Széteső Notre-Dame: 185 millió dollárba került volna a felújítás

2019. április 15. 23:48
Régóta hullottak a kövek a Notre-Dame-ból.

Az amerikai CBS televízió riportja 2018 márciusában arról szólt, hogy ugyan látogatható a párizsi főegyházmegye székesegyháza, a ma leégett Notre-Dame, de a templom gyakorlatilag az összeomlás határán van. A felújítás 185 millió dollárba került volna az akkori számítások szerint, ebből a francia kormány a riport időpontjában 50 millió dollárt tudott állni, így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak. 

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Állami tulajdon. Az egyház csak misézik benne. Ez a rend Franciaországban. Bizonyos értelemben igen helyesen, hiszen az egyház mai nemzedékének aligha van lehetősége 800 éves templomokat karbantartani, és a turisták sem elsősorban az egyháznak hoznak hasznot, hanem a helyi társadalom egészének.

Hát, azért nem mindegy, hogy miután az elmúlt századokban totál kifosztották a francia egyházat, rákenjük-e, hogy az ő gondatlansága miatt égett le a Notre-Dame.

Jól megy a gazdálkodás másnak a pénzével, amit szerinted egy harmadik tulajdonosnak kellett volna adni. Komcsi-e vagy?

Amit 1905 előtt építettek, az állami tulajon. Az egyház bérleti díjat fizet, hogy misézhessen benne. Olyan szinten jött meg az eszük Clémenceau óta, hogy manapság a bérleti díj jelképes.

Nem csak a magyarok útálják Clémenceaut, hanem pl. a francia katolikusok is.

Érveltem. Komcsi az, aki másnak a pénzét valamilyen igazságossági megfontolás alapján harmadik félnek kívánja eljuttatni.

Mint te most a Vatikán pénzét a francia államnak.

A komcsik általában tisztes jutalékért dolgoznak, de társutasoknál és hasznos idiótáknál ez nem játszik.

Nem vagy köteles komcsinak mutatkozni, de ha annak mutatkozol, mi a gond azzal, ha megállapítják rólad?

Na én nem is adok egy kanyi vasat sem az újjáépítésre. Szíriában, vagy egye fene, Mexikóban lehet szó róla. De hogy egy francia állami tulajdonú turistalátványosságot az én pénzemből építsenek újra, csak mert az albérlő misézik benne? Ez hülyeség.

A Székesegyház szempontjából a legjobb történt. Most fel lesz ujitva remélhetőleg tisztessegesen. Az utódainak utódainak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés