Nem a holokausztra gondoltam – Zagyva György Gyula a Mandinernek

2017. november 20. 14:21

Nem a holokausztra és a zsidóságra gondolt, amikor az auschwitzi haláltábor kapuján álló feliratot idézte – mondta Zagyva György Gyula, aki szerint a Mandiner titkosszolgálati megbízást kapott azért, hogy szedje elő a felvételeket. Gulyás Mártonék mozgalmában nem vesz részt, és nem tartja problémának, hogy Vona Gábor balliberális értelmiségi klubokba jár. Interjúnk.

Mit szól a napokban a Mandiner által bemutatott hangfelvételekhez?

Ezek nem voltak titkos felvételek, csak most kapott a Mandiner titkosszolgálati megbízást, hogy szedje elő ezeket. Én ezzel kapcsolatban miért vagyok megkérdezve?

Többek között ön szerepelt a felvételeken.

És mondtam olyat, ami miatt most szégyellnem kellene magamat? Tudja idézni, ami miatt most engem keresztre kell feszíteni?

Az auschwitzi haláltábor kapuján álló feliratot („A munka szabaddá tesz”) idézi, és hangos nevetésben tör ki a közönség, valamint a szellemi holokauszt kifejezést használja meglehetősen gúnyosan.

Ha valaki meghallgatja a felvételt, akkor hallhatja, hogy az idézetet az önfenntartó börtönök kapcsán mondtam, és nem a zsidók kapcsán. Ebben mi a holokausztgyalázás? Azért, mert van a szövegben egy olyan mondat, amit egyébként történelmi ismeretanyagából be tud valaki azonosítani, az még nem holokausztgyalázás, mert más kapcsán mondtam. Ha bármelyik olvasójuk figyelmesen meghallgatja a felvételt, akkor kiderül, hogy nem a zsidóság volt a téma, tehát az antiszemitizmust csak önök húzzák rá erre. Visszautasítom és rágalomnak tartom, valamint megrendelésre gyártott anyagnak. 

Akkor eszébe sem jutott Auschwitz, amikor ezeket mondta?

Semmiféle holokauszttal kapcsolatos gondolat nem volt itt. Azt meg a közönségtől kell megkérdezni, hogy min nevettek. Én értem, hogy választási kampány van, és önök megrendelést kaptak, de úgy érzem, hogy nekem nem kell magyarázkodnom emiatt. Nem a holokausztra gondoltam. Ezt most halál komolyan mondom. Szerintem ez teljesen egyértelmű.

Gulyás Mártonnal mi a helyzet? Részt vesz a mozgalmában?

Én Gulyás Márton választási reformmal kapcsolatos videójában vettem részt, a Közös Ország Mozgalomban nem vettem részt. Gulyás Márton felkért, hogy más gondolkodású emberek társaságában mondjam el a véleményem a választási rendszerről, és ennek a felkérésnek eleget tettem. Hiába volt meglepő, szerintem pont én viselkedtem normálisan ebben a kérdésben, hiszen elmentem egy ilyen videóba. Kaptam érte hideget-meleget, mindenféle oldalról, de egy szóval sem mondtam, hogy a Közös Ország Mozgalomban részt fogok venni.

Mint a Jobbik volt országgyűlési képviselője, és mint olyan személy, aki a Jobbik kapcsán korábban a nemzeti radikalizmust testesítette meg, ahhoz mit szól, hogy Vona Gábor balliberális értelmiségi klubokba jár?

Jujuj. Ezzel kapcsolatban szerintem nagyon óvatosan fogalmazzon, mert erre nagyon ráhúzhatják az antiszemitizmus vádját. Nehogy megvádolják önt is antiszemitizmussal.

Szóval mit szól ehhez? 

Az, hogy Vona Gábor elmegy más gondolkodású magyar állampolgároknak egy választási kampánybeszédet tartani, vagy csak simán egy beszélgetésre, ahol egyébként fel lehet neki tenni kérdéseket, és adott esetben kemény kérdéseket is, ezt én nem tartom problémának. Egy politikus igenis szóljon minden társadalmi réteghez.

Heller Ágnes pénteki nyilatkozatához mit szól? Azt nyilatkozta, hogy a baloldal és a Jobbik kössön egymással taktikai szövetséget a Fidesz legyőzése érdekében.

Szerintem ebben nem nekem kell nyilatkozni, hiszen az országos politikában már nem veszek részt, és más típusú kérdésekkel és feladatokkal foglalkozom.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/120971