Navracsics a Mandinernek: Nem sokat tud tenni a Bizottság CEU-ügyben

2017. március 29. 19:13

Túl sokat nem tud tenni a Bizottság, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatáskör – mondta Navracsics Tibor uniós oktatási biztos a Mandinernek azzal kapcsolatban, hogy a kormány nemzetközi megállapodástól tenné függővé külföldi egyetemek, így a CEU magyarországi működését. Navracsics elismerte: volt szó a Bizottság ülésén az ügyről, és ő maga minden egyetem bezárását károsnak tartja oktatással foglalkozó politikusként és egyetemi emberként egyaránt.

2017. március 29. 19:13
Bakó Beáta

A CEU szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: már az Európai Bizottság is foglalkozik a kormány azon törvényjavaslatával, miszerint a jövőben kormányközi megállapodáshoz kötnék külföldi egyetemek magyarországi működését. A Soros György által alapított CEU szerint egyértelműen ellenük irányul a tervezett módosítás. Az ügy pikantériája, hogy az uniós oktatási biztos éppen Navracsics Tibor.

Megkerestük Navracsicsot, hogy megtudjuk: valóban foglalkozik-e a Bizottság az üggyel, és egyáltalán mit tud tenni az uniós testület, ha az érintett nem EU-s tagállam, hanem az Amerikai Egyesült Államok. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a véleménye Orbán korábbi miniszterének a CEU-ról és a mostani törvényjavaslatról.

Túl sokat nem tud tenni a Bizottság, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatáskör 

– summázta Navracsics a Mandinernek.

A biztos elismerte: volt szó a törvényjavaslatról a Bizottságban, de ez csak azt jelenti, hogy ő tájékoztatást adott a többieknek a javaslat tartalmáról, mivel az egyelőre a magyaron kívül más nyelven nem érhető el. Hangsúlyozta: a Bizottság egyelőre semmilyen formális lépést nem tett az ügyben, és ilyet nem is tehet, amíg a jogszabályt nem fogadják el.

Később se sok mindent tudna ugyanakkor tenni a Bizottság, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatáskör. Legfeljebb akkor lenne lehetőség az uniós közbelépésre, ha a szabályozás valamilyen általános jogelvet sértene – folytatta Navracsics. Felvetettük, hogy a tudományos élet szabadsága ilyen lehet. Erre Navracsics azt mondta: 

„Az, hogy egy egyetemet bezárnak...? Hát, nem tudom...”

Kérdésünkre, hogy eszerint bezárják-e  a CEU-t, visszakozott: „Nem tudom kisasszony, maga van Magyarországon.” 

Arra a kérdésre, hogy mi a személyes véleménye a CEU-ról és a törvényjavaslatról, Navracsics azt mondta: ő minden egyetem bezárását károsnak találja, de egyelőre még nem lehet tudni, hogy a javaslatot milyen formában fogadják el.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. március 31. 04:02
Ejnye,Navracsics nertárs!Tessék igazodni Pártunkhoz,és Kormányunkhoz,különben baj lesz!
noMores
2017. március 30. 13:48
Szolgalelku majom. Hisz fideszes. Ennyi.
Tiszafa
2017. március 30. 13:22
A FIDESZ okosan megszabadult a belső liberálisaitól. Van akit felfelé buktatott. Ilyen a Navracsics. Van akit partvonalon kívül helyezett, ilyen a Pokorni. Lényeg, hogy ne akadályozzák a kormány munkáját, de ne váljanak ellenérdekelt féllé se.
liberálzöld.
2017. március 30. 12:27
Gyanús nekem ez a Navracsics(ka). Nem volt ennek az apja besúgó véletlenül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik