Orbán számára is van vörös vonal! – figyelmeztet az EPP frakcióvezetője

2017. április 22. 17:52
Világosan beszélni fognak Orbán Viktorral az Európai Néppárt április végi tanácskozásán, a kutatás és a tanítás szabadsága ugyanis nem képezheti egyezkedés tárgyát – jelentette ki az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a Spiegelnek adott interjúban. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán bár feszegeti a határokat, eddig mindig betartotta a szerződéseket.

Nincs Európai néppárti tagság minden áron. Orbán számára is van vörös vonal”, amit nem szabad átlépni – mondta a Spiegelnek adott interjújában a lex CEU kapcsán Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A bajor CSU politikusa hozzátette: 

„Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és a tanítás szabadsága, nem képezhetik alkudozás tárgyát.”

Erről világosan beszélni is fognak Orbánnal az április végi EU-csúcs előtt esedékes frakcióülésen – közölte Weber.

A néppárti frakcióvezető mindenesetre arra számít, hogy Orbán végül visszavonulót fúj. Mint mondta, Orbán eddig is próbálgatta a határokat, de végül mindig a szerződések keretein belül maradt. Weber szerint a Bizottság értékelni fogja, hogy a magyar felsőoktatási törvény módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal, és

ha a Bizottság korrekciókat követel meg, akkor Orbánnak eleget kell ezeknek tennie.

Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos ugyanakkor korábban azt mondta lapunknak: a lex CEU ügyében nem sokat tud tenni a Bizottság, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatásköre.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő már régóta lobbizik Manfred Webernél azért, hogy az Európai Néppárt zárja ki az EP-frakcióból a Fideszt, de eddig hiába. Ujhelyi a Mandiner érdeklődésére azt mondta: szerinte a Néppártnak papolás helyett rá kellene szorítania Orbánt, hogy tartsa be az európai normákat, ha pedig ez nem megy, akkor ki kellene zárnia soraiból a fideszes képviselőket.

 

Fotó: AFP

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem ennyire sima az ügy. A frakcióvezető az alapelvek között szerepelő " a kutatás és a tanítás szabadságára" hivatkozott, amit ha ránk húznak, akkor keményen kell vitatkoznunk. Az egész azon múlik, hogy szükségük van-e tíznél több szavazatra a Parlamentben vagy nincsen. Ha nincsen, akkor költözhetünk a lengyel kormánypárt mellé a Konzervatívokhoz, ami ahogyan ez látszik a lengyeleknél, minimális védelmet jelent. ( a Néppárt, a szocikkal és a liberálisokkal együtt mindenbe bele tud kötni, ha akar.)

Dodonai nyilatkozat.

"....ha a Bizottság korrekciókat követel meg..."

Ha.
Majd.
Egyszer.
Talán.

A Bizottság nem követel jelenleg korrekciókat.
Magyarul.

Valamennyire ismerem a németeket és a franciákat, mindkét nemzet -bár most nem látszik annyira- de elég nacionalista. Ha észbe kapnak, hogy már a saját szokásaik is veszélyben vannak, akkor kizavarják az idegeneket, azok kivételével, akik valamilyen "hűségesküt" tesznek. (Az is elég, hogy az AfD és Le Pen hatalomra kerül. Le Pen sem akar majd kilépni, mert látni fogja az UK kínlódását a Brexit járulékos ügyeivel.)

Weber igazi politikus : egyértelműen Orbán feddhetetlenségéről beszél , de hogy ne vádolják valamiféle egyoldalúsággal , ezért tessék-lássék utalást tesz arra - ami különben evidens - , hogy Orbánnak is be kell tartania a szabályokat . Mintha azt mondanák neked : mindig betartottad a törvényt , de vedd tudomásul , hogy ezentúl is be kell tartanod...

Igen olvastam : már a Mandiner címadó manővere is rosszindulatú sugallat , mert a cikk egészének hangsúlya nem ez !

A lengyelek külön voltak az angolokkal, a brexit miatt egyedül maradtak, tehát szabadok:-)
A pletyka szerint a V4-ek alakítanának külön frakciót, ha minket kizárnának.
Szerintem nem fognak kizárni minket, kell a 12 szavazat, csak dumálnak róla.

Válaszok:
Gregorius | 2017. április 22. 20:33

http://www.tagesschau.de/ausla..

Olvassátok már el a kommenteket !
az összest !

Am 22. April 2017 um 15:12 von Hr. Paschulke
@ teachers voice

Wenn ein Multimilliardär wie Soros die politische Richtung eines Landes nicht im offenen politischen Diskurs mitprägt, sondern verdeckt über NGOs, Universitäten und andere im Geheimen arbeitende Akteure, dann hat das nichts mit Demokratie zu tun, sondern eher mit Manipulation. Keine der von Soros erschaffenen oder unterstützen Organisationen ist demokratisch legitimiert worden, gesellschaftspolitischen Einfluss zu nehmen. Meiner Meinung nach unterscheidet sich das den antidemokratischen Charakter betreffend auch nicht wesentlich vom Agieren von Wirtschaftslobbyisten.

Más lap szerint ez is benne van a cikkben:

A magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de "eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez" - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője egy szombati német lapinterjúban. Azt is elmondta a Der Spiegel című hírmagazinnak, hogy utólagos javításokat kell végrehajtani a magyar felsőoktatási törvényen, ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő.

Előmásznak a hernyók.

Úgy emlékszem, hogy a szlovákok a katolikus egyházra támaszkodva befogadtak vagy kétszáz keresztény migránst, akiknek nyelvtanfolyamokat szerveznek etc. Nagy részük ott maradt, feltehetően őket helyezik előtérbe, hogy ők azért teljesítenek.

A legsúlyosabb büntetés, amit az Unió kiszabhat, az a szavazati jog felfüggesztése, kizárás nincsen.

A lengyelek már most is (legalább) két külön frakcióban ülnek. Tusk követői a Néppártban, a kormánypártiak pedig a Konzervatívoknál. nem menne a V4-s külön frakció.

Pedig a Mandiner érdeke az volna , hogy figyeljen az ilyen kritikus hangokra , hiszen közvetítő közegként hosszú távon biztos , hogy a megbízható-korrekt viselkedés a kifizetődő neki .

Milyen "segítőkész" ez az Ujhelyi!

"Orbán intézkedései az európai és a keresztény értékeket is nyíltan tagadják."

Mondja ezt egy egyház és vallásellenes párt tagja.

Tévedsz, mert az állat nem érti, hogy miért kegyetlenkedsz vele.

Azóta globalizálódott a piac. Rég volt az, amikor a rádiógyártást átadták Bulgáriának, a TV-ket meg gyárthattuk. Ma a notebokok döntő többsége Kínából vagy Tajvanból jön, de a smartphonok is. Tovább bonyolítják a helyzetet a kitelepített gyártókapacitások. Tönkrement a mikróm, mint jó közép-európai vettem egy Gorenjét, a dobozon már China volt. Nem sokkal követte a mosógépem, akkor már bedühödtem vettem egy LG-t, annak a dobozán viszont a Poland mosolygott....

Az a Kar, amelyik asztrológiát/horoszkókészítést, levitációt, alkalmazott gondolatátvitelt, tudományos fajelméletet etc. akarna tanítani az szerintem nem kapna akkreditációt. Az persze, amelyik a "Harmadik Birodalom" által támogatott tudományágakról hirdetne kurzust, az valószínűleg igen.

Válaszok:
Gregorius | 2017. április 22. 21:45

Ti most jobb, ha hallgattok. A kvóta ügyben összeálltatok a baloldallal, a CEU ügyben szintén benyaltatok nekik, aláírtátok a beadványt az Alkotmány Bírósághoz. Valld be, meglesz még a koordinált jelöltállítás is, és akkor teljes lesz az összeborulás a baloldallal.

Utána pedig csak idő kérdése, mikor váltok felesleges nehezékké, és egyszer csak előveszik a zsidózós, cigányozós, magyar gárdázós múltatokat. Mert akkor a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

De azok legalabb nem alaztak meg az orszagot azzal, hogy nyilvanosan a sajtoban kozoltek. Megkapta a voros telefonon a fotitkar, legalabb kifele eljatszhattuk a fuggetlent.

A Néppártnak joga van arra, hogy eldöntsék valamiféle szavazással, hogy kiket fogadnak be tagnak. Ha kizárnának -ami nem valószínű- akkor átcuccolhatnánk a Konzervatívokhoz, ahol a lengyel kormánypárt képviselői ülnek, akik kapásból oda jelentkeztek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés