Felmérés

„Soros György Pártja”: válaszolt nekünk a Policy Agenda

2018. január 31. 10:11

Félrevezetőnek találta a Policy Agenda közvélemény-kutatását a Heti Válasz: a felmérés azt „mutatta ki”, hogy jelentős támogatása van a „Soros György Pártjának”; a kutatás módszertanát többen megkérdőjelezték. Megkérdeztük a felmérés készítőit, akik szűkszavúan válaszoltak nekünk.

A Policy Agenda közvélemény-kutatása szerint a magyarok kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az áprilisi országgyűlési választáson. 

A baloldali Kossuth Klubban működő kutatóközpont felméréséről azt írta a Heti Válasz: A kutatóintézet szerint ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült a mérés, azt viszont nem árulták el, hogy telefonon vagy személyesen végezték-e a kutatást. A cikk rámutat: a telefonos kutatások egyre inkább megbízhatatlanok. Ceglédi Zoltán politológus a Facebookon tette közzé véleményét a kutatással kapcsolatban, szerinte a kutatásban nem azt kérdezték, hogy létezik-e ilyen párt, és ha van, indul-e a választáson, a kutatók egy dupla előfeltevésre (van és indul) tették rá a kérdést. 

Olvassa el ezt is: Félrevezető volt a Soros György Pártjáról készült közvélemény-kutatás?

Megkerestük a Policy Agendát a kérdéseinkkel, melyekre meglehetősen rövid válaszokat kaptunk. Elsőként azt kérdeztük: miért gondolták, hogy egyáltalán beleteszik a kérdőívbe ezt a kérdést? A válasz: 

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormányzati kampány mennyire befolyásolta a közvéleményt. Ez egy kérdéssor része volt, a többi eredményt is hamarosan publikálják.”

Következő kérdésünk ez volt: mit gondolnak Ceglédi Zoltán kritikájáról?

A válasz: „Hipotetikus helyzetet mértünk, amelyre számos más kutatásban is volt példa (pl. ha közvetlenül szavazna miniszterelnök-jelöltekre, kire?, vagy pirézek, vagy új pólus támogatottsága).”

Aztán ezt kérdeztük: a választók nem valamely ellenzéki pártot gondolták Soros György pártjának?

A válasz: „Nem. A kérdés hipotetikus pártra vonatkozott.”

A további kérdés-felelek:

„Nem lehet, hogy ezzel a kérdéssel a kormánypárt kampányát erősítik?

Nem. Közvéleménykutatást csináltunk.

Önök hisznek a demokráciában, hogy a választópolgárok józanul el tudják dönteni, kire bízzák az országot?

Igen, a demokráciában hiszünk.”

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124441