Mit adott nekünk a CEU?

2017. március 29. 17:15

Magyarországnak szüksége van erre az intézményre. Úgy, ahogy van. Nélküle azok is szegények lennének, akik ma támadják. És azok is, akik tapsviharral, röhögcsélve üdvözlik a támadást.

2017. március 29. 17:15
Stefano Bottoni
Mandiner

Mit adott nekünk a CEU?

Például az ország, sőt az egész régió legeslegjobb szakkönyvtárát. Amit ráadásul ingyen látogathat meg bárki (támogatólevél ellenében).

Meg a kelet-európai államszocializmus rémtetteit dokumentáló egyik legjobb levéltárat és dokumentációs központot. És láss csodát: ez is ingyen látogatható meg, és még támogató levél sem szükséges. Csak be kell sétálni a Nyílt Társadalom Intézetbe.

És mit adott még nekünk a CEU?

Például a CEU Presst, ami körülbelül az egyetlen komolyan vehető, nemzetközi terjesztésű és hírű angol nyelvű kiadó nemcsak a térségben, hanem (bocsássanak meg német barátaink...) az egész nem anglofon Európában. Ha ránézek a szemben lévő polcomra, kapásból látok 15-20 CEU Press-es könyvet. Legújabb könyvem korrektúráján dolgozom: a szakirodalom-jegyzékben 23 CEU Press-t számoltam.

Mit adott még nekünk a CEU?

Az egyetlen előkelő helyen rangsorolt felsőoktatási intézményt a posztszocialista térségben. Rengeteg minőségi oktatót, tehetséges doktoranduszt és mesteri hallgatót. Évente több száz konferenciát, workshopot, előadást.

Tehát mit adott, mit ad nekünk a CEU?

Pénzt, tudást és hálózati tőkét.

Sorolhatnám mindazt, ami a CEU-ban nem tetszik, vagy amin változtatnék egyszer rajta. De ez most nem az értelmiségi számonkérés, hanem a civil szolidaritás ideje. Ennek az országnak szüksége van erre az intézményre. Úgy, ahogy van.

Nélküle azok is szegények lennének, akik ma támadják. És azok is, akik tapsviharral, röhögcsélve üdvözlik a támadást.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. március 30. 23:59
Stefano Bottoni a neve után ítélve olasz. Tehát, ha többesszám első személyben beszél, akkor az olaszokról beszél. De kit érdekel, hogy mit adott az olaszoknak a CEU?
Biivisz
2017. március 30. 16:50
The Guardian; BBC. Csak a Mandineren szemlézett nagy nemzetközi médianevek, akik a CEU-val foglalkoznak (s hányan lehetnek még). Egy kis budapesti egyetemmel. Amit nem bezártak éppen, csak "lehet, hogy megszületik egy jogszabály, amely esetleg ellehetetlenítheti". Ez most komoly ??? Ettől tényleg föl kellett robbannia a világsajtónak ??? Mi ez, ha nem a legfényesebb bizonyítéka a Soros-féle nemzetek fölötti overpower-nek?
I_Isti
2017. március 30. 09:44
Hú, asz'ittem egy listát találok azokról a felfedezésekről, amit ceut végzett emberek, meg doktoranduszok, meg ceu laboratóriuma tett...
A teremburáját
2017. március 30. 07:57
Nekünk egy csomó hisztis libsit, itthon és szanaszét a nagyvilágban! Hála Sorosnak és Demszkájnak, van egy viperafészkünk az ország szívében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik