőre nem világos, hogy a lángok mekkora kárt tettek a járműben.

2019. július 18. 11:23

Tűz ütött ki a SpaceX texasi telephelyén szerda éjjel, amikor a cég mérnökei épp a fejlesztés alatt álló Csillaghajó tesztjárművének statikus tesztjét végezték – írja a Techcrunch. Egyelőre nem világos, hogy az egyébként sikeres teszt végén feltörő lángok mekkora kárt ejtettek a Starhopper nevű járműben.

A cég tervei szerint a Csillaghajó (Starship) lesz az a hosszú utakra is alkalmas szállítójármű, amely többek között emberes Mars-missziókra is alkalmas lesz majd. A projekt tesztjei idén indultak be, ezekben nem a végső Csillaghajót, hanem egy leginkább talán Csillagszökkenőnek fordítható tesztjárművet, a Starhoppert használják az egyes alkatrészek éles próbájához és majd kisebb tesztrepülésekhez (szökkenésekhez) is. Ezek a tesztek a texasi Boca Chicában folynak.

A tegnapi teszt során keletkezett tüzet többen is rögzítették. Az oka egyelőre nem ismert, feltehetően az üzemanyag robbanhatott be. Az sem világos, hogy mekkora kárt okozott, vagy hogy egyáltalán megsérült-e érdemben a tesztjármű. Helyi források szerint mindenesetre a SpaceX visszavonta a helyszíni lezárásokat a hatóságoknál, amiből arra lehet következtetni, hogy a teszteket egyelőre felfüggesztik.

Januárban már érte egy baleset a Starhoppert, akkor az időjárás rongált meg egy példányt, egy bő hete pedig tűz ütött ki a Boca Chica-i telephelyen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2019. július 20. 14:14
Muskék megint hamisítják az eredményeket mint a Teslánál? Erről ez jut eszembe nemrégről: https://itcafe.hu/hir/spacex_nasa_pim_csalas.html
sersem4
2019. július 18. 18:21
Tök sikeres volt a teszt. Kész a startra. Már csak hülyé…. Illetve önkénteseket kell találni, akik fizetnek húsz milkát dollárban, hogy felszálljanak erre a tákolmányra.
Akitlosz
2019. július 18. 17:56
Sohasem lesz közelebb semmilyen csillaghoz, mint a Földhöz Úgyhogy a földhajó hitelesebb név lenne.
Anonymtalan
2019. július 18. 15:03
Ez nem igen nevezhető óriási robbanásnak, inkább csak "kicsit" jobban lángolt a kelleténél. Ha robbant volna nem maradt volna semmi a rakétából és még a kilövő állomás is igen csak megsérült volna. https://www.youtube.com/watch?v=frAymWDiBRc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik