CEU-ügy: támadás az ész ellen

2017. április 2. 9:04

Írta: Kiss Brigitta
Mégis mi lehet értelmes érv arra, hogy Magyarország legjobb egyetemét, mely nem az elmúlt napokban alakult, hanem majdnem 25 éve működik Budapesten, egyetlen tollvonással ellehetetlenítsék?

Ha elsőre végtelen naivitásról tanúságot téve talán még lehetett is reménykedni abban, hogy a kormány felsőoktatási törvényt módosító javaslata nem a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítéséről szól, mára minden ezzel kapcsolatos kétséget el kellett hessegetnie annak, aki nem (kormány)pártszemüvegen keresztül szemléli a világot.

Ma már nyugodtan kimondható: a kabinet ki akarja csinálni a CEU-t. Hogy emögött olcsó pártpolitikai haszonszerzés sejlik-e fel, vagy esetleg komolyabb játszmáról van szó, és mint ahogy Széky János írta, esetleg orosz nyomásgyakorlás (is) van a háttérben, azt egyelőre nem tudni. Ami viszont biztos: akár előbbi, akár utóbbi a mozgatórugója a mostani kormányzati hadjáratnak, egyik sem a közérdeket, egyik sem a nemzeti érdeket szolgálja.

Mert hogy miről is van szó? A kormány fogta magát, és mondva csinált okokra hivatkozva benyújtott egy olyan javaslatot, amelynek bizonyos elemei egyedül a CEU-ra vonatkoznak. Ennek ellenére ártatlan boci szemekkel adták elő az elmúlt napokban, hogy de hát nem is a CEU ellehetetlenítése a cél.

Aztán persze pénteken már kibújt a szög a zsákból, Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában már szinte kizárólag a „Soros-egyetemről” beszélt, és bejött a képbe még egy érv, ami amúgy szintén csak megerősítette, hogy itt bizony igenis „Lex CEU”-ról van szó: a miniszterelnök szerint nem fair, hogy a CEU amerikai diplomát is ad. Később erre Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter is ráerősített.

Arról persze egyikük sem beszélt, hogy a CEU jelenléte mekkora pluszt jelent az egész magyar tudományos élet számára.

Hogy miért fáj Orbán Viktornak és társainak az, hogy van egy magyarországi egyetem, ami komoly tudományos munkát folytat, ami rendre előkelő helyen végez a különböző felsőoktatási rangsorokban, és ami miatt tehetséges hallgatók és elismert kutatók sokasága érkezik Budapestre, az totális rejtély. Bármi van is mögötte, az egészen biztosan szembe megy a józan ésszel.

Mert mégis mi lehet értelmes érv arra, hogy Magyarország legjobb egyetemét, mely nem az elmúlt napokban alakult, hanem majdnem 25 éve működik Budapesten (tehát ha jól számolom, többek között két teljes Orbán-kormány, valamint a harmadik Orbán-kabinet háromnegyede alatt is) egyetlen tollvonással ellehetetlenítsék?

A CEU elleni támadás abszurditását jelzi, hogy jelentős méretű és minőségű kiállás kerekedett az egyetem mellett: a hazai tudományos élet színe-java, köztük számtalan amúgy konzervatív, jobboldali személy emelte fel a hangját a CEU vegzálása ellen, de kiállt az egyetem mellett az MTA elnöke is. Végeláthatatlan a nemzetközi támogatók sora is: számtalan kiváló tudós szólalt meg, köztük 14 Nobel-díjas. És hogy a CEU ügye mennyire nem ideológiai kérdés az USA-ban sem, azt jól jelzi, hogy a budapesti amerikai nagykövetség állásfoglalása után az immáron Donald Trump vezette amerikai kormány külügyminisztériuma is megszólalt az egyetem érdekében.

Mindez azonban úgy tűnik, hogy semmit sem számít.

A kormányt mindez nem érdekli. És ahogy sok más ügyben, ezúttal sem foglalkozik az ellenvéleményekkel, ellenérvekkel. Nem érdekli, hogy a CEU ellehetetlenítésével egyáltalán nem Soros Györgynek fog ártani, hanem a magyar tudományos életnek. Az egyetem nem fog megszűnni, maximum majd más országban működik tovább. Az ottani gazdaságot fogja növelni, az ottani tudományos életet fogja segíteni és gyarapítani. Már most is akad jelentkező, aki szívesen befogadná.

És hogy tényleg komolyan gondolják ezt az eszetlenséget, azt remekül jelzi, hogy mintha ez lenne Magyarország jelenlegi legfontosabb problémája, rendkívüli eljárással már hétfőn beviszik a parlament elé a javaslatot. Észérvek helyett erőpolitizálás, mint mindig. Mindig a magyar érdekekre hivatkoznak, de nem foglalkoznak vele, hogy mekkora kárt készülnek okozni éppen a magyar érdekeknek. Csak azért is meg akarják csinálni. És meg is tehetik.

Összesen 227 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Brigitta folytatja a mellébeszélő-szószaporító felhomályosítást : konkrét szabálytalanság konkrét orvoslásáról van szó , mint más egyéb egyetemeknél . Kész .

a magyar felsőoktatásnak a magas minőség az érdeke, meg a nemzetközi tudományos életben való részvétel.
a ceu a legmagasabb magyar minőséget jelenti.

a ceu-n olyan szakemberek vannak, akik amúgy nem lennének magyarországon.
ez jó a magyar diákoknak, akik tanulhatnak tőlük.
jó a magyar tudományos közösségeknek, amiknek a színvonala emelkedik az ő részvételüktől, előadásaiktól.
és jó a többi egyetem kutatóinak is, mert könnyebben tudnak velük együtt dolgozni, kutatni.

nagyon torz nézőpont az, hogy ha valaki jobb nálunk, akkor lehetetlenítsük el. ettől mi nem leszünk jobbak.
inkább azon dolgozzunk, hogy mi is jobbak legyünk. (ez az, amire az állam nem hajlandó.)

ennek konkrétan megfelel a ceu.

Maga a cikk támadás az ész ellen-is.

nem. amit lobogtattak, az az oktatási hivatal folyamatban lévő vizsgálata, ami eddig nem talált semmi problémát.

nem, csak egy olyan ember véleménye, aki (veled ellentétben) képben van a felsőoktatásról és a tudományos életről.

A ceu és a középeurópai egyetem két külön dolog?

persze, hogy tudom. pont azért áll két részből, hogy ennek a törvénynek megfeleljen.
a ceu az amerikában államilag elismert egyetem, aminek a képzéseit a közép-európai egyetemen keresztül ismeri el a magyar állam.

akkor ezt félreolvastad.
ez csak annyit jelent, hogy amerikában akkreditálták a képzést. azt nem követeli meg, hogy ott oktasson is.

hallod, te eddig semmit nem cáfoltál meg abból, amit mondtam.
(én viszont megcáfoltam azon állításodat, hogy a ceu eddig nem tartotta be az eddigi törvényt.)

így nem sokat ér a szavad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés