Mirkóczkodó Mirkóczki

2019. január 10. 21:12

Pilhál Tamás
Pesti Srácok
A kígyózó kígyó és gyurcsánykodó Gyurcsány nászából egy köztes magyari létforma sarjadt: a mirkóczkodó Mirkóczki.

„A Szemkilövető országlása a demokrácia aranykora volt a mostani helyzethez képest – közölte Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő. Ezzel biztossá vált, hogy a kígyózó kígyó és gyurcsánykodó Gyurcsány nászából egy köztes magyari létforma sarjadt: a mirkóczkodó Mirkóczki. Ennek is villás a nyelve, ez is a földön csúszik-mászik, sziszeg és mérget köp, mint a szülei. Ám tőlük eltérően nem támad egyből: barátságosan közeledik, és csak azután mar, hogy a bizalmunkba férkőzött, hátat fordítottunk neki. Invazív fajta, kerüljük, hívjunk szakembert a befogásához! Terráriumban jól mutat.

A nemzeti oldal harmadik kétharmados diadala már csak azért is örökre emlékezetes marad, mert a választás estéjén bölcsebbek lettünk egy kiváló aforizmával. »A kígyók kígyóznak« – mondta a Vörösfejű. És milyen igaza volt! Hát mi mást csinálhatna?! Azt adja, mi lényege – másra képtelen. E háromszavas bölcseletben több mélyfilozófia van, mint bármi másban, mi honi politikus száján mostanság kiesett. (Tán csak ez az őszödi bölcselet rokonítható vele: »Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.«)

A kígyók kígyóznak, Gyurcsány pedig gyurcsánykodik. Így, filozófiailag fölvértezve már meg sem lepődünk, amikor szembejön velünk egy Mirkóczki Ádám-interjú az intézményesített magyargyűlölet lapjában, a Magyar Narancsban. Itt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a következőket mondotta:

»Ez nem azt jelenti, hogy innentől mindenben egyetértünk a DK-val vagy az LMP-vel, de azt igen, hogy van egy magasabb cél, nevezetesen, hogy a demokratikus intézményeket helyreállítsuk. Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyes­sy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van. Ezt kell megérteni mindenkinek, aki most az ellenzéki oldalon finnyáskodik. Nekünk ebben a pillanatban nem a 2006-os, mára bukott hatalommal kell küzdenünk, hanem a jelenlegivel, és egy időre felül kell emelkedni a múltbéli sérelmeken.«

Ebből aztán világossá válik, hogy a kígyózó kígyók és gyurcsánykodó Gyurcsányok nászából egy köztes magyari létforma sarjadt: a mirkóczkodó Mirkóczki. Ennek is villás a nyelve, ez is a földön csúszik-mászik, sziszeg és mérget köp, mint a kedves szülei. Ám tőlük eltérően nem támad egyből: barátságosan sziszegve közeledik, és csak azután mar, hogy a bizalmunkba férkőzött, hátat fordítottunk neki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A maradék "Jobbik" is megosztott: például Hegedűsné "DK" ügyben mást mondott mint Mirkóczki.

Mirkoczkyeknak kedves egyuttletet az ordog apro oreganyjaval! Elvezzek ki!

Temérdek idült mszp-s ismerősöm és főleg ivadéka szavazott 2010-ben és 2014-ben a Jobbikra. Kevés olyan emberről tudok, aki fideszesből vagy akár miépesből lett volna árpádsávos.

A nyilas párttagokat azonnal internálták, ott nem osztogattak nekik belépési nyilatkozatot.

Nem mondtam, hogy reprezentatív volt. A halmaz kicsi volt, de jellegzetes. Mi lenne benne az önbecsapás?

Nincs bizonyítékom arra, amit érzékelek, de úgy fest, hogy a politikai porondon rendezett ellenzéki kabaré, a választások eredménye és az ellenzéki aktőrök facebookbejegyzése alatti kommentek trendje valamelyest engem igazol.

Egyébként az osztrák és német vélemény- és választáskutatók hasonló eredményre jutnak:
A radikális jobboldali pártok választóbázisa leginkább a baloldalról szívja el a szavazatokat. Roncsolódik a hagymányos kereszténydemokrácia is, de leginkább a szocdemek és a vörösek szívtak.
Aki csalódott a kereszténydemokrata prolitikában, jellemzően otthon marad, vagy semleges, konzervatív értékalapú csoportosulásokra szavaz, esetleg átszavaz a középen elhelyezkedő piackonform és bevándorlás-szekptikus liberálisokra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában