Felrobbant az áram ára

2018. november 5. 9:47

Brückner Gergely
Index
Kialakulhat egy olyan árkörnyezet is, amely megtérülővé teheti Paks 2 megépítését.

„2018-ban minden drágul az európai energiapiacon: a kvóta, az áram, a gáz, ezért Magyarországon nehezebb finanszírozni a rezsicsökkentést. Még az inflációs célok is veszélybe kerülhetnek, viszont akár kialakulhat egy olyan árkörnyezet is, amely megtérülővé teheti Paks 2 megépítését.
2018 az energiaárak robbanásáról szól. Ok van bőven: szélsőséges klimatikus viszonyok, globális kereskedelmi ellenségeskedés, a nyersanyagokban gazdag országok (Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Venezuela) rémes nemzetközi megítélése, romló kapcsolatrendszere,
elfordulás az atomtól, a széntől.

Nem csoda, hogy a kisebb októberi korrekció ellenére is az idén nagyon sokat drágult az energia, így a globális jegyzésű olaj, a regionálisabb jegyzésű gáz vagy a még lokálisabb áram. Az új árszint a termelőknek nagy üzlet, de másoknak rémálom: például azoknak az iparágaknak, amelyek sok energiát használnak, az áramfogyasztó, benzinfogyasztó adófizetőknek és általában is a nyersanyagokban kevésbé gazdag európai gazdaságoknak, például Magyarországnak.

Min múlik?

Az árampiacon az árak rengeteg tényezőn múlhatnak. Alapvetően a kereslet számít, vagyis a lakosság és a gazdaság igényei, a GDP-növekedés üteme, de fontos a kínálat is, vagyis az, hogy az áramtermelő erőművek milyen tüzelőanyaggal működnek, milyen technológiai fejlesztések segítik az olcsó energiatermelést. Számít az időjárás is, hiszen ha hideg a tél, több energia fogy, ha sok eső esik, könnyebb vízerőműveket üzemeltetni. Illetve befolyásolnak az állami szabályozók is, például az, hogy miként korlátozza a politika a szén-dioxid-kibocsátást, az atomenergiát, milyen adókat vet ki az állam az energiatermelésre.

IDÉN ENNEK A SOK TÉNYEZŐNEK AZ LETT AZ EREDMÉNYE, HOGY ŐRÜLT MÓDON ELSZÁLLTAK AZ ÁRAK.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a fickó feltalálta a kereket.

Globalis kereskedelmi ellensegeskedes, a nyersanyagokban gazdag orszagok remes megitelese (magyarul: szankciok) - hat mit nem olvasok igy hirtelenjeben, es az Indexben?
Magamra kopom a kavet, egy vilag dolt ossze bennem. En az Indexbol es mas fuggetlen ujsagokbol ugy tudtam, a vilagbeke egyetlen ellensege most es mindorokke: Orban. Es mas senki.
Hat atallitottak a valtokat, vagy mi vaaaan?!

"2 ev mulva kitalalnak vmi olcso aramtarolasi modszert "
Mindig a következő 2 évben. Talán még ingyen is lesz :)
Miközben léteznek alaperőművek 90% feletti rendelkezésre állással.

Sej a mi lobogónkat barna szenek fújjál.

"Nyugaton màr megoldották.." Keleten meg nappal vilàgítanak.

"2 ev mulva kitalalnak vmi olcso aramtarolasi modszert "

Eddig azt a módszert találták ki, hogy folyamatosan rendelkezésre áll olcsón az elfogyasztott energia és akkor meg lehet spórolni az áramtárolást. Is.
Most épül Magyarország első villamosenergia tárolója. Akkumulátoros lesz és 10 MWh-ot tud tárolni. Hogy a nyári energiát télig el tudja-e tárolni, az még nem ismert. De a költségét el tudod képzelni.. Nem olcsó.

És közben az emberiség létszàma 3 milliárdról 8 milliárdra nőtt.

70 éve falun nem volt szemét.

Fog még két valóban plusz reaktor kelleni. Paks2 csak kapacitás fenntartó.

"PAKS veszélyes üzem,ha rettentő drága orosz hitelből épül"
Tudta?
Nem drága a hitel.
Tudta?
A hitel kiváltható. Akár a költségvetésből. Is.
Tudta?
Az atomerőművek pont a biztonság miatt drágulnak.
Tudta?
Viszont olcsón tisztán fejlesztenek villamos és hőenergiát 60+ évig szinte folyamatosan.
Tudta?
Alternatívája a fosszilis erőmű és vízerőmű.
Tudta?
Magyarországon kicsi a folyamok esése.
Tudta?
Sem Szél Detti, sem Jávor Benedek nem tudta lerajzolni a folyamatosan ingyen áramot adó megoldását.
Tudta?
Detti nem matematikus.
Tudta?
Jávor biológus.

"Fekete-Győr András szerint kisméretű atomerőmű például egy napelem-kollekció a házak tetején, és igen, a napelemeket szokták atomerőműnek is hívni."

Zárójelben: a cukor kóros elhízást okozhat és rongálja a fogakat.
Gyümölcsökben van elég cukor, annyi elég egy főemlősnek.

Még Szaúdi Arábia sem épít cashből atomerőművet.
Amúgy lehet(ne), csak az tud igazán drága lenni.
Természetesen lehet áram nélkül is élni. Lassan 200 éve használunk villamosságot.
A képlet egyszerű. A fővállalkozó adott finanszírozást is. Nem Világbank, meg bankkonzorciumok. Nem kell üzletrészt se leadni. 100% magyar állami ( vállalat) tulajdon.
Bármikor lehet másból fizetni. Akár a költségvetésből. NEM a Nemzeti Bank tartalékaira megy a hitel, hanem termelő üzem lesz, eladható portékával. Villamos energia. Abból vissza lehet törleszteni a hitelt. A művek meg marad. Tehát fedezet is van.
Jó a magyarisztáni energiamix. Bruckner is kezd rájönni ( lassan). Senki nem mondott jobbat azóta sem. Saller Robi se fedte fel, hogy ha az állam ( mi!) minden háztartásnak adna 1mFt-ot, akkor ingyen lenne örökre áram. Ennél többet nem tudunk. Nagyon lekötötte a belső pártharc.

"Tudtommal az orosz hitel részleteit titkosították."

Rosszul tudod. Mind a magyar, mind az orosz szájtokon megleled. Nem atomtudomány.
A lényeg röviden:
Végtörleszthető
Euroban számolt 3..5% a kamat.
Kiváltható ( ha tudsz jobbat)
Az épülő műtárgy a fedezete. Ami magyar állami tulajdon. 100%
Ráér törleszteni amikor már közel a termelési szakasz.

Ha áram van - minden van!

Válaszok:
hátakkor | 2018. november 5. 16:47

A hitelmegállapodás tízmilliárd euró értékben négy kamatsávval - 3,95, 4,5, 4,8 és 4,95 százalék - jött létre, "fenntartva a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a kifizetésekkel kapcsolatos jóváhagyás jogosítványát, amely egyértelmű magyarországi kontrollt jelent a költségek felett"

Segítség, ha még nem láttál volna 10 milliárd Eurót egy csomagban: A Nagyformátumú kormány 20+ milliárd eurós hitelkeretből a tartalékokat töltötte fel, piacról nem kapott pénzt és az IMF még bele is pofázott a dolgainkba és semmi termelő műtárgy nem jött létre belőle. Elvettek egy havi nyugdíjat és köztisztviselői fizut, ingatlanadóval igyekeztek megterhelni a svájci frankban indexált hiteleseket - is - és gyúrtak a TB és nyugdíjkasszák elprivatizálására. Közben megbuktak. Ma már tudjuk legalább 10 évre.

Pihi utàn kilőjük a Nap felè. Vagy marad a szénègetés?

Jól làtod! Marad a szénégetés.

Kunfia, Nálad van hőszivattyú? Miért nincs?

Jönnek a csodareceptekkel amit otthon maguk megcsinàlhatnànak. Napelem, szigetelés, kollektor,:hőszivattyú,;energiatàrolàs. Nem csinàljàk meg, mert annyi eszük azért van. Vagy annyi felesleges pènzük nincs. De a közösből legyen! Hàzi atomerőmű picit nehezebb műfaj. Ha csak nem a FeGyőr àllítást vesszük elő.

"Az atomenergia kiegészítve a geotermikus-nap-és szélenergiával jó hatásfokkal üzemelhetne,de Orbán az idők szavát nem,csak a pénz szaGát érzi az üzletben. "

[ Érzi ezt érzi azt :-) , és] bizony érzi az idők szavát is: benne van stratégiai terveinkben - a leendő úgynevezett energiamixünkben a nap és a szél energia hasznosítása is.

De ezen fölül (vagy mellett) nem a puszta orbángyűlöleted mondatja veled a Kánya által a nickneve mellé kiemelt zöldségedet hanem az ebben mérhetetlen tájékozatlanságod+tudatlanságod:

Írod:
"Az áramot abban a hálózatban tárolom,amiből az elektromosság jön,ezért írtam,hogy kell az atomenergia is."

+1

""Többféle szcenárióval számolnak 2030-ra, a két új paksi blokk létrejötte esetére a villamos energia termelés forrásalapú megoszlása például 20% megújuló, 53% nukleáris, 37% földgáz, 12% import mellett. "

Ebben a szcenárióban kábé 20 percent a megújuló, és azután (a 2030.után lekapcsolandó régi blokkok után az 53% nukleáris rész jóval visszább is szorulva) növekedést is megalapozottan sejthetünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés