Momentumok

Újra lesújtott az ellenzék halálos karmája: az összefogás

2019. április 7. 14:01
2014 óta ugyanazt a dinamikát tapasztalhatjuk: felzúg az összefogás mantrája, és aki nem kíván benne részt venni, az áruló, az kormánybérenc vagy legjobb esetben is dilettáns szabotőr. Az erkölcsi érelmeszesedés most épp a Momentumot érte el, és ez még csak a választási tragikomédia nyitánya.

Ahogy arra az utóbbi hónapokban számtalan példát láttunk, az ellenzék sikerének nem a Fidesz, nem is a kormány beépített ügynökei állnak útjában, hanem az ellenzék saját maga. Emlékezetes, tavaly év végén a túlóratörvény ellen indult demonstrációkon hogy vált önmaga paródiájává a Jobbikkal kiegészült baloldal, majd jött a felejthetetlen helyesírás-gate. Most azonban sokkal komolyabb kihívás jelent megoldhatatlannak tűnő dilemmát: összefogni, nem összefogni vagy csak részben együttműködni a választási kampányban.

Úgy tűnik, jó válasz nincs, ez egy ördögi kör. 2014 óta ugyanazt a dinamikát tapasztalhatjuk: felzúg az összefogás mantrája, és aki nem kíván benne részt venni,

az áruló, az kormánybérenc vagy legjobb esetben is dilettáns szabotőr.

A különbség abban áll, hogy míg öt éve a baloldal pártjai közti együttműködés vált létkérdéssé, most a Jobbik, illetve a Momentum is belekerült a képletbe, és persze az LMP is rég feladta a semlegességi politikáját.

A Momentum, amely ars poeticája szerint a jövő formációjaként meg kívánja haladni 20. század pártjait, most deklarálta, hogy beáll a baloldali népfrontba. Ez azt jelenti, hogy a jövő politikustitánjai,

a kormányt, rendszert, galaxist váltani vágyó ifjak most Gyurcsánnyal és a szocialistákkal osztják le a képviselői helyeket;

Budapesten legalábbis biztosan. A mutatvány nem csupán azért meglepő, mert az LMP-nek is tíz év kellett ahhoz, hogy a deklarált tömbön kívüliségét lassan erodálja, hanem azért is, mert ez a lépés még a Momentum tagságának is hideg zuhanyt jelentett. Ahogy az Azonnali is beszámolt róla, a küldöttgyűlés tagjai, a párttagok csalódott levélben emlékeztették az elnökséget arra, hogy ez a különalku semmiféle konszenzuson nem alapuló, önkényes döntés. 

Természetesen láttunk már olyat, hogy egy demokratikus döntéshozatalt és átláthatóságot zászlajára tűző párt a legdurvábban hágja át saját szabályait – gondoljunk csak vissza az SZDSZ elcsalt elnökválasztására Kóka és Fodor közt. Úgy tűnik, a Momentum is fontosabbnak tartja az egyéni ambíciókat az elveknél.

Az eleszdéeszesedés, vagyis a morális érelmeszesedés pedig láttuk már, hová vezethet.

A helyzetet nehezíti, hogy Puzsér Róbert, aki mögött kikristályosodott az LMP-Jobbik szövetség, folyamatosan ekézi a szocialistákat, és a Momentumról is leszedte párszor a keresztvizet. Karácsony Gergelyt mondjuk nem is kell annyit bírálni, az impotens zuglói várospolitika, illetve a több mint szerencsétlen médiaszereplések épp eléggé kikezdték amúgy sem túl szilárd renoméját.

Puzséron viszont nem segít sem a Jobbik értékválsága, tökéletes kiüresedése, sem az LMP karaktervesztése és kétségbeesett útkeresése. Továbbá az sem növeli esélyeit, hogy az ígéretes spoilernek tűnő Sétáló Budapest-koncepcióról kiderült, hogy komolyan vehetetlen, Patyomkin-fal csupán egy valós városvezetési vízió helyett. Az összképet színesíti, hogy az egyébként mérhetetlen Liberálisok pedig lapunknak kijelentették, hogy a Jobbikkal nem, nem, soha.

Úgy látszik, nem akar oszlani a baloldali átok: sem együtt, sem külön nem jó, azonban újra bebizonyosodott, hogy

néhány kecsegtető pozícióért bármiféle artistamutatvány lehetséges.

Mindezek tükrében pedig továbbra is nehéz elképzelni, hogy a Fidesszel szemben bármiféle komolyan vehető erő állhatna szemben a helyhatósági választásokon.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kepen kiretusaltak soros faszat fegyor szajabol?

Volt idejük az ellenzéki pártoknak, hogy néhány választási ciklus során megállapítsák, mennyire állóképesek a politikai pankrációban. Aki sorozatosan gyengén szerepelt, ne akarjon a többiekre csimpaszkodva egy-két pozícióhoz jutni, ráadásul azon az áron, hogy a választókban kétség támadhat az 'összefogás' összetételét ismerve.

Ha a jobbik vidéken összeáll a ballibbel, csak annyi történik, hogy megint szemen köpi saját magát.
Mindig úgy vagyok velük, hogy nincs lejjebb. De vaaan:;))

Olvass ballib oldalakat. Ott a ballib pártok a menők.

Valami érvet fel tudnál hozni a cikk meglátásai ellen?

Röviden: az ellenzék szerezzen szavazókat. Ennyi a megoldás. Igaz, saját tehetetlenségük miatt sokkal könnyebb mást hibáztatni.
Mindenki hibás, mert nem nyernek választást, csak ők maguk nem .
Úgy tűnik, már megelégedtek és elfogadták a jelenlegi helyzetet, a lényeg a saját egyéni pozíciójuk.

A ballib rendesen megvezette a jobbikot, de a jobbik minden bizonnyal nem fogja kimutatni sértettségét, hiszen kellenek a pozíciók. Ha így lesz, akkor a jobbikot a ballib csicskaztatja .

Teljesen demokratikusan a keretek. Ha angolszász választási rendszerünk lenne( az is demokratikusnak számít, de szerintem nem az), akkor az egy fordulóban az egyéni körzetek győztese jut be a Parlamentbe. Nincs kompenzációs lista!! Hogy nézne ki most a Parlament? :-)

Miért kell mindig ezeket a köröket lefutni? (sóhaj)

AKkor megint, szájbarágósan:

1. A legutóbbi választáson külön (!) pártként indult az MSZP, a DK, az ún. Jobbik, az LMP és a többi.
2. Ezek közül kizárólag az MSZP és a DK indult valamifajta szövetségben a koordinált jelöltálltásuk által.
3. Még ha - nem tudom miért! - belemennénk az általad alkalmazott, sehova nem vezető perverz matematikába, akkor is az lenne a helyzet, hogy
3a) A Fidesz MESSZE-MESSZE több szavazatot kapott, mint az ún. "baloldal" (MSZP+DK+LMP+Momentum+Együtt) együttesen 49 vs 28
3b) A Fidesz JÓVAL több szavazatot kapott, mint a parlamenti összellenzék (MSZP+DK+LMP+ún.Jobbik) együttesen 49 vs 43

Muszáj mindig újra leírni, mert az a kenyszerkepzetuk, hogy nem jó a választási törvényünk.

Siralmas az ellenzéki pártok körpanorámája. Fegyőr egyenesen riasztó, élőben és képen is, korábban már írtam, engem Edvard Munc, A sikoly című, elementáris félelmet gerjesztő képére emlékeztet. Zsidó liberálisok barna ingben. Nem ismeretlen, tessék olvasni László Károlytól, a nagy zsidó gondolkodótól, embertől.

A Momentum, az LMP, de a Jobbik is sokáig akként pozicionálta, konferálta fel magát, hogy Ők azok, akik nem lógnak bele a piszkos bolsevik múlt mocsarába, Ők a tiszta új nemzedék, a másfajta raj, a nemzet megváltói.

Ehhez képest mit látunk, ezek az ifjú megváltók is letérdeltek Gyurcsány lábai elé, aki feloldozta Őket korábbi nyilatkozataik bűne alól. Innentől kezdve az egyesült baloldal - 1948 - álarc nélküli megjelenéséről beszélhetünk.

Elvtársak, nem kell félnetek, öleljétek át a Titeket tegnap még büdös kommunistázó, zsidózó jobbikosokat, a Titeket bunkó bolsinak tartó Momentum és LMP fiataljait.

Hegyi Gyula, az MSZP hívő tagozatának vezetője imája sem volt hiábavaló, az MSZP-t az egy százalékos PM fogja megmenteni a szégyenteljes bukástól. taktikailag ez jó húzás, a biztos bukást majd Karácsony nyakába lehet varrni.

Gyula! Gondoltad ezt, hogy nem maradt egyetlen vezetésre alkalmas személyiség a pártodban? Ilyen politikai prostituáltként kell kimúlnotok?

Én is ilyesmi eredményre számítok.
A torkom harapdalasa megkezdődött a tegnapi nappal.

Az esetleg nem jut eszedbe, hogy kellene valami program, vagy ilyesmi? Itt van például a migránsválság. A baloldal szerint nincs. Aztán jön Újhülye és elmondja, hogy mi is migránsok voltunk, csak az a mi szempontunkból honfoglalás volt. Vagyis pont azt mondja, amit mi is gondolunk, csak éppen bölcsen hallgat róla. Mert tudja, hogy nem lenne nyerő, ha elmondaná mi fog történni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés